© Rootsville.eu

The Bonnie Blues (B)
All You Can Jazz
Chez Lucien Lier - 08-05-2023

report & photo credits: Freddie

info band: The Bonnie Blues
info organisatie: Ripspique Lier
- Chez Lucien

© Rootsville 2023


Onder de vleugels van 'Ripspique' in Lier ontstond zo ook het jaarlijks terugkerend event 'All You Can Jazz'. Op een 'kroegentocht' is het altijd moeilijk om meerdere bands en/of artiesten te beleven. Vorig jaar stonden het 'Gwen Cresens Quartet' en 'Dirk Van Der Linden' op mijn verlanglijstje. Dit jaar staan 'Blue Velvet', 'Ben Van Bortel Trio', 'Manon Gautier & Band', 'Dayanne', 'Chick Corea Tribute', 'Blueberry Diamond', 'T & Mr. V', 'The Harmonic Ninja's', 'The Catch' en 'The Bonnie Blues' op de affiche. Door een mobiel probleem zag ik me genoodzaakt om één enkele locatie te bezoeken en dus koos ik voor het luchtigste van allemaal, 'The Bonnie Blues'.

Als fan van 'Handerchief' had ik Nele Pealinck al een tijdje belooft dat 'The Bonnie Blues' al een tijdje op mijn lijstje stonden. Nu zou het ervan gaan komen en daar zou ik achteraf geen seconde spijt van hebben gehad. Naast 'Nele Paelinck' op viool en viool gitarra bestaan deze Bonnie's ook uit Laura Vanden Heede op gitaar en Juno Kerstens op contrabas. Voeg daarbij nog de prachtige en perfecte harmonieuze samenzang met als extraatje een goede en behoorlijk grote dosis humor en dan moet dit trio bij de top behoren wat het Antwerpse Conservatorium de laatste jaren heeft voortgebracht. Afspraak was bij 'Chez Lucien' in de Karthuizenvest te Lier.

'Chez Lucien' is een Franse 'Bar-Tabac sans Tabac' waar je kan genieten van lekkere hors d'oeuvres en waarbij deze locatie volledig in het teken staat van de Franse chansonniers en film legenden Je kan er tevens genieten van een selectie van 10 merken 'Pastis' en is dus Frankrijk hier kind aan huis. Dit jaar waren ook al Jan De Smet en Lien Van De Kelder, en ook het 'French Kiss Trio' hier al de gast en worden er op regelmatige basis concertjes georganiseerd. Moesten alle afgebeelde sterren hier ooit zijn gepasseerd was deze locatie wel de meest iconische van Lier te noemen. Aan Pastis gaan we ons niet laten verleiden, daar is het nog niet zomers genoeg voor maar wel aan een Belgische 'Westmalle Dubbel'.

We zijn hier uiteraard voor 'All You Can Jazz' en natuurlijk ook voor 'The Bonnie Blues' maar het is op dit trio nog wel even wachten en zo komt een tweede 'Westmalle' er al vlug aan. Nog maar recent kwam dit trio hun 5-jarig bestaan te vieren en zijn we ook hier in Lier klaar om hun toch wel muzikale theater met eigenzinnige covers uit nationaal en internationale verleden van en een arsenaal van heerlijke 'Bawdy Songs'.

Rond 05.00 uur waren Nele, Laura en Juno er dan klaar voor en was deze 'Bar-Tabac sans Tabac' volledig uitverkocht. Het was de taak van Nele Paelinck om uit de dames op de eerste rij een Chinese vrijwilliger aan te duiden die zich dan mocht ontfermen over het bordje 'Applaus' en ook dit is humor à la carte.

Hun opener is 'Oud België' en zo zitten we meteen in die tijd van toen. Na 'Crazy People' krijgen we eentje van de Nederlandse cabaretière Brigitte Kaandorp. Op het geweldige 'Bolide' stijgt meteen de hilariteit hier naar een eerste hoogtepunt, een nummer over veilig v(r)ijden en waarna de dame op de eerste rij al dadelijk aan het werk kon en we met z'n allen reageerden met het gevraagde.

