© Rootsville.eu

Bob Corritore & Jimi 'Primetime' Bluesband ft. Tail Dragger & Johnny Burgin (US)
Blues
Banana Peel Ruiselede
(08-05-2023)
reporter: Marcel - photo credits: Marc Blues Photography


info club: Banana Peel
info band: Bob Corritore - Jimi 'Primetime' Smith


© Rootsville 2023


Tijdje geleden dat ik nog eens naar Ruiselede was afgezakt. Vandaag en met deze All Stars band op het programma had ik alvast geen reden om thuis te blijven, dus wijlen weg.

Schitterend idee van Guy om deze talentvolle muzikanten naar West-Vlaanderen te halen. Ondertussen hadden ze al op enkel plaatsen de boel plat gespeeld, zoals in de Hnita Hoeve in Heist-op-den-Berg of op Moulin Blues in Ospel. Dit gelegenheidscollectief zou alle liefhebbers van de pure Chicagoblues met verstomming moeten doen slaan.  Het is vooral uniek om zo’n bezetting tezamen op hetzelfde podium te zien staan.

Bob Corritore staat wereldwijd bekend als een onvermoeibare duivel-doet-al.  Hij is een vooraanstaande harmonicaspeler en daarnaast ook clubeigenaar, radio host, platenproducer en promotor.  De laatste jaren brengt hij ook platen uit aan de lopende band, zo ook onlangs nog met Jimi 'Primetime' Smith onder de naam “The World In A Jug”.

Jimi is een meesterlijke zanger-gitarist uit Chicago die zich in alle traditionele blues stijlen als een vis in het water voelt.  De nu 82-jarige Tail Dragger, geboren als James Yancey Jones,  is één van de laatste levende legendes van de generatie Chicago blues artiesten die dit genre grootbrachten op mythische plekken als Maxwell Street of de Delta Fish Market.  Met een indrukwekkend charisma brengt deze zanger teksten die door merg en been gaan.

In Chicago laat Tail Dragger zich graag begeleiden door ‘Rockin’ Johnny Burgin, een van de sterkste hedendaagse Chicagobluesgitaristen.  Dit belet niet dat Johnny geregeld meedraait met andere sterren  van het genre. Aan de drums hebben we Brian Fahey, bekend als drummer van de wereldberoemde rootsrockband The Paladins, een echte ritmemachine en de vaste drummer van Corritore in diens club in Phoenix, Arizona. Laatste in de rij is bassist Yahni Riley – zoon van blues veteraan Dave Riley .

Met zo’n bezetting kan het gewoon niet misgaan en we gingen zowaar een memorabele avond tegemoet. Zo dachten ook de aanwezigen, die massaal naar Ruiselede ware afgezakt vanuit alle hoeken van het land, Frankrijk en  ook zoals gasten uit Denemarken. Dat betekende dat het bordje “sold out” alweer aan de voordeur hing.

Stipt op tijd werd de band aangekondigd en startte Jimi Primetime Smith met ‘Walkin’, song dat op de nieuwe plaat staat en opgenomen werd met Corritore. Van bij de eerste noten kwam gelijk het muzikaal talent van de band bovendrijven en dat werd nog meer merkbaar toen Corritore zijn harmonica liet snerpen en Jimi een topversie bracht van Jimmy Reed’s ‘Honest I Do’ en zijn gedeelte van de show kwam af te sluiten met ‘Bad Luck Is Falling’.

Bij deze mocht Johnny Burgin zijn ding doen met 2 songs uit zijn live cd startend met ‘I Got To Find Me A Woman’ op de voet gevolgd door ‘When A Bluesman Comes To Town’. Dit alles werd gebracht op zeer hoog niveau met een reten strakke ritmesectie  en de “deluxe’ sidekick op de Mississippi saxofoon in de persoon van Bob Corritore. Het publiek was aan het smullen en de hoofdschotel moest nog worden opgediend. Die kwam dan even later toen de 82-jarige Tail Drager naar het podium werd begeleid.

De man praat graag dat is duidelijk en hij deelt graag zijn levenservaringen, waardoor zijn songs een ideale intro krijgen zoals ‘Singing My Blues’ en ‘Stop Lying To me’. Hij heeft ook graag contact met zijn publiek in een soort vraag en antwoord spelletje. ‘Tend To Your Business’ en het eerste trage blues nummer van de avond ‘Be Careful What You Do’ sloten de eerste set af. Voorwaar, voorwaar dit was al genieten geblazen en we waren nog maar halfweg.

Tijdens de pauze hadden de jongens handen te kort om te signeren en met de fans een “klapken” te doen. Ik zorgde ondertussen voor de innerlijke mens en ging even een frisse neus halen. Deel twee werd in gang gezet door Jimi Primetime Smith met de titelsong van het laatste album

‘World In A Jug’ en het heel mooie ‘Love Her With A Feeling’. Jimi sloot zijn deel af met ‘Just Like A Fish’, fijn nummertje van de hand van Junior Parker. “Rockin’ Johnny Burgin was dan weer aan de beurt en liet zijn gitaar snerpen met twee songs: ‘Money Tree’ wat er eentje is van Byther Smith en alweer eentje uit zijn  live-plaat met het knappe ‘California Blues’. Mooi, mooi, mooi…

Tail Dragger mocht dan het laatste deel van de show op zich nemen en deed dat met verve. Hij kwam wat losser dan in het eerste deel en nodigde zijn “vriend” uit op het podium om samen ‘My Head Is Bald’ te brengen. Twee kaalkoppen bijeen op dat moment maar de onbkende op het podium voelde zich niet echt op zijn gemak, laat dat duidelijk zijn.

‘So Easy To Be Mistreated’ werd de laatste song van de avond en sloot dit perfecte concert af. Daverend applaus van een zaal vol gelukkige blues liefhebbers en we kregen dan ook een bisser voorgeschoteld met het swingende ‘Shake It’, waarbij Bob het niet naliet the swingen met enkele dames en Tail Dragger voorzichtig zijn heupen liet shaken. Het perfecte nummer om afscheid te nemen van een meer dan dankbaar publiek.

Wat een fijne avond alweer daar in de Banana Peel. De organisatie grossiert in goede tot steengoede optredens maar deze avond was het wel een knaller van jewelste, waarbij we ons een hele avond “down Town Chicago” voelden. Hell yeah !!!

Volgende afspraak is aanstaande maandag met het bezoek van Breezy Rodio. See you there bluescats !!

Marcel