© Rootsville.eu

Fog Holler (US)
Bluegrass
't Stamineeke Webbekom (05-06-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Fog Holler

bookings Europe: Rootstown (Kurt De Bont)
bookings US: mail (Kianna Mott-Smith)
info club: 't Stamineeke


© Rootsville 2023


Mijn vorig concertje met 'Fog Holler' vond ik een beetje op een sisser uitlopen mede door het lawaai in de toenmalige locatie. Minder was toen ook dat deze stringband hun show niet brachten in die vertrouwde weergave en dan doel ik op de gezamelijke zang in de retro 'Radio Mic'. Ook hun excellente pakjes waren laatst omgeruild naar 'Orange, the New Black'. Vandaag staat die vertrouwde 'Mic' terug opgesteld en is de dresscode, casual jeans. Het enige minpunt was nu de directe zomerse zon die het moeilijk zou maken voor de 'fotookes' maar uiteindelijk zijn we hier voor hun prachtige bluesgrass en zoals Hair destijds zong...Let The Sunshine In'.

"Bluegrass" daar zijn we dan weer "Bill Monroe (1911-1996) & The Blue Grass Boys" dankbaar voor en die zal zeker en vast van hierboven met een goekeurend oor te zitten luisteren. Zijn "Bluegrass" wordt hier gebracht door na-volgelingen die het tot in de uiterste perfectie dan weer naar ons over weten te brengen. Deze stringband bestaat uit 'Casey James Holmberg' op banjo en vocals, 'Tommy Schulz' op gitaar en vocals, 'Noa' op contrabas en 'Lillian Saywer' op de fiddle.

Een volle koer hier in 't Stamineeke' en die kwamen dan allemaal om te luisteren. Wij kwamen dan weer voor ons Kristel maar die was dan weer niet op post LOL. Een avondje Bluegrass dus met een prefect uitgeblanceerde setlist van eigen originals en enkele traditionals maar vooral met in hun bagage hun nieuwste 'selftilted' album met daarop 10 heerlijke bluegrass tunes.

in 2020 was ik zo gefocust op hun stemmen dat ik misschien vergat dat deze 'Fog Holler' ook gespeend is van fijnzinnige humor, iets wat bij m'n vorige confrontatie dan wel weer goed binnenkwam. Voor deze interactie tekenen voornamelijk bassist Noa en Lilian Saywer op de fiddle. Gelukkig maar want Noa en zijn impossante contrabas stonden steeds verdekt opgesteld. De balzaal dat was gewoon de binnenkoer van dit etablissement incluis het vintage meubelair en andere overjaarse artributen.

Mijn 'compagnon de route', die liet zich dan weer verontschuldigen door de enorme nadorst van het voorbije weekend. Dus focus nu op de bluegrass zoals die van 'Fog Holler' daarin kunnen uitblinken zoals bij hun opener 'Los Angeles Desert Blues'. Goed voor de stemming is ook het instrumentale 'Bodega Rock' welk een creatie is van 'Casey James Holmberg' en bassist 'Noa'.

Al vlug komen we zo ook uit bij het verhaal over 'Spanish Moss' dat volgens 'Casey James Holmberg' zo weelderig groeit in Califonria,  'The Golden State' met als symbool een grizzly beer. De inleidignop dit nummer komt van de weemoedige klanken van Lilian's fiddle.

Zo krijgen we met 'Buffalo Funeral' een flash back met wat je kan noemen de 'Second Line' van Buffalo incluis hun strenge winters. Een nummer dat ons misschien ook de meer psychedelische kant laat kennen van Bluegrass net door het beroeren van de strijkstok op de contrabas met als componist Noa.

'The Found Family Waltz' is dan weer niet die dans in 3/4 maat zoals we hier in verloren era kwamen te dansen. Deze 'Waltz' is een creatie van 'Tommy Schulz' en helaas voor ons Inge kon er hier niet worden op gedanst, al was ze er meer dan klaar voor.

Even tussen door nog een echte traditional in Bluegrass, maar bovenal blijft dit een muziek van 'All Times' te noemen. Is het dan de beurt aan Tommy om 'Or Else The Sunb' aab ons voor te stellen, een nummer dat je kan terugvinden op hun gelijknamige EP van 2018. 'Casey James Holmberg' geeft dan weer tekst en uitleg bij het door Noa neergepende 'The Genuine Guarantee' van hun nieuwste schijfje.

De respectvolle stilte werd hier vanavond enkel onderbroken voor een welgemeend applaus, en verder kon de volle binnenkoer er merkbaar van genieten. Met 'Horndog' uit hun laatste album krijgen we weerom een soort liefdesverhaal. Hoe en wat moet je maar uit de titel proberen op te maken. het nummer eindigt alvast met Let The Lovin' last until it Ends en zo hebben we sommigen dan weer een toekomst perspectief. Als dessert kregen we nog twee oudere nummers als 'Bone In' en 'Burning Down' uit de EP van 2016. En zo weten die van 'Fog Holler' dan ook weer dat de geplogenheden hier in 't Stamineeke' er een is voor een obligate bisser.

That's All Folks! CU @ Pallieter Cafe Herselt op 22 juni.