© Rootsville.eu

Sister Suzie (UK)
Rhythm 'n Blues
De Kleine Notelaar Dendermonde (02-06-2023)

reporter: Marcel & photo credits: Marc Blues Photography

info organisatie: De Kleine Notelaar


© Rootsville 2023


Rustige week achter de rug op muzikaal gebied en dit na de geweldige verjaardag editie van Duvelblues. Binnenkort op verlof maar daarvoor toch nog even een optreden meepikken, kwestie van het niet af te leren. Vandaag richting Vlassenbroek en De Kleine Notelaar, alwaar Sister Suzie haar Europese tournée zou in gang schieten.

Suzan Simms aka Sister Suzie, is niet echt een naam die voor de meesten een belletje doet rinkelen. Ik had haar echter vorig jaar in de Honky Tonk een schitterende performance weten te brengen en ik was dus klaar voor een avondje stevige rhythm ’n blues van de bovenste plank. Sister Suzie, die afkomstig is uit Northtumberland, klinkt even rauw als Etta James, bezit evenveel soul als Irma Thomas en blijkt zo brutaal te zijn als Cindy Lauper. Zo’n combinatie is dus goed voor heel wat vuurwerk.

Haar eerste album “Ain’t A Lady” dateert al van 2018, zit boordevol 50’s/60’s rhythm & blues en soul, hier en daar opgepept met wat rockabilly. De plaat swingt als de beesten en haar optredens al evenzeer. De Sister gaat op ronde met haar vaste gitarist Matt Jackson en plaatselijke held Ilja De Neve aan de piano, Bernd Coene aan de drums en Micha Teller aan de bas. Time for a party !!

Prachtige setting daar in Vlassenbroek, midden in het groen, en het terras was meer dan goed gevuld door muziekliefhebbers en ze kregen groot gelijk. De zon was van de partij, de Duvel stond koud…ik was er klaar voor. Alvorens de Sister haar duivels zou ontbinden, mocht de jonge Elise, leerlinge van Ilja, nog even haar kunde laten horen en dat deed ze met verve. Beginnend met een klassiek stukje piano, gevolgd door wat ragtime met de titeltrack van de film “The Sting” om te eindigen onder begeleiding van Bernd en Micha, met ‘Hit The Road Jack’. Mooi gedaan van deze jonge meid.

Plots klonk de stem van Suzie door de boxen en kwam ze al zingend naar buiten bij ‘I Smell A Rat’, op de voet gevolgd door ’40 Cups’ en ‘Shame Shame Shame’. Onmiddellijk zat de vlam in de pan. Suzie stond daar met een kamerbrede glimlach ontzettend gelukkig te wezen. En haar vier boys gaven van jetje. Duidelijk muzikale toppers, maar dat weten de vaste bezoekers van optredens in ons land al lang. Bernd en Micha houden het ritme strak onder deskundige leiding van Ilja en zijn piano en het is meer dan duidelijk genoeg dat Matt en Suzie al lang samen op de planken staan want beiden vinden elkaar blindelings.

Shake you booty, de show ging in topsnelheid verder ‘Can’t Hold Out’, ‘Another Waste Of My Time’ en het heel mooie ‘Working Girl’. Met ‘Yours’ werd het even rustig en dat emotioneel nummer haalde bij Suzie de tranen boven. De Sister kwam dan aan onze deur aankloppen met ‘Knock Knock’ en kreeg een groot glas wijn aangeboden met ‘Wine Wine Wine’, dat duchtig werd meegebruld en de dansers in beweging kreeg. Meteen ook het einde van deze wervelende eerste set. We hadden ons geen seconde verveeld, Sister Suzie was weer in grote doen.

Na een korte rustpauze, en die was wel nodig, werd set twee aangesneden met ‘Just Like A Dog’ en ‘Aint No Lady’, de titeltrack van haar album, waarna Big Mama Thornton’s ‘Hound Dog’ door de luidsprekers knalde. Onze diva nam toen wel een adempauze en mochten de muzikanten, met uitzondering van Matt de bühne verlaten, en serveerde ze ons een schitterende versie van John Prine’s ‘Angel Of Montgomery’, supermooi.

De rust was van korte duur want daar was al ‘Hip Shaking mama’ van Irma Thomas. Sister Suzie is een echte spring-in-‘t-veld en een brok dynamiet op het podium. Ze beleeft haar muziek als geen ander. Het speelplezier spat van het podium af. De klanken van deze old school rhythm and blues doen de benen bewegen, de voeten stampen en de hoofden knikken. Schitterend. En de Sister Suzie trein denderde verder met ‘Sloppy Drunk’, ‘Layla-Sue’ en het knettergekke ‘Cheese And Crackers’. Ondertussen hadden de dansers de dansvloer ingenomen en werd er duchtig gezwierd en geshaket. Met ‘Slavin Chase’ en ‘Honey Hush’ werd deze schitterende gig afgelsoten.

Zo hadden de aanwezigen het echter niet begrepen en leverden dan ook hun welwillende medewerking voor een stomende ‘Hi Ho Silver’ waarbij Suzie dan nog zelf tussen de dansers kwam staan om duchtig haar heupen heen en weer te zwieren.

Dit was alweer een muzikale topavond met hoogstaande old school rhythm and blues en dat deed deugd. Sister Suzie heeft duidelijk haar start in België niet gemist. Bedankt Eli , bedank Ilja en co voor deze fantastische avond.

Wie Sister Suzie in actie wil zien kan zondag terecht bij de mannen van GOEZOT, begin juli op Hookrock en op 23 juli op Jazz In ’t Park in Dendemonde. Keuze genoeg denk ik zo. Ik zou zeggen, niet twijfelen en gaan !! Cheers folks !!

Marcel