© Rootsville.eu

Doghouse Sam (B)
Solo - Akoestisch
't Stamineeke Webbekom (09-06-2023)

reporter & photo credits: Elke VDV

info band: Doghouse Sam

info club: 't Stamineeke

© Rootsville 2023


Het leek wel op een familale avond hier in 't Stamineeke' te Webbekom. Ikzelf was vergezeld van zoonlief maar ook Wouter Celis aka Doghouse Sam had familie meegebracht naar zijn akoestisch optreden. Naast zijn ouders en zus was ook bassist Patrick Indestege naar Vlaams-Brabant afgezakt want beiden treden dit jaar op 'Oetsloven Blues' eenmalig op met de originele bezetting van hun oudere band 'Rhythm Bombs'. Patrick kreeg dan weer het gezelschap van Roeland Bierkens en beiden vormen dan weer het akoestische duo 'Ale & Alley'. Muzikaal talent alom aanwezig dus hier op een volgelopen binnenkoer van dit café.

'Doghouse Sam' is natuurlijk al lang geen onbekende meer. Met zijn bands 'Rhythm Bombs', die ook dit jaar een revival zullen kennen, en later met 'Doghouse Sam & His Magnatones' speelde hij in meer dan 15 landen en oogstte hij internationaal bijzonder veel succes met albums vol prachtige eigen songs. In 2015 won hij zelfs de 'Belgian Blues Challenge'.

Een akoestisch concertje onder een groot tentzeil, niets zo goed als een moment van onthaasting en dat moment begint hier op vrijdagavond rond 08.30PM. Onder de noemer van 'Stories To Tell' begint 'Doghouse Sam' eraan met het gospel gekleurde 'The River Of Faith'. Het respectvol luisteren hier op deze plaats is een zegen voor een muzikant.

Het nummer 'More Days Like This' is er eentje van de hand van Aussie Jamie Faulkner waarna 'Love To Spend' wordt dan weer zo soulvol gebracht dat dit resulteert in een respectvol applaus van de aanwezigen hier. Een nummers als 'Roll Up My Sleeves' zorgt ook bij zijn groep 'Doghouse Sam & His Magnatones' steevast voor de nodige ambiance.

Na 'If I Had My Time Again' grasduint Doughouse Sam wat dieper in de legacy van de blues en komen we zo terecht op die afspraak met de duivel toen Robert Johnson in 1936 zijn 'Crossroads Blues' kwam neer te pennen. Hier horen we enkel de torenklok van de Webbekomse kathedraal als bevestiging.

Sinds het ontstaan van zijn solo concerten is dit toch al reeds de twee maal dat Doghouse Sam hier in 't Stamineeke' te gast is wat daarmee ook een bevestiging is dat deze akoestische nummers ook hier in de smaak vallen. Na nummers als Springsteen's 'I'm On Fire' komen we tercht bij nog een grootheid in de blues en komen we met 'T-Bone Boogie' natuurlijk uit bij Aaron Thibeaux aka T-Bone Walker.

Een avondje zonder Johnny Cash is uiteraard bijna onbestaande. Niet alleen heeft deze legende heel wat goede country songs nagelaten maar ook de ambiance wordt met diens nalatenschap altijd naar omhood getrokken. Vanavond genieten we alvast van 'Jackson' en het obligate 'Ring Of Fire' waar naast Johnny Cash in 1963 ook June Carter's zister Anita Carter een hit mee scoorde. De credits voor dit nummer gaan uit naar Johnny's tweede vrouw June.

'It Ain't Easy' is de opener van het tweede gedeelte van dit concert maar alles lijkt bij Doghouse Sam alles behalve moeilijk te noemen. Het is uiteraard de natuur van deze muzikant en is het nu met een band of solo de kracht blijft uitgaan van de nummers. Zijn excellente skills op de gitaar zijn daar natuurlijk ook een onderdeel van.

Ook al krijgen we 'Let's Get It On' toch komt er altijd wel ook een einde aan een show en hier in de hete buitenlucht van Webbekom is dit ook een must voor de omgang met de buren. Ook nu krijgen we naast enkele eigen nummers ook covers zoals 'You're Mine' en 'Old Ties and Compagnons' maar ook een traditional als 'Cocaine Blues'. 

Met 'Goin' Mad' is het hier op vrijdagavond nog eens een laatste keer genieten en zo is het weekend dan weer als een muzikale topper ingezet. In 1972 hadden 'Sly & The Family Stone' een wereldhit. Vanavond is de roem weggelegd voor de 'Doghouse Family' en ook zij hebben ervan genoten.