© Rootsville.eu

Spotlight on...

be-MINE Blues
website organisatie


Op vrijdag 2 juni op een weekje van hun festival is de organisatie van 'be-MINE Blues' het programma gaan voorstellen bij 'Radio Benelux' te Paal-Beringen. Niet alleen hun affiche van 2023 wordt hier in de spotlights gezet maar tevens ook de benefiet 'Blues For Bas'. De moderator van dienst is Wim Wilms en voor de aandachtige luisteraars waren er 'gratis tickets' te winnen.

Voor de voorstelling van het programma kunnen ze op deze avond rekenen op de muzikale omlijsting met Remko Van Damme aka 'Black Label', die vorige editie het 'be-MINE Blues Café' tijdens de change-overs kwam op te luisteren. Verder is er ook een inbreng van Steve Ceulemans van 'Red Red', de psychedellic turntable blues band die dan dit jaar weer op de affiche prijkt.


Remko Van Damme (Black Label) en Steve Ceulemans (RedRed)

'be-MINE Blues' is er dit jaar op zaterdag 10 juni en net als vorig jaar zal dit event plaats vinden op het mooie plein voor 'CC Muze' in Zolder. De plaats ook waar sinds twee jaar hun succesvolle 'Sunday Evening Blues' telkens weer voor een uitverkocht 'Muzecafé' komt te zorgen. Je kan er genieten van diverse band, foodtrucks, speciale bieren, een wine-bar, een whiskey en sigaren stand, een gitaarshop en nog veel meer.


Wim Wilms (Radio Benelux) , Kurt Verheyden (Blues For Bas) , Pascal en Herman (be-MINE Blues)

'be-MINE Blues' stelt dit jaar weer zes bands met als afsluiter de hypnotische beats van niemand minder dan de 'Boogie Beasts'. Openen doen ze met een lokale band die luistert naar de naam 'Lawing Trail', een band die ook dit jaar het weekend op 'Blues Peer mochten openen. Tijdens de change-over is het telkens de beurt aan 'Hedwig 'Peep' Peetermans' die jullie zal entertainen in het gezellige 'be-MINE Blues Café'.

Ook de altijd wel zeer blues volle 'Bourbon Street' band staat dit jaar op de affiche, een band die bijzonder heel hoge ogen kwam te gooien tijdens een editie op 'Sunday Evening Blues'. Een totaal nieuw gegeven in onze bluesscène is sinds een paar jaar de formatie 'RedRed'. Zij brengen een mix van oude blues covers met eigen materiaal op een heel ingenieuze en vernieuwende manier door zelfs de toevoeging van een turntable. Wij omschrijven het als blues for the youngsters.

Algemeen gekend zijn zeker ook de 'Travellin' Blue Kings' die sinds hun ontstaan in 2018 steeds crecendo blijven gaan en een mix brengen van blues en rhythm 'n blues. Met het duo 'Guy Verlinde & Steven Troch' krijgen we twee klasbakken op het podium die zeker naast hun eigen nummers ook werk zullen brengen van hun vorig jaar overleden blues buddy 'Tiny Legs Tim'.

'Blues For Bas' is een benefiet voor Bas, de zoon van Kurt Verheyden die zich voor zijn ziekte zal laten behandelen in Amerika, waardoor een lang verblijf ginds noodzakelijk is. Voor deze 'Benefiet' kregen ze de medewerking toegezegd van 'David Ronaldo & The Dice' feat. Raf Timmermans, 'Black Cat Biscuit' en 'The Dibs'.

Een benefiet die zich ook gesteund voelt door organisaties als 'be-MINE Blues', 'Move2Blues', Hookrock', 'Gevarenwinkel', 'Oetsloven Blues', Yellowtime', 'Goezot', 'Blues Peer' en 'CC Muze'. Deze 'Blues For Bas' zal doorgaan in CC Muze' op vrijdag 27 oktober. De 'MC' voor die avond is 'Den Huibbe'.

De babbel en de geschiedenis:

De twee uur durende babbel wordt ingezet met 'In The Pines' aka 'Where Did You Sleep Last Night' in de versie van 'RedRed'. De niet blues-liefhebbers kennen dit nummer uiteraard van de hit van de grunge band 'Nirvana' in 1993. Blues moest blues niet zijn wanneer een song niet door de geschiedenis ging onder andere titels en zo werd deze 'In The Pines' ook bezongen als 'Black Girl' of ook wel 'My Girl' en is het nummer een samensmelting van twee nummers. Deze 'American Folk Song' gaat terug tot in 1870 maar wordt het meest geassocieerd met de bewerking van 'Lead Belly' die het opnam in 1944.

