© Rootsville.eu

James Spencer (UK) - Jolly Roger (UK)
Singer-songwriter - Celtic Punkfolk
MOC Perron Hamme - 21-04-2023

report: Marcel & photo credits: Marc Blues Photography

info artist: John Spencer - Jolly Roger
info club: MOC Perron

© Rootsville 2023


Met het weekend voor de deur en een korte vakantie in het vooruitzicht was een concertje welkom. Omdat het vrijdagavond was, omdat ik liever een streep muziek meepikte dan naar TV te kijken, omdat het niet ver van mijn voordeur was en omdat het niet altijd blues moet zijn. Om deze redenen trok ik naar MOC Perron in Hamme voor een dubbel concert van James Spencer en Jolly Roger. De ene een singer/songwriter, de andere een ludieke  Celtic punkfolk band en beiden van over het Kanaal. Benieuwd wat dat zou geven.

De avond begon met James Spencer. James is een singer/songwriter die afkomstig is uit North Devon. De kern van de muziek van James is het verlangen om verhalen te vertellen. Verhalen over het leven, liefde, verlies en folklore. Hij schrijft liedjes die bestaan uit met folk en country doordrenkte rock.

James speelt sinds 2015 in een populair duo, Bicycle Repair Man. Als multi-instrumentalist put hij uit traditionele akoestische geluiden en combineert deze met pop/punk/rockritmes. In 2019 bracht hij zijn eerste album “Shine The Light” uit en dit jaar kwam de nieuwste telg “Lucky Man” uit. Als je een fan bent van het vroege Mumford & Sons, The Levellers, Frank Turner of Mad Dog Mcrea, dan is James de man die je moet hebben. Ik heb echt genoten van dit optreden.

Fijne gast die James, die ons boeide met zijn verhalen over het “echte” leven. Leuk gitaarspel en een aangename stem. Hij bracht een mix van songs afkomstig uit zijn beide albums. Zo kregen we ‘My Town’ en ‘The King Of Prussia’, beide songs uit “Lucky Man” maar de nadruk lag vooral op de tweede en net van de pers gekomen plaat met onder andere ‘Why Are They Fighting’, ‘Your Ships Coming In’ en Black Dog’. Zijn, jammer genoeg, veel te kort optreden, sloot James af met een onuitgegeven songs getiteld ‘Let Me Go’ een zeer ritmisch een aanstekelijk nummer. Ik had echt genoten van deze korte act.

Dubbel concert zoals ik al zei, want na het optreden van John Spencer mocht de gekke bende van Jolly Roger het podium onveilig maken. De Cornish sea-punk folkband Jolly Roger valt ergens tussen het geluid van The Dropkick Murphys en Levellers in. Geïnspireerd door de zee en opgegroeid in de piratenhaven van Penzance (Cornwall), gebruiken ze nautische metaforen en piratengeschiedenis om zich uit te spreken over geestelijke gezondheidsproblemen en ook over de betere dingen in het leven, zoals bier drinken. Jolly Roger is een eclectische mix van shanty-vibes, humor en Keltische punk.

Deze zeeschuimers, bestaan uit Lady Of The Sea, Samantha Hannah – mandoline, gitaar en vocals, Shipwreck Steve – vocals en gitaar, Bos’N2Toes (Smooth) – vocals en bas en Jony The Plank – fluit en drums. Ze zijn volledig klaar om hun kanonskogels af te schieten en uw schip te enteren…Yo ho ho sailor…batten down the hatches here is Jolly Roger !!

En wees maar zeker dat deze gekke bende iedereen heeft plat gekregen met hun aanstekelijke muziek. Het begon al met ‘Hole In Me Glass’ zo’n typische drinking song of ‘Silent Mountain’. Onze bassist heeft een ruige geschraapte stem en de Lady Of the Sea staat geen minuut stil. De gekste van de bende is echter Jony The Plank deze drummer is van een speciale catergorie en haalt de gekste toeren uit. E

chter hij weet ook hoe je dwarsfluit moet spelen, en hoe ! In sneltempo werden de songs op ons afgevuurd met ‘Born A Pirate’, ‘2 To The Blue’, ‘Fisherman’s Girl’ en ‘Lady Of the Sea’. Leuke bedoening allemaal en zeker geen muziek om op je stoel gekluisterd te blijven. Hoewel het al redelijk laat begon te worden (oppassen voor de buren weet je wel) wisten deze knotsgekke zeeschuimers van geen ophouden en werden we nog getrakteerd op dingen als ‘Week Day’, ’20 Shots’, ‘The Rum Song’, ‘Drunk Again’, ‘Jimmy’ en het aanstekelijke ‘Toxic’. Uiteindelijk moest hier wel een einde aan komen en dat werd het wel heel knappe ‘Band Of Brothers’.

Bij deze hesen de piraten de zeilen en voerden ze waarschijnlijk weg in de richting van Tortuga om hun buuit te gaan verstoppen.

Ondanks het slechte weer was dit toch een zeer geslaagde avond wat mij betreft en een ontdekking van 2 nieuwe acts die mij hadden weten te boeien. Meer van dat zou ik zeggen !

Marcel