© Rootsville.eu

The Rusty Zippers (B)
Americana
't Stamineeke Webbekom (19-05-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: The Rusty Zippers
info club: 't Stamineeke


© Rootsville 2023


Het heeft even geduurd maar ons geduld werd dan uiteindelijk beloond. 'The Rusty Zippers' overstegen de grenzen van de 'Vloanders' en brachten een bezoek aan 't Stamineeke' te Webbekom. Met hun album 'Film Dust' in hun bagage wisten ze al menig muziekliefhebber te overtuigen en zijn dus klaar voor een masterclass bluesy Americana hier Webbekom. De samenwerking tussen beiden leverde dus zoals gezegd het prachtige album 'Film Dust' op, een Americana georiënteerd album waarbij de lat heel hoog werd gelegd.

We waren uiteraard niet alleen en een samenkomen van Gevarenwinkel met die van 'be-Mine Blues' is daarenboven nog eens hard werken geblazen voor de barman en/of vrouw en zo waren ook wij klaar voor de muzikale topavond. Zelfs de Rogier was als 'Paraglider' op het dorpsplein alhier neergestreken.

'The Rusty Zippers' dat zijn Ed De Smul en Tom De Poorter, een duo dat we ook kennen van de 'Ed De Smul Band' maar voor Tom ook van 'Little Kim & The Alley Apple Tree'. Het naar buiten komen als dit duo is een zegen gebleken voor onze Belgische muziekscène'. Hun opener vanavond is 'Mim's' eentje dat je ook kan terugvinden op hun album en zo wist dit duo meteen het ganse café in te palmen.

Met 'Fools On The Hill' krijgen we een reflectie vanuit het geboortedorp van Ed De Smul en 'Lotenhulle' in Oost-Vlaanderen is misschien nog beter gekend als het dorp van 'Boer Charel'. Wie de fool was konden we uit de tekst niet opmaken ;-)

Met het up-tempo 'Quarentaine Girl' kom je daadwerkelijk in de wereld van een John Hiatt terecht waarbij zowel Ed's klankkleur als het instrumentale gelijkenis komt te vertonen. Dus chapeau! Met ‘The Ghost Of Maggie Mae’ en het slaven epos ‘Julie’ lassen beiden dan weer een ballad moment in en komen we zo tot de vaststelling dat het respect voor beiden hier enorm is. 'Julie' is een cover geschreven door Rhianna Giddens, en ook de mede-oprichter van de 'Carolina Chocolate Drops'.

 'Bird on the Wire' zal je misschien in eerste instantie doen denken aan Leonard Cohen maar deze Irish Folk song is wel degelijk geschreven door Ed De Smul voorzien van een muzikaal arrangement door Tom de Poorter. De draaimolen had toen de banjo als instrument aangeduid. 

Is het nu op Mandoline, de Banjo of zij excellent klinkende Fender de skills van Tom De Poorter als stringbender zijn gewoonweg uitmuntend te noemen en daar zat zowat het ganse café met me op dezelfde golflengte. Het enige wat we konden doen was luisteren en dan gevolg er aan geven met een respectvol applaus. Ook de klankkleur van Ed De Smul is er eentje dat tot in de kleinste hoekjes van het 't Stamineeke' verstaanbaar blijft en ook dit wekt de hoogste bewondering op.

Met up-tempo NOLA deuntje 'Junction Partner' kregen we in de persoon van 'Half Blind Willie' er een percussionist bij vanavond, waarna we met 'Nobody's Fault But Mine' dan weer een stukje gospel op ons bord kregen van Blind Willie Johnson. Eentje reeds van 1927 en dat zie ik onze 'sterren' als een Metejoor nog niet nadoen, en als we de gossips mogen geloven verdient die zomaar even 25.000 euro per optreden. Tijd voor 'The Rusty Zippers' om aan hun gage te denken en dat gebeurt hier gewoon met 'den hoed'. Het zal door de blues komen zeker.

Laten we dan ook maar de ambiance een streepje hoger trekken met hun versie van de traditionele folksong 'House Of The Rising Sun' en diepten ze zo ook in het arsenaal van Hank Williams met de million selling hit 'Jambalaya'. Mooi is zonder meer ook 'House For Sale' waarna ze met 'Hard Working Man' in een Honky Tonk jasje misschien wel onze hard werkende mannen van de spoorweg in gedachten hadden. 

Een welgekomen en respectvol applaus werd hu deel hier vanavond en zo hoefden Ed en Tom niet meteen backstage te gaan. De bissers werden er dan maar meteen twee en lieten ons niet op onze honger zitten en kregen we ook 'The Rusty Zipper Men’, een nummer dat trouwens ook op het album 'Film Dust' staat. 'The End' en zo kunnen we nu al met zekerheid stellen dat we deze 'The Rusty Zippers' in de nabije toekomst nog zien afzakken naar onze contreien. In oktober staan ze reeds geboekt in 'De Knoet' en vervolgens ook in...even geduld he :-).