© Rootsville.eu

Guy Verlinde & The Artisans Of Solace (B)
Blues-Americana
Gooikenshoeve Evergem (22-12-2017)

reporte: Marcel & photo credits: Marc Blues Photography

info band: Guy Verlinde
info club: Gooikenshoeve


© Rootsville 2023


Ik was nog maar net bekomen van het bluesfestival in Stekene en daar was ik alweer “on the road” voor een volgend optreden. Het was gelukkig mooi en warm en ideaal om een buiten gig mee te pikken. Daarvoor was ik op weg naar de Gooikenshoeve in Evergem alwaar Guy Verlinde & The Artisans of Solace vandaag te gast waren bij 'Gooikenshoeve vzw'. Schitterend project die psychisch en maatschappelijk kwetsbare jongeren en jong volwassenen een zinvolle dagbesteding aanbiedt in een warme en veilige omgeving. Knap project dus.

Het afgelopen decennium domineerde Guy Verlinde de Belgische blues & rootsscene. Hij toerde door België en Europa, nam 15 albums op in 14 jaar en speelde in tal van prestigieuze clubs (AB, De Roma, OLT, …) en op internationale festivals (Blues Peer, Cognac Blues Passions, Moulin Blues ,…) waar hij de affiche deelde met tal van grootheden.

Een concert van Guy Verlinde is een Blues, Roots & Americana reis, doordrenkt met verhalen over liefde, hoop, wederopstanding ... die de heilzame kracht van muziek benadrukt. Guy is een geboren entertainer en ras verteller. Met zijn verhalen & songs weet hij zijn publiek te raken en stuurt hen telkens met een flinke dosis positiviteit naar huis. Samen met de ons jammerlijk ontgane Tiny Legs Tim, stond hij ook aan de wieg van de bloeiende Gentse blues scene. Als je spreekt van een muzikale duizendpoot dan is dat een goede beschrijving van Guy Verlinde.

‘Standing In The Light Of A Brand New Day’ met zijn Artisans of Solace was een knaller van formaat. Zijn nieuwste album Live At Minard (2022) is een live registratie van een concert dat hij speelde met deze band in de Minard schouwburg, in zijn thuisstad Gent. Guy heeft zich weten te omringen met topmuzikanten zoals Benoit Maddens (drums en percussie), René Stock (bas en contrabas), Tom Eylenbosch (piano, banjo en backing vocals) en last but not least Olivier Vander Bauwede (harmonica, gitaar en vocals).

In een prachtige omgeving, midden in de natuur weerklonk ‘Up On The Mountain’. Boenk er op van de eerste noot met knappe harmonieën en met Tom Eylenbosch op banjo. Rustig opbouwen was de boodschap want we kregen meteen daarop ‘All Is Forgotten’ . echter bij ‘Karma’s Gonna Kick Your Ass’, ging het tempo de hoogte in waar Olivier en Guy de zangpartijen deelden en we ook konden kennis maken met het stevige pianowerk van Tom Eylenbosch.  Guy’s songs klinken som heel aangrijpend zoals bijvoorbeeld ‘Got To Let Go’ met alweer knap pianowerk, maar met ‘The Last Goodbye’ wist hij iedereen de krop in de keel te bezorgen , song op verzoek, en waar een zeer aangrijpend verhaal aan vast hangt.

Elk van zijn songs krijgt een gepaste inleiding, voor sommigen misschien iets te lang, maar zo is Guy nu éénmaal. Tempo alweer de hoogte in met ‘Just Got To Do That Boogie’ om nadien alweer de rust te brengen met Dylan’s ‘Blind Willie McTell’ en ‘The Unsung’, wat meteen ook het campagnelied was van de laatste editie van De Armste Week in Gent.

Met ‘Heaven In My Head’ kregen we een prettige, swingende song met alweer geweldig piano werk. Tom Eylenbosch heeft duidelijk een belangrijke plaats in de band. Dat kan ook gezegd worden van harmonicavirtuoos Olivier, die alweer zijn talenten tentoon spreidde zoals bij het jazzy ‘In July’. Niet alleen een krak op de harmonica die Olivier maar ook op gitaar kan hij meer dan uit de voeten. Guy weet zich ondersteund door vier topmuzikanten want ook de ritmesectie met Benoit Maddens en de vandaag  jarige René Stock (60 jaar- hiep hier hoera !) staat als een huis.

‘Ain’ Nobody Gonna Hold Me Down’ zorgde met het aanstekelijke ritme voor een sing-a-long, terwijl ‘Keppe ‘K Zien Hier Voe Joen’ het verhaal vertelde van Guy’s vader en diens nieuwe liefde.  Na een ode te hebben gebracht aan zijn vriend Tiny Legs Tim kwamen we bijna aan het einde van dit concert , en kregen we nog ‘Reckoning Blues’ geserveerd en ‘Caroline Brings’ om af te sluiten.

Hierop barstte een stevig applaus los en Guy en zijn Artsisans of Solace kregen zowaar een staande ovatie van het razend enthousiast publiek. Meer dan verdiend. We kregen dan ook nog de nodige bissers met het schitterende ‘I Shall Not be Moved’ en ‘Surrender To The Blues’, wat een einde maakte aan deze fijne namiddag.

Klasse komt altijd bovendrijven zeggen ze en dat is iets wat deze band alvast ten overvloed heeft: klasse. Alweer genoten in een fijne omgeving van een topconcert met schitterende muzikanten. Niets beter om dit lang weekend af te sluiten. Cheers gasten !!

Marcel