© Rootsville.eu

Big D & Captain Keys (B)
CD release 'Tales Of Friendship'
Hnita Hoeve Heist-op-den-Berg (07-06-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Big D & Captain Keys
info booking: Big D Bookings
info club:
Hnita Hoeve

© Rootsville 2023


De warme zonnestralen worden alsmaar intenser en zo is het festival seizoen reeds op volle toeren aan het draaien. Toch weigeren links en rechts enkele clubs de handdoek te gooien en eentje daarvan is de prachtig gerestaureerde 'Hnita Hoeve' in Heist-op-den-Berg. Van origine een Jazz club bestaat deze al sinds 1955 en werd er dat jaar geopend met niemand minder met de iconische naam 'Big Bill Broonzy'.

Door de jaren heen werd jazz hier als paradepaardje aangevoerd maar in 2022 was er een zekere Jan Ursi die Peter, de nazaat van Juul Anthonissen wist te overtuigen om ook blues en aanverwanten terug op de kalender te plaatsten. Dit werd mede door de uitstekende akoestiek en belichting meteen een schot in de roos. Jan opende hier met een programma om 'u' tegen te zeggen en al meteen was deze 'Hnita Hoeve' ook bekend bij de blues liefhebbers.

Ook Nico De Cock van 'Big D Bookings' en uiteraard ook van 'The Bluesbones' was de kwaliteit van deze locatie niet ontgaan en zo kregen we met één van zijn dicipelen hier eerder dit jaar een concert van 'Dom Martin' dat bij iedere aanwezige nog lang in het geheugen gegrift zal blijven. De prachtige akoestische blues, zijn warme klankleur klankkleur en levensechte verhalen van deze Noord-Ierse songwriter waren die avond hier zo intens dat er bijna geen woorden voor waren. De 'Hnita Hoeve' deed die avond de rest.

Alle logica volgend is het zo best te begrijpen dat 'Big D & Captain Keys' deze club hadden geselecteerd om er hun debuutalbum 'Tales of Friendship' aan het publiek voor te stellen. Een club waar de zomerse temperaturen enigszins worden buiten gehouden en dus zo ideaal om een avondje te onthaasten in het gezelschap van twee ras muzikanten en hun selectie uit wonderbaarlijke covers en eigen werk van bij 'The Bluesbones'.

'Big D' aka Nico De Cock leerde ik in 2010 kennen ten tijde van de Belgische blues band 'The Blues Conspiracy'. Later stond hij samen met Stef Paglia mede aan de doopvont van onze Belgische bluesrockers 'The Bluesbones' en zo schrijven we 2011. Met al een palmares om respect voor te tonen zaten ze zelfs soms toen meer over de grenzen dan in eigen land.

'Captain Keys' aka Edwin Risbourg kwam 'The Bluesbones' te vervoegen op het moment dat ze hun album 'Saved By The Blues' kwamen voor te stellen bij 'Move2Blues'. Deze 'Master on the Black & White Keys' is sindsdien van goudwaarde gebleken en dus ook zo een vaste waarde bij de band. Bij momenten is er ook nood aan wat frisse wind en zo besloten Nico en Edwin zich als sidekick te gaan manifesteren als akoestisch duo en zo ontstond dan in 2019 dit project 'Big D & Captain Keys'.

Op 2 december 2019 waren we zo met 'Rootsville' getuige van één van hun eerste concerten wat al meteen een meevaller bleek te zijn. Het zou geen bluesrock worden op twee wielen die avond maar een 'enchanted evening' op vier poten met een mix van Bluesbones nummers en aangename covers die allen een soort van akoestische jasje kregen aangemeten. Easy listening music om van te genieten en daar heeft 'het volk' soms ook nood aan.

Gaandeweg kwam er zo ook meer vraag naar dit duo en zelfs een festival openen zoals op 'Oetsloven Blues 2022' was plots niets vreemds meer aan. De nummers die ze brachten waren op enkel uitzonderingen van andere arrangementen op Bluesbones nummers ook een fijne selectie op wat de wereldwijde muziek voor ons al heeft betekend. De vraag om een album van al dit moois bleef alsmaar luider klinken en dus is het vandaag 'D-Day' en wordt dit kleinood met daarop 15 aangename nummers zo uitgegeven bij het gerenommeerde label 'NAKED'.

