© Rootsville.eu

Breezy Rodio (US)
Blues
Move2Blues (Muzecafé) Zolder - 11-05-2023

reporter & photo credits: Freddie

info club: Move2Blues
info band: Breezy Rodio

© Rootsville 2023


Nieuwe maand, dus nieuwe concerten in het Muzecafé te Zolder, al loopt het club seizoen op zijn laatste benen. Vanavond is de gastheer hier 'Move2Blues' met op de affiche de Amerikaanse band 'Breezy Rodio'. Fabrizio Rodio, AKA Breezy Rodio, is een in Italië geboren en in Amerika wonende Chicago-blueszanger, gitarist en songwriter. Hij woont al meer dan 20 jaar in Chicago, Illinois en heeft zes albums op eigen naam uitgebracht. Zijn muziekstijl werd door zijn producer omschreven als "Chicago West Side Modern Blues". Bij zijn beginperiode in de 'Windy City' is hij in de leer geweest bij 'Rockin' Johnny' AKA Johnny Burgin.

Zijn laatste cd, 'Underground Blues' is een combinatie van traditionele en de blues van de 21ste eeuw en werd uitgebracht in 2022. Het album werd geproduceerd door Texas guitar-legende Anson Funderburgh en opgenomen in 'The Wire Studios' 'in Austin, Texas in 2022. In 2011 bracht hij zijn debuutalbum 'Playing My Game Too' in eigen beheer uit. Op deze tour wordt 'Breezy Rodio' vergezeld door drummer en tour-manager Pascal Delmas, Escalier Antoine op bas en toetsenist Benoit Ribiere en zo zijn we hier klaar om samen met vele blues liefhebbers het seizoens einde voor 'Move2Blues' te beleven in dit 'Muzecafé'

'Breezy Rodio' neemt ons onmiddellijk mee richting Chicago en diens geliefkoosde blues stijl. Niet deze van de oude generatie maar bijzonder fris en monter waardoor hij toch als de nieuwe lichting van blues muzikanten in de Chicago stijl mag worden gepredikt. Voor we het maar al te goed beseffen zitte we al na enkele nummers heerlijk te genieten van deze klasbak waarvan je niet hoort dat hij van het land van 'La Mama' komt. Zijn speel stijl is er eentje met een bijzonder aangename klankkleur zonder maar één pick-up ter hand te nemen, gewoon met zijn vingers zoals we dat kennen van onder meer Ronnie Earl. Blues met soms ook een jazzy tintje.

Zijn lichtblauwe hollow body gitaar match enorm goed met de blauwe tinten van het 'Move2Blues' logo, een match in heaven en zo ook deze Chicago blues van 'Breezy Rodio' met nummers als 'Your Just About To Lose Your Clown' welk je ook kan beluisteren op zijn album 'So Close To It' uit 2014. Het opmerkelijke bij Breezy is dat origineel werk zijn handelsmerk is, een blues die niet te versmaden is.

Uit zijn laatste album 'Underground Blues' van vorig jaar krijgen we dan ook 'Playing The Game Too' en juist de veelzijdigheid in Breezy's blues maakt het net interessant. We mogen uiteraard ook zijn uitstekende begeleidingsband niet vergeten en in het bijzonder Benoit Ribiere die toch een grote meerwaarde geeft aan het gebrachte spektakel.

Met "Sometimes The Got Me Blues' uit het gelijknamige album uit 2018 is dan weer een statement te noemen voor onze allergeliefde muziek. Op dat moment werd de inkomhal van de 'Muze' reeds benut als dansvloer en dat zegt meer dan duizend woorden. Ook de shakin' ladies werden op het balkon werden niet uit het oog verloren.

Wij lieten ons gewoon meedrijven op de heerlijk gebrachte blues van 'Breezy Rodio' zoals ook 'That Damn Cocaine' uit zijn laatste album. Op het intense 'If It Ain't Broke, Don't Fix It' haalt Breezy dan weer al zijn skills naar boven op die heerlijk klinkende gitaar maar deinen we erna met een cool down ook richting einde van de eerste set. Reeds een uur genoten en het leek maar op 5 minuutjes. Wonderlijk en uiteraard ook een excellente keuze van Danny Guilliams van 'Move2Blues'.

Met een performance als deze hoeft het niet gezegd dat het meteen ook druk was aan de stand met de merchandising en kon Breezy zo ook genieten van de vriendelijkheid van deze 'Wereldburgers'. The Show Must Go On en zo begon Breezy met wat 'Jazz scat' om het tweede gedeelte van de show op gang te trappen en stond ook Rocco te trappelen om het café te voorzien van een uitstekende sound. Mixing with A heart!

'Doctor From The Hood' deed dan meteen weer de danslustigen opveren en zo waren we weerom vertrokken voor een uurtje 'Chicago Blues @ His Best'. Dan toch uitzonderlijk een cover brengen moet Breezy gedacht hebben en met Albert King's 'Born Under A Bad Sign' uit 1967 waren het de vingers van Breezy Rodio die zo aan een zware waren taak begonnen. Even een intermezzo om die lichaamsdelen te laten rusten en zo kwam bassist Escalier Antoine in de spotlights te staan met een meer dan voortreffelijke solo, ain't it funky now! Een daverend applaus met erkenning werd dan zijn deel van de avond

De daaropvolgende 'I'm A Shuffle Fool' werd dan weer bijzonder soulvol gebracht. Shuffle 'n soul werd weerom een moment om bij te genieten. Van een shuffle terug naar de funk en zo kwam dan ook 'batteur' Pascal Delmas in het vizier voor een indrukwekkende drumsolo en zo ook het moment voor Breezy om even om verfrissing te gaan.

Alvorens naar België te komen hadden ze Breezy een reminder gegeven dat 'Duvel' op zijn 'rider' moest worden geplaatst. Gelukkig is dit een bluesbiertje dat haast overal te verkrijgen is, dus ook in het 'Muzecafé', al is 'Duvel' drinken uit het flesje uiteraard weggelegd voor de geoefenden onder ons. De 'Duvel' die smaakte rest er voor 'Breezy Rodio' dan nog enkel 'Duvel Blues' aan te vinken.

Verder dan maar met de blues en zo kwamen we uitzonderlijk aan een tweede cover op de avond. Die cover werd er eentje van Freddie King met diens 'Woman Across The River' naar het gelijknamige album van die 'King' uit 1973. Een nummer dat zeker niet mocht ontbreken op deze uitstekende 'Chicago Blues Night' is Breezy's 'C.H.I.C.A.G.O.' uit zijn 'Underground Blues' en daarmee zat het feestje erop.

Logisch dat alvorens de laatste noot werd gespeeld het applaus en de roep om een bisser al weerklonk. Dat werd dan meteen een primeur met 'Mexico Calling' een nummer dat binnenkort in Londen zal worden opgenomen op het nieuwe album van deze talentrijke 'Breezy Rodio'. De Rocco diene had dan weer een walsje in 3/4 maat van Strauss in de aanbieding om zo iedereen goed gemutst naar huis te laten gaan. Heerlijk toch!

Meer dan twee uren met de beste 'Chicago Blues' die je kon beluisteren dat noemen ze bij 'Move2Blues' het club seizoen afsluiten met een 'Big Bang' met dank aan de mensen van 'Move2Blues' maar zeker ook aan Breezy Rodio, Pascal Delmas, Escalier Antoine en last but not least, Benoit Ribiere. We hebben genoten en kijken al uit naar het nieuwe seizoen 2023-2024.

hebben hier ook genoten...