© Rootsville.eu

The Arousals (B) - Vanmachine (B)
Rockabilly - Psychobilly
MOC Perron Hamme - 12-05-2023

report: Marcel & photo credits: Marc Blues Photography

info artist: The Arousals - Vanmachine
info club: MOC Perron

© Rootsville 2023


Loze vrijdagavond in het vooruitschiet, tot ik zag dat er in MOC Perron een optreden was. Geen blues maar wel een portie rockabilly en psychobilly met een snuifje surf er tussen. Gezien ik daar niet vies van ben trok ik mijn dansschoenen aan en sprong op de fiets richting Perron.

Weinig informatie te vinden over Vanmachine. Deze rockabilly cats uit Bornem brengen krachtige old school psychobilly. De naam VanMachine verwijst eigenlijk naar Ivan Dedoncker. Deze muzikant uit Bornem is één van de oprichters van de band. Samen met Filip Van Herck (gitaar) uit Zoersel maakte hij al enkele jaren muziek. Niet veel later kwamen er twee andere leden bij en ondertussen is de band voltallig  met Geert Byl op drums en Lieven De Pauw aan de bas. Deze gasten, die ondertussen twee albums op hun conto staan hebben met ‘Shut Up And Be Cool About It” en “Let Yourself Go”,  zijn dus goed voor een potje swingende rockabilly en stevige psychobilly. 

Alvorens dit viertal het podium onveilig kon maken , kregen we eerst nog een try-out van een spiksplinternieuw trio met de welluidende naam The Arousals. Van deze jongens is nog minder terug te vinden. Ik weet enkel dat ze bestaan uit leden van Los Venturas, een Belgische band die zich uitleefde met rockabilly en surf instrumentals. Bij deze onder andere Tom Cools aan de drums, Andy Wellens op bass en Christoph Boost op gitaar.

Wonder boven wonder was het eindelijk eens gestopt met regenen, waardoor er toch wat volk was komen afzakken naar de tuin van het Perron, waar met enige vertraging en na een korte intro de jongens van The Arousals hun surfgeluiden de ruimte instuurden. ‘Go Go Go’, ‘Avalanche’ en ‘Baggies’ waren de eerste nummers die wij te horen kregen. Onmiddellijk steeg de temperaturen toch met enkele graden. Fan of niet van het genre , maakt niet uit, maar de jongens weten waar Abraham de surfmosterd vandaan halen.

Stevig, soms luchtig met knapgitaarwerk en een ritmesectie die stond als een huis, ik kon er wel van genieten. Verder met ‘La Cumbachera’, ‘Bikini Drag’, ‘Hurricane, ‘Dirty Sanchez’ om uiteindelijk af te sluiten met het stevige ‘Alle day And All Of The Night’ dat ze bij The Kinks waren gaan halen. Mooie set en je kreeg zijn in een wit strand met palmbomen, tropische cocktails en de geuren van zonnecrème en BBQ.

Na een korte podiumwissel was het dan de beurt aan de hoofd-act van de avond met Vanmachine en die gingen duidelijk uit een ander vatje tappen. Er stonden zowaar 17 nummers op de setlist en die zouden ze op een klein uurtje erdoor draaien. En toen ze van start gingen met ‘In The Crotch’ wist ik hoe ze dat zouden doen. Rockabilly op speed met een zanger met dynamiet in zijn gat. Energie ten over deze gasten met als voorbeeld Lieven De Pauw die als een gek op zijn contrabas “slapte” dat het een lieve lust was. Stevig en met geen enkele rustpauzes. Nummers als ‘Private Detective’, ‘Buddy Love’, ‘Dirt Dirty Feeling’ , ‘Open The Door’ en ‘Psychobitch’ vlogen ons om de horen. Duidelijk dat deze “cats” van katoen gaven en dat werd geapprecieerd door een publiek van kenners.

Voor eens een gitarist die zich wat op de achtergrond hield en een drummer die zich op perfecte manier van zijn taak kweet terwijl de frontman zich als een slang kronkelde over het kleine podium. En de trein denderde verder op hoge snelheid met ‘Wrecking Fever’, ‘Pyscho to The Bone’, ‘Bossa Nova Baby’ om eindelijk het eindstation te bereiken met ‘Runaway Boys’ van de Stray Cats. Bij dat laatste toch de bedenking dat ik al betere versies heb gehoord maar soit. Na een beetje aandringen kon er nog een bissertje af en toen was het echt gedaan, op tijd en met respect voor de nachtrust van de buren.

Al bij al toch een zeer fijn optreden en ideaal om een gezellige vrijdagvaond door te brengen

Marcel