© Rootsville.eu

Roots & Roses
Festival - Dag 2
Lessines - 01-05-2023

reporter & photo credits: Rootsville

info organisatie: Roots & Roses

© Rootsville 2023


Zo goed als de eersten terug op het terrein van 'Roots & Roses' want we hebben er weer zin in. Vandaag 15 namen op de affiche met headliners als 'Pokey LaFarge' op het roots podium en 'Graveyard' op de roses stage. Hopend op een goede afloop starten we toch veilig met een koffie. De soundcheck van die van 'Neptunian Maximalism' overheerste meteen de weide waardoor we meteen in een soort trance terecht kwamen.

Vandaag wordt de aftrap gegeven op de 'Roses Stage' en dit met de Italiaanse meidengroep 'The Cleopatras' AKA Women in Rock!. Vorig jaar brachten ze hun album 'Bikini Girl' op de markt en zo worden we al vroeg ondergedompeld in surf en garagerock. Nummers die we daaruit te horen zouden krijgen zijn 'Feel The Heat' en 'Dai Dai Dai'.

Explosieve donna's die als een wervelwind de tent komen in te nemen met garagerockers als 'Apple Pie' en 'Rock 'n Roll Robot' uit hun EP 'Onigiri Head'. Verrassend zijn ook hun covers van onze punkrock madam Lio zoals 'Amoureux Solitaires' en daarmee zijn we meteen uit onze dromen ontwaakt voor zover dat nog moest. C'est comme commencer la journée avec une Banana Split.

Meteen iets totaal anders nu zoals we al konden horen bij het betreden van deze 'Roots & Roses'. In de 'Roots tent' is he tijd om onze chakra's te openen op de muziek van 'Neptunian Maximalism'. Verwacht nu niet van hen ritmes die logisch zijn want vrije expressie is zowat zijn keyword te noemen. Guillaume Cazalet en Jean Jacques Duerinckx zijn de namen van dit duo.

Ze laten zich omringen met enkele van de belangrijkste figuren van de huidige scene voor een psychedelisch avontuur van free jazz waarin vrije muziek en Indiase klanken met elkaar versmelten. Alsof Sun Ra hier was komen postvatten.

Deze volgende band 'Psychonaut' is een keuze van de concertzaal 'De Casino' waarmee ze hier op Roots & Roses' een goede samenwerking hebben. Deze band is een psychedelisch post-metal collectief met roots in Mechelen en bestaat uit Thomas Michiels op bas en vocals, Peter Le Page aan de drums en Stefan De Graef op vocals en gitaar.

Hun kenmerkende geluid is sterk beïnvloed door bands uit de jaren 70 als Led Zeppelin en Pink Floyd, maar haalt ook inspiratie uit modernere bronnen als Tool en Amenra. Ook al bestaat de band slechts uit een traditionele driekoppige bezetting, ze staan erom bekend een constant meeslepende liveshow af te leveren die je van de eerste tot de laatste seconde bij de strot grijpt met nummers die onderverdeeld zijn in 'Introscape Interbeing', 'Introscape Monkey' en 'Introscape The Fall' om zo meteen nog verder in trance te raken.

Hopend op een meer toegankelijke verderzetting van de dag zetten we ons geld nu in op de uit Alabama afkomstige formatie 'Lee Bains & The Glory Fires'. De band bestaat uit Lee Bains III, Blake Williamson en Adam Williamson. Ze brengen ons een mix van alternatieve rock en southern rock met een ecologische en politieke boodschap erin. Hun debuutalbum 'There Is a Bomb in Gilead' kwam uit in 2012 en vorig jaar kwam hun 'Old Time-Folks' op de markt met daarop het aangename 'Jam in The Van'.

Terug naar het bloemenpark met 'on stage' 'The Devil's Barkers'. Dit duo bestaat uit niemand minder dan Fred Lani op gitaar en vocals en 'batteur' Giacomo Panarisi, beiden hier enorm goed gekend. Zowel Fred als Giacomo staan kort bij de organisatie van 'Roots & Roses' en nauw betrokken ook bij de programmering van de bands. Hun nieuwe single 'The Carpenter' die kregen we uiteraard hier ook te horen.

Openen doen ze alvast met 'The Punisher' en voor diegenen die 'The Healers' nog te soft vonden is deze 'The Devil's Barker' een geschikt alternatief. Een nummer als 'Wise Man' kan je dan weer onderbrengen in de categorie rock ballads.

