© Rootsville.eu

A Murder is Mississippi (B)
Folk
Missy Sippy Gent
(0405-2023)
reporter: Marcel & photo credits: Marc Blues Photography


info club: Missy Sippy
info band: A Murder in Mississippi


© Rootsville 2023


Hoewel het prachtige weer aanleiding gaf om een terrasje te doen, verkoos ik echter om richting Gent te rijden. Een streep muziek bij dit mooie weer is nooit niet weg en dat hadden ze vandaag alweer in petto in de Missy Sippy. Op het menu stond normaal een optreden gepland van The Blue Ribbon. In de loop van de namiddag werd echter “breaking news” verspreid via de sociale media, waar bleek dat door ziekte de band niet kon optreden. In de Missy Sippy hadden ze ondertussen wel vervangers van formaat gevonden met A Murder In Mississippi. Deze hadden net tijdens Roots & Roses de boel op stelten gezet, dus dit kon al helemaal niet mislopen.

A Murder in Mississippi is een zeskoppige band uit Gent. Ze spelen Roots: een mix van Americana, Country, Folk, Blues en Ierse Traditional. De zachte harmonieën en de pakkende melodieën nemen je mee naar de uitgestrekte Noord-Amerikaanse vlaktes! De Mississippi River is een natuurlijke verbinding alle soorten roots- en Americana-genres, genres die de band in hun sound laten samenvloeien. Maar de rivier de Mississippi heeft ook een duistere en wrede kant: de zuidelijke staten hebben een hoog aantal onopgeloste moorden.

De vele alligators die door de Bayou en de Mississippi-delta zwerven, staan te popelen om bewijsmateriaal te laten "verdwijnen". De alligator is een terugkerend symbool, bijna een mascotte, voor A Murder in Mississippi. Na hun eerste plaat in 2018, genoemd naar de naam van de band, brachten ze in 2021 het schitterende ‘Hurricana’ uit, en dat was er eentje om duimen en vingers van af te likken. Ik vermoed dat vanavond de vonken van het podium zouden spatten.

Deze geweldige band bestaat uit Leander Vandereecken (Gitaar en zang), Mirthe Vandereecken (Percussie en zang), Lore Heyerick  (Banjo, zang), Dieter Vanhede (Toetsen), Alexandra Van Wesemael (Viool) en Stijn Bontinck (contrabas).

Veel volk afgezakt voor deze gig en de Gentse joint zat goed vol. Na de aankondiging door MC Marie vertrok de band al meteen volle gas met ‘Your Kingdom Burning’, eentje uit de laatste schijf en dit zou ook niet de laatste song worden uit die plaat die we die avond zouden horen. Zo ook ‘The Raven And the Oak Branch Tree’. Energie spatte van het podium en vulde de hele kroeg en de band had het publiek onmiddellijk mee. Schitterende muzikanten en veel stemwisselingen. Very nice. Natuurlijk mocht de knaller ‘Wrong Side Of The Road’ niet ontbreken en er werd al duchtig meegezongen. Met ‘Marie Lou’ kregen we ook een voorsmaakje van wat op de derde, nog uit te komen album, zou staan. Ik kijk er al naar uit mijn gedacht, want het swingde gelijk de beesten.

Met ‘Wayfairing’ en ‘River Whispers’ kwamen we aan het einde van het eerste deel. Tijd voor een wel heel korte pauze, maar dat was echt nodig om even tot rust te komen na dit adembenemende eerste deel. De band had een muzikale torpedo afgeschoten en had iedereen duidelijk midscheeps geraakt.

De trein bleef verder denderen in het tweede deel met ‘Neuf Mille’ en ‘Long Hot Summer’. We konden blijven genieten van het mooie samenzang van de drie dames met een extra pluim wat mij betreft voor het vioolspel van Alexandra. Het betere werk. De rest van de band amuseerde zich kostelijk en dat gaf een extra boost aan het optreden. ‘Starlight Dreamer’ en ‘Caged Bird’ (eentje van het eerste album) stonden verder nog op het muzikale menu. Stilaan bolde de trein naar het eindstation maar niet voor we nog een aantal parels voorgeschoteld kregen met het duchtig meegezongen ‘Run Brother Run’ of ‘Please (Don’t) Come To Kentucky’, nummer dat het einde betekende van dit schitterend optreden.

Zo hadden de aanwezigen het echter niet begrepen en de band diende nog terug te keren voor een extra en dat werd een eigen versie van Johnny Cash’s ‘Ring Of Fire’. Beter kon men eigenlijk niet eindigen..

Dit was nog eens een memorabele avond en alweer een optreden met een gouden randje. Genieten van de eerste tot de laatste minuut en dit was zeker en vast de verdienste van de band. Bedankt Leander & co, u was geweldig. A Murder In Mississippi is duidelijk een band dat we meer op affiches zouden willen zien !

Marcel