© Rootsville.eu

Fog Holler (US)
Bluegrass (Diner & Concert)
Playoffs Sports Bar Aarschot
(25-05-2023)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Playoffs Sports Bar
info band: Fog Holler

bookings Europe: Rootstown (Kurt De Bont)
bookings US: mail (Kianna Mott-Smith)

© Rootsville 2023


Vanavond een Bluegrass concertje meepikken met de Amerikaanse band 'Fog Holler'. De plaats van het gebeuren is de 'Playoffs Sports Bar' in Aarschot. Zoals bekend kiest deze 'Playoffs Sports Bar' voor een formule van 'Diner & Concert' en kiezen ze steeds voor een groot aanbod van muziek.

De laatste keer dat we deze formatie aan het werk zagen was in 2020 maar toen kwam Corona. De band bestaat de band uit 'Casey James Holmberg' op banjo en vocals, 'Tommy Schulz' op gitaar en vocals, 'Noa' op contrabas en 'Lillian Saywer' op de fiddle. Op onze vorige confrontatie was Lillian Sawyer er niet bij, misschien was ze toen op de boemel met Tom ;-). In 2020 waren we danig onder de indruk van hun kunnen en dus stond dit concert al een tijdje aangevinkt op onze kalender. Geïnspireerd door een reeks invloeden van The Stanley Brothers tot Buck Owens, blaast deze band afkomstig uit Portland, Oregon nieuw leven in versleten vormen zoals de moordballad en de powerwals. Dus het woord is nu aan 'Fog Holler'.

In hun bagage zit hun laatste 'selftitled' album welke ze vorig jaar uitbrachten en met een bijhorend verhaaltje beginnen ze er hier aan met 'Los Angeles Desert Blues' en zo draaiden de stoelen van de deelnemers aan het etentje stande pede richting podium. In de inleiding spraken we ook over een wals en ook deze dans krijgen we meteen op ons bord met 'The Found Family Waltz', tevens ook terug te vinden op hun laatste album.

Eén van de hoofd instrumenten bij dit 'Bluegrass String Quartet' is zonder meer de banjo van 'Casey James Holmberg' die helaas de eerste twee nummers wat verscholen bleef voor ons, mede door de luidruchtige bezoekers op de achtergrond van deze 'Palyoffs Sports Bar', maar dit alles kwam door de deskundige kennis van PA technicus Daniël weer goed. Zeker bij het instrumentale 'Bodega Rock' welk een creatie is van 'Casey James Holmberg' en bassist 'Noa'.

Wij zaten al vanaf minute one in de juiste Bluegrass stemming. Ieder bandlid nam de taak op zich om het bij passend verhaal te vertellen over het aan te komen nummer. De fijn zinnige en droge humor van 'Noa' viel daarbij bij ons bijzonder in de smaak, zonder evenwel zijn skills op de contrabas niet uit het oog te verliezen. Zo vertelde Lilian Sawyer ons een liefdesverhaal bij het daarbij horende 'Spanish Moss' en zo zitten we ergen in de heuvels van Californië. Opmerkelijk goed is de close harmony van deze 'Fog Holler' maar daar waren we uiteraard al voor gevallen tijdens onze kennismaking met de band in 2020.

Net zoals een beleving op de 'second line' in de 'Big Easy' moet ook een begrafenis in Portland bijzonder levendig verlopen, zeker wanneer we ons laten meeslepen op het instrumentale 'Buffalo Funeral', een nummer dat ons misschien ook de meer psychedelische kant laat kennen van Bluegrass net door het beroeren van de strijkstok op de contrabas. Met 'One Thing Remains' wordt er hier vanavond het tempo er wat uitgehaald en krijgen we er eentje om naar te luisteren al is dit niet evident met het vallen van glazen achter de bar. Wij hebben dan moeite om ons niet te laten verleiden door deze langzame 3/4 maat. Het daaropvolgende 'The Genuine Guarantee' heeft dan mijn inziens weer wat Cajun invloeden.

Een 'tellin' story' komt er ook bij de pas op 'My Heart and My Mind At Ease' waardoor Lilian Saywer en haar weemoedige fiddle dan weer even in de spotlights komen te staan. Of het daaropvolgende 'Sweetest Bloom' een nieuw nummer is of een oudje is niet geweten, het is evenwel met zekerheid een sweetest melody al is het volgende 'The Greener Grass Shuffle' dan weer terug te vinden op hun EP 'Rocking In A Weary Land' uit 2021 en kan je dan gerust een two-step op uitproberen.

Met 'Horndog' uit hun laatste album krijgen we weerom een soort liefdesverhaal. Hoe en wat moet je maar uit de titel proberen op te maken. het nummer eindigt alvast met Let The Lovin' last until it Ends en zo hebben we sommigen dan weer een toekomst perspectief. Als dessert kregen we nog twee oudere nummers als 'Bone In' en 'Burning Down' uit de EP van 2016. En zo weten die van 'Fog Holler' dan ook weer dat de geplogenheden hier in Aarschot ook eentje van 'M(o)ore' is alvorens e ons naar 'Gevarenwinkel' kunnen terug trekken.

Een kleine vergelijking dan toch met de 'tour' van 2020. We misten toch enigszins de 'Harmony Vocals' in één en dezelfde 'Mic' en vestimentair waren de pakjes toen mooier maar we weten het ook hier in Europa...Orange is the New Black' ;-). Op 5 juni kan je deze 'Fog Holler' beleven in het 'Stamineeke' te Webbekom en hopelijk op de binnenkoer. Daarna op 16 juni in 't Parlement' in Harelbeke, op 18 juni in L'Ancienne Fée Verte in Arlien, 20 juni op Lampadaire Sessions at Hof Den Tuitelaar in Maldert (Aalst). Op 21 juni in 'Barzoen' te Turnhout en een dagje later op 22 juni in 'Pallieter Café' in Herselt City, en vervolgens op 23 juni in 'De Floeren Aap' in Mechelen en kom nu niet zeggen dat je het niet wist. Voor de andere locaties verwijs ik jullie graag naar de website van 'Fog Holler'. CU!