© Rootsville.eu

Nick Dittmeier & The Sawdusters (US)
Americana - Country
Café De Garde Gijmel - 16-05-2023

report & photo credits: Freddie

info band: Nick Dittmeier & The Sawdusters
info club: De Garde
info booking: Rootstown

© Rootsville 2023


Nick Dittmeier & The Sawdusters is in onze contreien al lang geen onbekende meer want dit trio wisten we al meerdere keren te ontmoeten. Helaas was, en is er nog steeds, dat akelige beestje 'Corona' en zo is het dan weer een tijdje geleden dat deze formatie uit Louisville KY. hier nog op bezoek waren. Vandaag zijn ze te gast bij Davy en Tamara van 'Café De Garde' in de Gijmel (Langdorp).

Nick Dittmeier & the Sawdusters begrijpen dat country en Americana, zoals alle langlopende muziekgenres, af en toe zonder pardon op één lijn moeten worden gebracht om relevant te blijven. Vanavond dus de parking aan 'De Garde' volgelopen met de Jolly Jumpers van de streek op zoek naar een avondje onvervalste Country-Americana. Of er aan line-dancing zal worden gedaan valt ten zeerste te betwijfelen omdat daar gewoon geen plaats meer voor was. Op de parking stond er ook geen 'Riding Bull' dus van enige rodeo toestanden bleven we ook gespaard. Verschillende personen al dan niet in groep waren afgezakt naar 'De Garde', net zoals die van de 'High Chapparal' van Gevarenwinkel. Iedereen zo klaar voor Nick Dittmeier & the Sawdusters, alleen de Joop niet want die had dan weer enkel oog voor de skills van de drummer.

Even dacht ik dat het ging fout lopen want de dorstige liepen zo maar over het ingebeelde podium. Doch hoefden we niet voor Amerikaanse saloon toestanden te vrezen. Ready, go cat go...ah nee, deze yell is voor de rockabilly cats en vanavond zijn er enkel cowboys en cowgirls aanwezig dus 'Yeehah' dan maar. 'Nick Dittmeier & The Sawdusters' brachten vorig jaar hun album 'Heavy Denim' op de markt en met de opener 'I Suppose' uit dat album werd het ijs hier meteen gebroken.

'Centralia' is er dan weer eentje uit het album 'Midwest Heart Southern Blues' van 2016 en daarmee wordt het tempo een ietsje opgetrokken en wordt 'De Garde' hier dan weer gevuld met wat Twang. 'No Turning Back' kan je terug vinden op het laatste album en wordt de liefde dan weer bezongen. Nog uit 'Heavy Denim' krijgen we dan ook nog 'Turned and Walked Away' en zo mocht de verwarming hier al een streepje minder worden gezet. Enige oplossing, drinken dan maar. Denk nu niet dat het een avondje country-country wordt want met 'Ain't No Supperstion' krijgen we zelfs eentje van Muddy Waters. Misschien speciaal voor die van 'Gevarenwinkel'.

Verder dan maar met een nummer uit het laatste album met als titel 'Hotel Pens' waarna Nick en de zijnen lustig overstappen naar een two-step met 'My True Love' uit 2016. We krijgen nog het met country geïnfiltreerde 'It's Gonna Break' waarna de bekende rifjes uit de boxen galmen van 'Call Me The Breeze'. Neeje, niet van Nick Dittmeier maar het nummer dat een mega hit werd voor 'Lynyrd Skynyrd' al is het van oorsprong een 12-bar bluesje van J.J. Cale. Hier in 'De Garde' het sein om even een luchtje te scheppen en zo ook voor het openen van de merchandising stand.

Alle 'Fat Boy's' waren ondertussen op en zo konden we ons terug richten op Nick Dittmeier & the Sawdusters. 'Doing Work For All The Right Reasons' hielp ons zo terug in het ritme te komen en eentje over een wild katje stuwde het ritme weerom de hoogte in, zoals ook eentje van John Prine en het was nu eens niet dat over die engel. Omdat het deze Pinsteren is kregen we nog enkele Christian country songs als 'Pills, Jesus and War' en 'The Poet, The Priest and Me' en voor we hier de absolutie kregen was hun passage hier in de Gijmel 'over and done'.

Een meer dan geslaagd concertje hier in 'De Garde' en daar zullen Tamara en Davy wel tevreden over zijn. Nog enkele pijnpuntjes wegwerken tegen het bezoek van 'The Delta Saints' in augustus maar het grootste gemis werd toch dat Inge zich niet verleiden tot een line-dance. Een indianen dans moest het ook niet zijn want er viel al regen genoeg. CU!