© Rootsville.eu

The Seasniffers (B)
support act: Dry Riverbed Trio (NL)
De Roma Antwerpen - 22-04-2023

report & photo credits: Rootsville

info artiest: The Seatsniffers
booking: Twinstreet Bookings
info club: De Roma

© Rootsville 2023


2012, en plots was er daar een donderslag bij heldere hemel. Onze Belgische 'The Seatsniffers' hielden ermee op. Gedaan met ons uit te leven op nummers als 'Assembly Line', 'Are You Gonna Be The One', 'Taggin' Along', 'Get Ready', 'That's It, 'Make Like A Rocket And Fly' en 'Git'r Done'. Allemaal nummers waarmee we sinds het ontstaan van de band in 1995 zijn mee opgegroeid.

2022, en plots kwam de zon dan weer te schijnen want onze Belgische trots op gebied van rootsrock zou terug samen komen en in 2023 enkele concerten geven. De 29ste 'Rockin Race Jamboree' in Torremolinos die hebben ze reeds terug aangevinkt maar het 'Moment Suprême' is vanavond in 'De Roma' te beleven. Zo goed als meteen bij de bekendmaking konden ze hier het bordje 'Sold Out' aan de deur hangen en zo stijgt de populariteit van Walter Broes, Piet De Houwer, Roel Jacobs en Bop De Houwer al meteen terug naar het hoogtepunt waar dat 10 jaar eerder was beëindigd. Alsof de 'Devil's Right Hand' er iets mee te maken heeft.

Hun 'selftitled' debuutalbum kwam er in 1997. Het album met de toepasselijke titel 'Turbulence' werd in 2008 dan het laatste solo album dat ze op de markt brachten. Van 'Linda Lu' tot aan '(You Need A) Checkup From The Neck Up' we zijn altijd fan geweest van deze 'Seatniffers' en dat ze nu terug zijn, dat is gewoon 'Pure Religion' en dus betuig ik ze vanavond alle lof met de woorden 'Make My Dream Come True'!

Deze 'Big Bang' kan pas volledig zijn met een geschikt voorprogramma en daarvoor zijn de broertjes Dusty en Darryl Ciggaar met aan hun zijde Ronald Tilgenkamp AKA 'Dry Riverbed Trio' uitgenodigd. In België is dit trio ook meer dan bekend en zo stonden ze nog recent op een concert van 'Blue Rooster Event' in Werchter en op de 11de editie van Peter Wetsels' 'Rolmo's Roots Rock'.

De rock 'n roll van dit 'Dry Riverbed Trio' kan je enigszins als simultaan bestempelen dan deze van onze 'Big Beat From Belgium, 'The Seatsniffers'. In 2019 bracht dit trio hun debuutalbum uit en hiervan brachten ze als opener de titeltrack 'Chained and Bound'. Het is meestal Darrel die de vocals van achter zijn beatmachine voor zich komt te nemen met geregeld ook een inbreng van gitarist Dusty.

Vervolgens krijgen we het uptempo country gevoelige 'Let The Monkey Go'. Als support act voor die machtige Seatsniffers is er niet al teveel ruimte voor bindteksten en gaat dit 'Dry Riverbed Trio' door in een waar jukebox tempo. Nummers als 'Keep On Playin' en het instrumentale van diverse ritmes voorziene 'Yoshi's Ride' vallen we in de smaak bij de ondertussen vol gelopen 'Roma'

Met de intro van 'Funny How Times Slips Away' komen we zo uit bij 'Pretty Baby' van Kim Wilson en zijn Fabulous Thunderbirds. Na een half uurtje 'Dry Riverbed Trio' is het nog niet eens 'Half Past Midnite' maar staan onze Sniffer'kes toch al te trappelen om hier deze Roma te laten ontploffen.

De change over gebeurt dan ook in snel tempo en dus staan we een kleine 20 minuutje later klaar voor wat hier vanavond het rootsrock concert van het jaar zou gaan worden. Walter, Roel en de broertjes Piet en Bop zijn er klaar voor. Althans they're born ready als je het mij vraagt. Met een 'Stef Guild' van het nieuwe project 'Lead Riders' en andere rockabilly toestanden als back up kon ik de druk van achteren naar voor reeds voelen. So Without Further ADO, 'The Seatsniffers'.

Proud as ever begonnen 'The Seatsniffers' eraan en voor je wonderwel besefte waren met 'She's A Fox' ze al aan het tweede nummer en werd de sing-a-long van 90 minuten reeds afgetrapt. Het doet je wat met zo een zaal Snifferkes' in je rug. 'Shakin'' en 'Gimme Gimme' het zo een 'best of' gaan worden die hier een volle 'Roma' kunnen mee kelen.

Met 'Shakedown' begon de zaal al lichtjes te beven en het was maar de vraag of deze tempel het een heel concert zou kunnen volhouden? Zeker ook wanneer Piet De Houwer met zijn beats op 'Gimme Gimme' en 'Git'r Done' zijn 'Gretsch' drumstel probeert uit elkaar te rammen.

Oh, het voelt alsof het nooit is weggeweest die sound van Walter's vertrouwde Guild en daarvoor hoeft hij niet eens zijn skills aan de grote 'tom' voor boven te halen. Volgens Walter, en zijn woord is wet hier vanavond bestaan alle goede dingen uit twee. Zo is er Rock 'n Roll, Rhythm 'n Blues maar ook Country 'n Western en zo tonen we meteen ook met z'n allen wat een 'Crush' we hebben voor 'The Seatsnifffers.'

We mogen en kunnen uiteraard ook de intro's van Bop De Bouwer en zijn upright bass niet vergeten, laat staan die groovy noten uit die mellow saxofoon van Roel Jacobs, instrumenten die moeiteloos die 'Big Beat from Belgium' kunnen doorstaan. De aanwezigen die kirden van genot bij nummers als 'That's It' en 'This Must Be The Bottom' maar van een bodem was hier in lange tijd nog geen sprake.

Een beetje 'Arabian Lovecall' kan ook om er een schepje 'Ska' bij te doen alvorens we ons mysterieus door een 'U.F.O.' laten ontvoeren en kan zo 'Piet' zijn vocale skills ontplooien op 'Baby Come To Papa'. Na 'Don't Gimme That' kregen we voor de nieuwkomers de voorstelling van de band en voelden we zo ook het einde naderen.

Ik was ondertussen naar de hogere regionen van 'De Roma' opgeklommen om van daaruit het volledig ontbolsteren van de 'Assembly Line' te kunnen beleven. Of het dan gedaan was? Aan het oorverdovend applaus denk ik niet en zo brachten Walter, Piet, Roel en Bop nog enkele gasten mee op de bandstand met onder meer de familie Delcroix om zo samen het maisveld te komen platbranden op het mooie 'It Never Comes To Light' met aan Walter's zijde de al even zeemzoete stem van Nathalie Delcroix. Ook Ruben Block kwam nog zijn duit in het zakje doen.

Een afgeladen volle 'Roma' konden hier te volle genieten van dit exclusief concert vanavond. Volgende afspraak met 'The Seatsniffers' is op de 47ste editie van 'SJOCK', you're rock 'n roll highlight of the year en voor een echte 'Reunion Tour' kijken we dan hoopvol uit naar 2024 want...We Want Some More! Vaneigesda! Nog even een babbel met enkele 'Bordeline Girls' en Jan Bas van 'Blues Peer' en zo richting uitgang waar buiten die van 'Goezot' hun flyers aan de man brachten. Peter Rolmo's Roots Rock had zich van in het begin al in de 'loges' genesteld ;-) CU, Till the next time, Till Roots & Roses.