Gewapend met twee aangename stemmen een statige vleugel en een ritme aangevende 'Kabassa' zijn ze er klaar voor. De whiskey die kon nog wel maar 'de' sigaar is sinds jaren al verbannen uit de vroegere era van rokerige clubs. Uiteraard kan je met 15 nummers maar net een avondje vullen en zo brengen 'Big D & Captain Keys' vanavond liefst 23 wel klinkende songs en openen ze met 'Everyday I Had The Blues'. Een bluesje uit 1935 van de gebroeders Milton en 'Pinetop' Sparks en ondertussen reeds tot 'standard' verheven. Remembering de opname uit 1955 van B.B. King.

Altijd mooi voor een luisterend publiek is zo zeker ook 'St. James Infimary'. Een traditional van al een paar eeuwen oud dat in 1928 populair werd door de opname van Louis Armstrong. Of beide heren ook soul aan kunnen? Jazeker dat, luister maar eens op het album naar Otis Redding zijn 'Sitting On The Dock Of The Bay'. Otis nam dit in 1967 op samen met Stax huisgitarist Steve Cropper, dit een paar dagen voor zijn dood. Stax bracht het dan postuum uit in 1968 en de rest is geschiedenis, soul history!

'Nobody Knows You (When You're Down and Out)' is nog een kanjer van blues standard, in 1923 gecomponeerd door pianist Jimmy Cox. In 1970 nam Eric Clapton dit stijlvolle Veaudeville bluesje op in zijn playlist met 'Derek and The Dominos'. 'Betrayel' is dan weer een original van de hand van Edwin Risbourg en zo hebben we meteen al vijf nummers uit 'Tales of Friendship' kunnen aanhoren. De stilte werd hier vanavond enkel doorbroken door een respectvol applaus.

Even een flashback in onze eigenste blues Belgische blues dan met 'IRS Blues' van 'Luke Walter Jr.' (1947-1966) en zijn 'Blue Blot' waarna we met 'Demon Blues' van de hand van Edwin en Nico even terug gaan naar het repertoire van 'The BluesBones'. Ook met de country ballad 'Whiskey and You' van Chris Stapleton blijven we hooked on the tales of friendship. Misschien wordt diens 'Tennessee Whiskey' wel weerhouden voor 'Volume 2'.

Naast 'Riding Out' en 'Broken Tears' krijgen we uit het album ook John Hiatt's millions selling hit 'Have A Little Faith In Me' en 'Picture in A Frame', geschreven door songsmid Tom Waits samen met zijn vrouw Kathleen Brennan en zo was er dan toch nood voor een sigaret.

Om terug te grijpen naar de 'Godfather of The Blues' selecteerde dit duo ook Robert Johnson's 'Crossroads' om op het album te prijken maar met 'Going Down' van Don Nix' werden we toch enisgzins een beetje bruuks uit onze droomwereld wakker geschud. Met 'Buddy Bolden's Blues' zitten we zo in de 19de eeuw. Buddy Boldon was een 'Cornet' speler uit New Orleans die zich als pionier kon beschouwen van de latere NOLA jazz. Het was Jelly Roll Morton die dit nummer al eerste kwam op te nemen, een nummer dat toen ook bekend was onder de titel 'Funky Butt'. Geloof het of niet maar 'Big D & Captain Keys' stonden een tijdje geleden nog aan de zijde van Jelly Roll Morton in de 'Missy Sippy' in Gent LOL.

Met 'Ol'55' schreef Tom Waits in 1973 geschiedenis door het uitbrengen van het magistraal mooie album 'Closing Time'. Vandaag is het de beurt aan ons duo. Van diezelfde songwriter brengen ze ook 'New Coat Of Paint' en dat staat dan bij Tom Waits op zijn tweede album 'The Heart Of Saturday Night', hier samengebracht op 'Tales of Friendship'. Helaas bestaat er in ons kleine landje al een uitstekende 'Tom Waits Tribute' anders was dit misschien de volgende goal voor Nico en Edwin.

Uit 1941 kregen we ook nog 'Worried Life Blues', een van de meest gecoverde standards van 'Big Maceo Merriweather'. Ook het prachtige 'Bring It On Home To Me' uit 1962 van de betreurde Sam Cooke kan je terugvinden op 'Tales of Friendship' maar vanavond nemen ze afscheid met 'Seesaw Blues' incluis het verhaaltje over de Buesbones uitstap en mag 'Devil's Bride' ook zeker niet ontbreken. CU!