In de roots tent is het nu tijd voor enige blues, soul, funk en jazz. Verantwoordelijk zijn daarvoor 'Bai Kamara Jr. & The Voodoo Sniffers'. Sinds hun doorbraak met het album 'Salone' hebben we deze uit Suera Leona afkomstige muzikant al meerdere malen gezien en zijn nog nooit van een kale reis thuis gekomen. Bai Kamara Jr. beschouwen zelfs een beetje als een Belg doordat hij al jaren in ons land woont.

Openen doen ze met nummers als 'Troubles' en 'Cold Cold Love' uit het album 'Salone'. Aan zijn zijde vinden we ook Tom Beardslee van 'Red Red', Patrick Dorcean aan de drums, Julien Tassin op gitaar en Zonathan Dembélé aan de bas. Met 'Miranda Blues' zitten we bij g-het nieuwe album 'Travellin' Medicine Man' en op 'I Don’t Roll With Snakes' krijgen we een mix van de boogie blues en de Afrikaanse vibes. Aflsuiters zijn 'Shake It Skake It' en uit Salone 'Fortune'.

'Ada Oda' is ook een Belgische band in opmars. Frontvrouw Victoria Barracato heeft Italiaanse roots en daardoor brengen ze hun nummers uitsluitend in haar taal. Nummers als 'Nienta Da Offrire' vindt zich tussen punk en garage rock maar toch blijven hun nummers bij zonder levendig en zo zullen zij vandaag hier hun versie brengen van het 'Roots & Roses' lijflied. 'Ada Ado' de harmonie van het zuiden van België en het land van 'La Mama'.

Voor 'Fantastic Cat' is het terug verhuizen richting 'Roots Tent'. Ze zeiden dat het niet kon. Vier verschillende songwriters die hun krachten bundelen om één band te vormen? Er was gewoon geen precedent (buiten CSNY, The Beatles, The Travelling Wilburys, The Highwaymen, Monsters of Folk, enz.). En toch deed Fantastic Cat het toch, tartte de verwachtingen en werkte samen om hun langverwachte debuut op te nemen, The Very Best Of Fantastic Cat.

Deze band bestaat uit de singer-songwriters Don DiLego, Mike Montali, Anthony D'Amato, en Brian Dunne. Gezamenlijk overstijgen de vier echter hun respectievelijke wortels en ontpoppen ze zich als een instrument-verwisselende harmonie die rock-'n-roll en folk samen brengen. Vergeet de noemer folk want met opener 'C'mon' Armageddon' swingt als bij de beesten. Bijzonder wervelende kennismaking met nummers als 'Wild & Free' en 'The Gig'.

Met songs als 'Boom Dynamite!' en 'Want You! Like A Cigarette' zal het volgende duo de tent doen daveren. Helemaal niet onbekend in België brengen vormen 'The Courettes' het huwelijk tussen Brazilië en Denemarken en brachten eerder dit jaar hun nieuwe single 'Daydream' uit maar brengen ook materiaal zoals 'The Boy I Love' uit 2015 en 'Strawberry Boy'.

Met deze 'The Courettes' krijgen we ook terug een flashback richting 60-ties en zijn in het bijzonder in het Verenigd Koninkrijk bijzonder populair. Hun album 'Back in Mono' kreeg wereldwijd niets dan lovende recensies.

Soul en Funk uit Seatle, yep voor dit 'Delvon Lamarr Organ Trio' zijn we zeker ook afgezakt richting Lesinnes. Hun souljazz doen ons zeker ook terugdenken aan de legendarische Stax band 'Booker T & The MG's' maar ook aan dat andere Hammond genie Jimmy Smith. Het Delvon Lamarr Organ Trio, ook wel bekend als DLO3, is een Amerikaanse souljazzgroep opgericht in 2015. De band heeft vijf albums uitgebracht. Hun debuutalbum, getiteld 'Close But No Cigar', stond op nummer één in de Amerikaanse Contemporary Jazz Albums-hitlijst. Het trio bestaat uit Delvon Lamarr, Jimmy James en Dan Weiss.