Onwaarschijnlijk hoe ze 'Hillbilly Wedding' komen te brengen wat alle logica volgens getuigt van hun uitzonderlijke klasse die deze 'The Bonnie Blues' hier komen te etaleren. Of we klaar zijn voor een muzikale Quiz? Natuurlijk en zo krijgen we meteen met 'Sugar' het triestigste nummer van de namiddag te horen en zo onthouden we meteen de letter 'S'. Of we iets kennen over 'Corn' en daarop was het antwoord uit de bar al even hilarisch als wat volgen zou. Popcorn was het alvast niet.

Op het nummer 'There's No More Corn On The Brasos' van de skiffle groep 'The Walkers' uit 1970 liet Nele haar skills te volle horen op een niet afgestemd tinnen trekfluitje en een nog meer hilarisch gevolg erop. Dit is amusement ten top.

'Don't Touch My Tomatoes' kennen we van de revue periode van Josephine Baker uit 1958 maar is een nummer dat ons in alle eerlijkheid brengt naar de Calypso muziek en in 1949 gewoon als 'Tomato' gebracht door June Nelson en werd geschreven door Sam Manning uit Trinitad. Het laatste nummer van de Quiz werd dan 'My Girl's Pussy' en zo zitten we dan toch in het jazz repertoire uit de 30-tiger jaren van 'Harry Roy & His Orchestra'.

Alle nummers gingen dus tijdens de Quiz over vrouwelijke lichaamsdelen en toch wisten daardoor 'The Bonnie Blues' ons op het verkeerde been te zetten. Verder gingen de dames met een link naar De Antwerpse kleinkunst met de 'Stadskoepletten' van Wannes Van De Velde in maar liefst vier talen en uiteraard ook het 'Antwaerps'. En toen was er reclame voor diegene die de behoeft hadden om naar de volgende locatie met een taxi te rijden.

In dit rijtje van amusement muziek past natuurlijk ook 'Hij Wel' van het Nederlandse jazz en dansorkest 'The Ramblers' en ook deze 'The Bonnie Blues' hebben het opgenomen in hun repertoire. De blaasinstrumenten daarvoor tekenden Nele, Laura en Juno. Of er dames aanwezig weren met een relatie breuk? Yep, en niet weinig en zo kregen we 'He Broke My Heart' met als logisch gevolg dat bordje met 'Applaus'.

'There Ain't No Man Worth The Salt Of My Tears' werd al in 1928 opgenomen door Libby Holman. Ook Diana Krall en Peggy Lee volgden onder meer haar voorbeeld en toch klinkt de versie van deze 'Bonnie Blues' fris en hedendaags. Het zal het onderwerp dan weer zijn. Waanzinnig straf is dan het volgende 'Hawaian War Chant' welke dateert van...jawel 1860. En omdat deze 'Bonnie Blues' aan het Conservatorium perfect Hawaiaans leerden zingen (;-)) geven we zo maar de originele titel mee, 'Kāua I Ka Huahuaʻi or' want verder hebben we er geen letter van verstaan maar hilarisch was het top.

Met 'Let Yourself Go' zitten we hier helaas aan het einde van het eerste gedeelte van deze 'The Bonnie Blues' op 'All You Can Jazz'. Gelukkig durfde de verantwoordelijke van 'Ripspique' niet nee zeggen tegen een bisnummer en zo krijgen we nog een allermooiste 'Lullaby' voor lieve dochter J. en dan was het einde echt een feit.

Dit was een namiddagje met entertainment pur sang. Alle ingrediënten zoals muzikale kunde en uitstekende humor waren veelal aanwezig. Het bordje met 'Applaus' dat was gewoon versleten tot op de draad. RESPECT!