© Rootsville.eu

Moulin Blues #36
Festival - dag 1
Ospel (NL)
(05-05-2023)
report & photo credits: Freddie


info club: Moulin Blues

© Rootsville 2023We zijn weer een jaartje ouder en zo staat er bij 'Moulin Blues' ook weer een aditie bij op de teller. Als vanouds vertrekken we in convooi uit 'Gevarenwinkel' om zo ons eigen dorpje op te bouwen op de camping. Het resultaat zal weer twee dagen feest zijn met onze favoriete blues & Roots muziek. Met toch wat dreigende wolken boven Ospel gaan we er met zekerheid het beste van maken.


Rond 16.30 wordt op het hoofdpodium de aftrap gegeven door de befaamde 'Bluescaravan' van Thomas Ruf. Dit jaar is het trio samengesteld uit Ally Venable, Will Jacobs en Ashley Sherlock. Ally Venable is een Texaanse bluesrock gitariste en bracht dit jaar nog haar nieuwste album 'Real Gone' op de markt, uiteraard onder de veilige vleugels van 'Ruf Records'.

Aan haar zijde krijgt ze dit jaar vooreerst Will Jacobs. Zijn roots liggen in Chicago en begon zijn carrière al vroeg met zijn eigen band 'Dirty Deal'. Ook in 2022 stond hij reeds geprogrammeerd in de 'Bluescaravan' en bracht dat jaar zijn album 'Goldfish Blues' uit. Als derde in het toepasselijke trio hebben we Ashley Sherlock. Volgende maand zal hij zijn debuutalbum 'Just A Name' uitbrengen bij 'Ruf Records' en daarmee zal ook hier op het vasteland het startschot voor deze jonge Britse bluesgitarist gegeven worden na eerder al twee EP's te hebben uitgebracht.

Samen openen ze met een schreeuw om hulp maar met 'With A Little Help From My Friends' van de Fab Four komt deze 'Bluescaravan' luid en krachtig binnen. Tijd om zo dan afzonderlijk een paar nummers van zichzelf te brengen waarbij Ashley Sherlock de spits komt af te bijten. Will Jacons neemt het vervolgens over met een iets meer funkier statement waarna Ally Vaneble de rijtje komt te sluiten.

Met nummers als 'Realise' 'Blues is My Best Friend' of 'Funky Woman' maken dat dit meteen bluesrock van het besta allooi is dat we hier voorgeschoteld krijgen en let ook als toetje 'Led Zeppelin' 'Whole Lotta Love'.

Wanneer we spreken van 'Moulin Blues' weten we uiteraard ook dat er een tweede podium staat op het terrein. Voor de volgende band moeten we dus naar het 'Moulin Blues Café' en daar staat de Duitse formatie 'Backyard Casanovas' op ons te wachten. Deze band bestaat uit Tommy J. Croole (zang, leadgitaar), Sidney Ramone (ritmegitaar, percussie), Lucky Luciano (contrabas) en Rene Lieutenant (drums).

Met enige fierheid presenteren ze zo ook hun debuutalbum 'Backyard Stomp' en zo bevestigen we nogmaals dat die van 'Moulin Blues' ieder jaar steeds weer bij de pinken zijn. Deze band ondersteunen ook 'Cat Lee King' en die zagen we eerder dit jaar al aan het werk op 'Rolmo's Roots Rock' in Zonhoven. Voor hun nummers als met opener 'Chicken Stuff', 'Be My Love' en uiteraard hun 'Backyard Stomp' vonden ze de inspiratie in de Ol' school Delta blues en niet in het minst bij hun idool 'Hound Dog Taylor'.

Een beetje vervelend op 'Moulin Blues' is dat er geen frontstage aanwezig is en dus moet je als fotograaf en reporter een optreden vroegtijdig afbreken om nog een plaatsje te kunnen veroveren aan het hoofdpodium. Daar staat 'Handsome Jack' ons op te wachten.

Met hun album 'Get Humble' uit 2021 graaft Handsome Jack opnieuw in het klassieke Amerikaanse muzikale lexicon (blues, soul, country, rock n'roll) om een tijdloos rockalbum te maken dat ideaal is voor house- en blockparty's. 'Get Humble' zit boordevol soulvolle zang, moerassige gitaren, landelijke rock en vocale harmonieën aan de westkust. Hun meest geslaagde album tot nu toe.

Afkomstig uit Lockport NY, brengen 'Handsome Jack' krachtige nummers als 'Got You Where I Want You' en 'Roll It'. Bijzonder geslaagd wetende dat deze band bestaat uit Chris Robinson (CRB, Black Crowes), Zachary Gabbard (Buffalo Killers) en Ben McLeod van 'All The Witches'.

Op het kleinere podium is het nu tijd voor een meer intiemere set met niemand minder dan klasbak 'Guy Davis'. Davis draait al jaren mee in het circuit en heeft bij mijn weten nog nooit slechte dingen uitgebracht. Zijn concerten zijn steeds van een zeer hoog niveau en zijn muziek grijpt je tot diep in je ziel. In 2021 bracht hij nog het album 'Be Ready When I Call You' uit, eentje waarvoor hij zelfs een Grammy nominatie kreeg, en ready we are.

Deze uit New York afkomstige muzikant zijn blues is steeds vergezeld van de nodige verhalen en humor. We krijgen natuurlijk werk uit zijn laatste album met nummers als ‘Get Your Letter In My Pocket’ of de titeltrack van het album maar worden ook verwend met nummers als Bob Dylan's 'Blind Willie McTell'. Ongelooflijk maar waar het lawaai overstelpte helaas dit mooie akoestische concertje in het 'Moulin Blues Café'.