Niets dan 'Feel Good Music' met nummers als bij de opener 'Ain't It Funky Now' ons welbekend van JB, de godfather of soul, of wat gezegd van 'Move on Up' van Curtis Mayfield. Volledig instrumentale souljazz zoals het hoort en de liefhebbers hiervan in beweging o de grooves van 'Get Da Steppin' uit het album 'Cold As Weiss' van vorig jaar en met als afsluiter zijn versie van 'Carless Whisper'. Oh, I Feel Good!

Met 'Kadavar' begeven we ons terug in de vintage 'Hard Rock' zoals we deze kennen van bands als 'Led Zeppelin' en vooral ook het stevigere werk zoals dat van 'Black Sabbath'. Kadavar is een Duitse rockband uit Berlijn, opgericht in 2010. Hun retrostijl is een mix van psychedelische rock en stonerrock. Kadavar bestaat momenteel uit gitarist-zanger Christoph "Lupus" Lindemann, drummer Christoph "Tiger" Bartelt en bassist Simon "Dragon" Bouteloup.

Openen doen ze met 'All Your Thoughts' uit hun 'Live Sessions' van 2012. Hun stijl is gecategoriseerd als een geriffte psychrock en doom-achtig geluid met invloeden van Black Sabbath, The Doors, Hawkwind en Led Zeppelin. Verder brengen ze ook nog 'Die Baby Die' en Doomsday Machine'. Nu niet meteen de nummers om vrolijk van te worden.

Op het Roots podium zijn alle rock 'n roll en roots liefhebbers nu samen gekomen voor niemand minder dan de schreeuw van 'Barrence Whitfield & The Savages'. Er was een tijd dat deze 'Barry White', want zo is zijn geboortenaam, alle roots podia plat speelden in België. De band verwierf een sterke reputatie door hun explosieve optredens, beschreven als "rauw en ruig, in een hogere versnelling vanaf het moment dat ze het podium betreden. Whitfield zelf wordt beschreven als een soulscreamer in de geest van Little Richard en de vroegere Don Covay.

Hun muziek met nummers als 'Bloody Mary' is een mix van rock 'n roll en soul met zelfs af en toe een knipoog richting ....garagerock. Krijgen we ook op ons bord 'The Corner Man' en 'Let's Go To Mars'. It's rock 'n roll baby, wij gaan alvast terug richting 'Roses' voor de afsluiter aldaar.

Deze afsluiter is de Zweedse formatie en hardrockband 'Graveyard'. Met hun muziek kom je zowel 'Black Sabbath' tegen alsook de bluesrock van Johnny Winter. Op 25 september 2015 lanceerde de band hun vierde studioalbum getiteld Innocence & Decadence waarmee ze in datzelfde jaar nog genomineerd werden voor een Grammy-award voor beste Hard Rock/Metal album van het jaar. Vanaf toen werd het een op en aan met de realiteit en sinds 2017 zijn terug 'alive and kickin'.

'Graceyard' bestaat uit Joakim Nilsson, Rikard Edlund, Axel Sjöberg en Jonatan Ramm. Hun album 'Peace' uit 2018 is tot nader order hun laatste album al brachten ze in 2019 nog de EP 'Live at Pustervik Götenburg' uit met songs als 'Please Don't' en 'Walk On' maar van start gaan ze met 'Hard Times'.


photo © Philip Verhaege

De allerlaatste band van 'Roots & Roses' editie 2023 is headliner 'Pokey LaFarge'. Uiteraard hopen alle fans op 'Goodbye Barcelona' en dat zal er komen ook. Eén van de andere bezongen grote steden is 'Rotterdam' dat na opener 'Get It For It's Gone' wordt gebracht, het nummer uit zijn album 'In The Blossom Of Their Shade' uit 2021.


photo © Philip Verhaege

Ook op nummers 'To Love Or Be Alone' en 'Yo Yo' blijft het genieten en dan...dan is er 'Bluebird' en krijgen we ook vrouwtje Saddie meedoen. Volgt daarop de ode aan Barcelona en krijgen we van de fans een algemene sing-a-long. 'Goodnight Goodbye' is dan het orgelpunt van deze 'Roots & Roses 2023' al mag Pokey nog wel een bisser brengen.


photo © Philip Verhaege

waren er ook vandaag

en ook op dag 2 was er catch

en bier...

de Boogie Beasts!...dat was gisteren

Cuba, quiero bailar la salsa

het is gedaan, ge moogt naar huis gaan ;-)