© Rootsville.eu

Big Joe & Phantom 309 (B
Tom Waits Tribute
Markthallen Herk-de-Stad - 29-04-2023

report & photo credits: Freddie

info band: Big Joe & Phantom 309

© Rootsville 2023


Met een grote delegatie vanuit Gevarenwinkel en 'be-Mine Blues' richting 'De Markthallen' in Herk-de-Stad en dit allemaal omdat we fan zijn van Tom Waits. Op het podium vandaag 'Big Joe & Phantom 309' en dit is een tribute voor Tom Waits. Voor de naam van de groep moeten we terug in de geschiedenis toen Tommy Faile in 1967 een kleine hit had met het nummer 'Phantom 309', het relaas van een 'Urban Legend' die om terugweg was richting West-Coast in de US. Het nummer werd door Tom Waits magistraal herwerkt en bracht het uit als 'Big Joe & Phantom 309' op zijn derde en dubbel album 'Nighthawks at the Diner' in 1975.

Vanavond is Tom Waits hier in de persoon van zanger en meesterlijke vertolker Johan Schroyen AKA Big Joe, The Phantoms, dat zijn dan zijn provinciegenoten Stefan Elsen (drums, home made percussie), Yvan Vanerdeweghe (contrabas), Gema Lopez (zang, marimba & spielerei), Jef Peys (piano), Marco Cirone (gitaar) en Igor Maseroli (sax).

Het is ondertussen 50 jaar geleden dat Tom Waits zijn debuutalbum 'Closing Time' uitbracht met daarop de waanzinnig mooie ballads als 'Ol'55', 'Martha' en ook 'I Hope That I Don't Fall In Love With You' maar ook met daarop 'Grapefruit Moon' het nummer waarnaar Southside Johnny in 2008 zijn album vernoemde met als ondertitel 'The Songs of Tom Waits' en welk in 2021 volledig geremasterd opnieuw werd uitgebracht, een album met nummers geschreven door Tom Waits en zijn vrouw en co-writer Kathleen Brennan.

Nadat we Tom's stem te horen kregen door de 3 imposante speaker on stage waren het onder meer Johan Schroyen op de pockettrompet, Gema Lopez en de al even meesterlijke Igor Maseroli die het instrumentale stukje van 'Closing Time' hier als zeer intieme opener brachten en we daardoor al meteen wisten dat het een magische avond zou gaan worden.

Zo zouden we dan tijdens het eerste gedeelte van de 90 minuten durende ode aan Tom Waitts vooreerst het album dat nu 50 jaar geleden is uitgebracht te horen krijgen en on the wings of your love kregen we vervolgens het romantische 'Little Trip To Heaven' waardoor ook de ganse band Johan Schroyen kwam te vervoegen.

Prachtig werd zo het vervolg met de intieme ballad 'I Hope That I Don't Fall In Love With You'. te horen. Het bleef indrukwekkend stil in de zaal alsof we met z'n allen aan het meeleven waren, iets wat zo uiteraard wel was. Van mooier naar mooist ging het dan met het indrukwekkende 'Ol'55' gevolgd door 'Old Shoes & Pictures Cards'. De stilte werd momenteel nog enkel doorbroken door het respectvolle applaus na ieder nummer.

Een zekerheid is dat zowat alle nummers op deze 'Closing Time' al meteen van hoogstaande kwaliteit waren en zo ook deze ganse band die op zijn minst indrukwekkend mocht worden genoemd. Er werd verder gegaan met 'Grapefruit Moon' waarna er wat interactie los barste op 'Ice Cream Man'. Vervolgens kwam het iconische 'Martha' aan de beurt en mocht Emma dan ook kaar stemkwaliteiten laten horen op 'Little Boy Blue'. Was het nu het magische dat hier vanavond een rol speelde of waren we weggedroomd naar het jaar 1973. Feit was dat met 'Time' de eerste 45 minuten er zo hier al op zaten en dat werd ergens dan weer een ontnuchtering zonder te drinken.

Yep, een drankje konden we massal wel gebruiken na deze indrukwekkende kennismaking met 'Big Joe & Phantom 309'. ook tijdens de pauze vlogen de minuten voorbij en wat een half uurtje zou zijn leken eerder maar 5 minuutjes.

'Kommienezuspadt' werd de aanzet naar heet verdere repertoire van de meesterlijke songwriter Tom Waits en misschien ook een beetje om de laatkomers op de vingers te tikken. Gelukkig is dit een nummer vol beleving en werd niemand nog gestoord door diegene die nog zijn zitje aan het zoeken waren.

Op ons bord kregen we vervolgens 'Cementery Polka' en 'Strange Weather', waaarna de bijbel werd bovengehaald voor de bezwering op 'Way Down In The Hole' uit 'Frank's Wild Years' uit 1988. 'Walking Spanisch' en 'Walk Away' zijn daarna nummers die het nodige leven in de brouwerij brengen als zitten we hier in 'De Markthallen'.

Met de nummers 'Whistlin' Past The Graveyard' en 'Hang On Christopher' was dit indrukwekkend eerbetoon al ruim gevorderd maar bleven we intens meeleven met deze 'Big Joe & Phantom 309'Zo ging ook met 'Big in Japan' de interactie gestaag naar omhoog en kregen we dat Polka gevoel terug met 'Rain Dogs' uit het 9de album van de meester van 1985.

Johan Schroyen en zijn 6-koppige band geven hier als het ware een masterclass muziek en moesten er nog enkele non believers van Tom Waits in de zaal zitten dan zijn deze nu wel bekeerd. Met de nodige verkleedpartij incluis wordt 'Hoist That Rag' uit 2010 dan zowaar het orgelpunt van deze avond. Iedereen weet dat er nu een oorverdovend applaus deze 'Big Joe & Phantom 309' ter ere komt en een roep om we want more wordt dan zo ook meteen ingewilligd.

Als extraatje kregen we dan nog 'Innocent With A Dream' en als allerlaatste nummer 'Telephone Call From Istanbul'. Moest Tom Waits dit weten was hij onmiddellijk richting België gevlogen om samen met ons dit te mogen beleven. Respect is dan een woord dat hier telt voor alle muzikanten vanavond. Moest ik ieman vergeten in de bloemetjes te zetten...skjoesme maar mijn bloementijl was niet groot genoeg voor deze meesterlijke homage. Mooi,mooier, mooist!

Met dank ook aan de techinici van 'De Markthallen.