OP het hoofpodium zijn we nu klaar voor een mix van blues en soul en dit met niemand minder dan 'Johnny Rawls'. In onze muzikale geschiedenis gaan soul, rhythm 'n blues en blues steeds hand in hand. Johnny, geboren in Columbia, Mississippi in 1951, groeide op in Purvis en Gulfport. Johnny's interesse in muziek begon in de vroege kinderjaren. Hij begon klarinet te spelen in de schoolband toen hij in de 5e klas zat. Hier vandaag op 'Moulin Blues met aan zijn zijde de 'Özdemirs' die met een instrumentale intro het soul feestje op gang trapten.

Johnny Rawls is een echte 'Soul Surviver' en bracht vorig jaar nog het album 'Back To Mississiipi' uit. Soulblues van de bovenste plank dus met nummers als 'Falling For Love', 'Midnight Train' en 'Nookie Nookie'. Van soul met 'Country Boy' over Mississippi Blues met 'Little Red Rooster' het zit allemaal in de sound van Johnny Rawls die alles perfect weet te mennen. Wat zeker niet mag ontbreken hier vanavond is 'Red Cadillac' uit zijn album 'Tiger in A Cage' uit 2016 want als een tijger verslindt Johnny zijn prooi hier op 'Moulin Blues'.

Back to the Chicken Shack AKA het Moulin Blues Café' voor 'Jesper Lindell'. Toen hij 13 jaar oud was werd deze Jesper Lindell als een getalenteerde voetballer aanzien in zijn geboorteplaats Ludvika, een Zweedse arbeidersstad een paar uur ten noordwesten van Stockholm. Tijdens een game slaat het noodlot toe, Jesper breekt een been en zit in zijn jongenskamer en in een rolstoel. Zijn grote broer Anton probeert hem op te vrolijken met een akoestische gitaar en leert hem een paar akkoorden.

Van een carrière switch gesproken want nu staat hij hier op 'Moulin Blues' samen met zijn band op het podium. Deze band bestaat uit zijn broer Anton Lindell op bas, Rasmus Fors, Jimmy Reimers en Simon 'Kosmos' Wilhelmsson. Zijn eerste single ”Leave A Light On” is niets minder dan een statement. Jesper Lindell is geen hulpeloos slachtoffer van de omstandigheden. Hij is een songwriter van wereldklasse en een krachtige zanger, met een duidelijke visie. Ook het nummer 'If There Comes A Time' is mooi om horen. De liefhebbers kunnen straks nog een tweede maal genieten van deze Zweedse singer-songwriter.

Maandag nog maar pas de show gestolen op 'Roots & Roses' en vandaag uiteraard ook op het hoofdpodium van 'Moulin Blues'. Dan hebben we het over Pokey LaFarge. Zijn 'Americana' is een mix van blues en folk. In zijn vroege tienerjaren ontdekte hij waardering voor oudere blues muzikanten zoals Skip James en Sleepy John Estes. Nadat hij Bill Monroe op 16-jarige leeftijd had gehoord, ruilde LaFarge de gitaar die zijn grootvader hem had gegeven in voor een mandoline. Zijn nickname 'Pokey' kreeg hij van zijn moeder.

In Nederland zijnde zal ook wel het nummer 'Rotterdam' te horen zijn maar in de aanvang wordt ook 'Get It For It's Gone'gebracht, het nummer uit zijn album 'In The Blossom Of Their Shade' uit 2021. Ook op nummers 'To Love Or Be Alone' en 'Yo Yo' blijft het genieten. Ook vrouwtje Saddie maakt haar opwachting met 'Bluebird' maar de point final is zeker ook zijn ode aan Barcelona of erger nog 'Goodbye Goodnight' want dat betekend dat het hier er zo goed als opzit voor Pokey LaFarge.

Na in het 'Moulin Blues Café' nog eens te hebben genoten van de beloftevolle Jesper Lindell is er op het hoofdpodium de presente van de toch al wel iconische harper Rick Estrin. Als 'Rick Estrin & The Nightcats' lijkt het wel of de jaren geen vat hebben op Rick Estrin die uiteraard grote naam en faam wist te vergaren in de vroegere periode als 'Little Charlie & The Nightcats'.

Met aan zijn zijde Kid Andersen (gitaar), Lorenzo Farrel (toetsen) en drumsensatie Derrick ‘D’Mar’ beleven we nog steeds zijn hoogconjunctuur van de harmonica blues. Rick Estrin is en blijft een uitstekende showman die zijn uiterlijk, zijn kapsel, zijn snor, zijn elegante outfits weet te projecteren in zijn optredens. Met ‘I’m Trapped’ openen deze 'Nightcats' de debatten gevolgd door ‘Looking For A Woman’. Het is duidelijk dat Rick Estrin drijft op tonnen ervaring.

Ondertussen diepte Rick Estrin ook nog een ouwe uit de kast met 'Got it Good', een original uit de periode van met Little Charlie Baty en is het showtime met de op alles drummende Derrick ‘D’Mar’. Hilariteit alom natuurlijk wanneer deze drummachine zijn kunstjes komt te etaleren. ‘House Of Grease’ komt dan weer uit Rick’s laatste album 'Contemporary' dat in 2018 werd uitgebracht. Met 'Root of All Evil' en 'Nothing But Love' uit dat laatste album laat het publiek weten dat ze deze Rick Estrin nog steeds in hun hart dragen. Stilaan kwam ook het einde van het optreden in zicht maar Rick vertrok niet zonder ‘Can’t Come Back’. Morgen zijn we er al terug op 'High Noon'. CU