Zo is meteen de link naar de blues gelegd en zien we dat 'be-MINE Blues' die sinds het begin in 2016 (festival verslag) nog bijzonder jeugdig is tegen over de rest van de geschiedenis. Het ontstaan van dit festival gebeurde in eerste instantie in een tent aan de mijn site van Beringen. Het doel was de promotie van Belgische blues bands en aanverwanten en zo prijkte op hun eertse editie ook 'Blues Lee' en 'Big Joe & Phantom 309' op de affiche. Het eerste jaar was er zo ook de medewerking van 'Basket Beringen'

Het bleek meteen een bijzonder succesvolle formule en verhuisde de locatie naar de binnenruimte tussen de gebouwen van de 'Be-Mine' site. Een jaartje later stonden onder meer 'Chilly Willy', 'The Night Time Heroes', de 'Dirty Hips' en zelfs Rocco Di Turo en Mauro Pawlowski op het programma (festival verslag). In 2018 waren de headliners onder meer 'Guy Verlinde & The Mighty Gators', 'PC & de Jan de Bruijn Blues Band' en het 'Stef Paglia Trio'. Belangrijk was ook dat toen 'Rodenbach' zijn intrede deed ;-).

Ondertussen kregen we de Delta blues te horen van 'Black Label' met nummers als 'Dust My Broom' en 'Sweet Home Chicago' dit vergezeld van de elektrische rifjes van Steve Ceulemans. Tussendoor konden de luisteraars vrijkaarten winnen op onder meer het antwoord met welke naam 'Chilly Willy' in het begin door de geschiedenis ging. Via de radio kregen we ook eentje van 'Blues Lee'.

In 2019 zorgden die van 'be-MINE Blues' dan voor namen als 'Boogie Beasts', 'Extra Napkins', 'One Time Blues Band', 'Black Cat Biscuit' en een flash back naar de talrijke hits van Peter Green met 'Greenwood'. (festival verslag).

Toen volgde 'Corona' en werd het hele huishouden van 'be-MINE Blues' danig door elkaar geschud. Het belangrijkste was toen dat de organisatie door allerlei omstandigheden op zoek moesten naar een andere locatie. De 'change-over' gebeurde zo van de mijn-site van Beringen naar de al even prachtig gerenoveerde van site van Zolder, 'C-Mine' gedoopt. Het was zo ook dat het idee ontstond om maandelijks een 'Sunday Evening Blues' te gaan opstarten in het 'Muzecafé'.

Ook hiervoor hielden ze het voor de muzikale inbreng bij Belgische bands. Een 'Sunday Evening Blues' die meteen een schot in de roos betekende voor 'be-MINE Blues' en telkens weer zo goed als uitverkocht bleek. It must be magic!. Op 27 juni 2021 ging de eerste 'Sunday Evening Blues' dan van start met die avond op de affiche 'Blues Lee'.

Die van 'be-MINE Blues' snapten toen ook al dat hun festival, dat toch telkens weer een opkomst kende van om en bij de 1.400 bezoekers, hier op de terreinen van 'C-Mine' hun festival als een 'Feniks' uit zijn as zouden laten verrijzen. Meteen sloeg ook die formule aan en zo kende de het eerste en vernieuwde 'be-MINE Blues fest' meteen een denderende start op een prachtige locatie en dit onder het juiste gesternte (festival verslag). Op de affiche prijkten toen onder meer 'David Ronaldo & The Dice', 'Steven Troch Band', 'The Dibs', 'Fred Klee & Southern Rumble' en met als afsluiter onze Belgische bluesrock proud de 'Bluesbones. Het was toen ook 'Black Label' die in het gezellige 'be-Mine Blues Café' de muziek tijdens de 'change-overs' verzorgde.

Met nog een inbreng van 'Black Label' en Steve Ceulemans gingen ze er hier die avond uit met een jammende 'be-Mine Boogie Blues' en kijken we zo volop uit naar de tweede editie van het festival op deze nieuwe locatie, dit op zaterdag 10 juni, BE THERE!. Met dank aan Wim en Radio BENELUX.