© Rootsville.eu

Madcat's Roughriders (B)
Blues
De Geensmolen Drieslinter - 15-06-2023

report & photo credits: Freddie

info band: Madcat's Roughriders
info club: De Geensmolen

© Rootsville 2023


Belgische blues 'n roots in kleinere bars heeft bij 'Rootsville' altijd al een streepje voor gehad op de grotere events. Gewoon voor de beleving op zich. Reden ook waarom we op deze zwoele donderdagavond ons begaven richting Driesinter voor een band met Limburgse roots.

'Madcat's Roughriders' bestaat uit Frank D’Heye, Yves Lenaerts en de ritme sectie met Niels Deglin en Bram Gourmand. Na jaren sleutelen bestaat hun set, naar eigen zeggen, uit een afgewogen mix van swampy grooves, dirty harpin' en funky swings, afgewerkt met verrassend stinkende boogies. De reden ook dat ik nog eens kwam af te zakken richting de 'De Geensmolen' in Drieslinter, en meer bepaald 'Bar Sum' waar Anke Vrancken de teugels viert.

Het was voor mezelf een primeur voor het bezoek van deze locatie. Ook al was het buiten nog een zwoele 27° toch kom je binnen in een oase van rust. Een prachtig gerestaureerde schuur waar de warmte op natuurlijke wijze wordt buiten gehouden. We gaan Anke nu ook niet meteen bedekken onder een reeks bloempotten maar indien er wat aan gewerkt kan worden aan de akoestiek van de dakplaten en mits een degelijke geluidsinstallatie kan deze 'Bar Sum' aka 'Geensmolen XXL' makkelijk uitgroeien tot een toplocatie zoals ik er op het moment maar eentje ken. De houten stallingspoort lijkt wel de 'Stairway to Heaven' voor een band.

We kwamen naar hier om in deze koel aanvoelende omgeving te genieten van een dosis blues. Niet van het allooi waarmee ze zich als de 'Madcat's Roughriders' zelf bestempelen maar wel op de manier waarop een 'Dr. Feelgood' of nog duidelijker de Franse band 'Shaggy Dogs' doorheen het circuit surfen en dat is met een link naar de 'British Blues Revival' uit de 60-ties. Meer specifierker nog dit is stevige 'Pub Rock' avant la lettre. Aan tafel kreeg ik het gezelschap van de 'Rhythm Juggler' van Bourbon Street oftewel 'Chopstick Will' die zijn provincie genoten kwam ondersteunen.

De rauwe harpgrooves en de soms overstuurde gitaarrifjes vulden meteen deze 'Bar Sum' met nummers als de toepasselijke 'Welcome Song' en 'MC Boogie'. Een zoals gesteld hoog 'Pub Rock' gehalte maar desalniettemin was deze locatie toch lekker vol gelopen. Met 'Set You Free From The Blues' krijgen we een nummer met danig wat bruggetjes in het nummer. Tempo veranderingen die dan weer goed werden opgevangen door gitarist Yves Lenaerts. Moeilijk om van Yves een deftig shot te nemen daar hij steeds zijn 'pedal board' in het vizier had, dit terwijl het toch in de vingers moet zitten ;-)

Na het opzwepende tempo met 'Dingelingdong' waren we toch wat toe aan een cool down en kregen we met 'Moonshine' en 'How Many More Years' een paar slowbluesjes op ons bord. PLots schakelen deze 'Madcat's Roughriders' over naar de blues era van Aaron Thibeaux Walker aka 'T-Bone Walker' met diens 'Stormy Monday'. Eeerlijk? de rauwe sound van deze band deed een beetje afbraak aan het mooie van deze song. De rockers in 'da house' die genoten er wel van. Met 'Sugar Daddy' en 'Wiggle Wiggle' was iedereen hier toe aan een kleine break.

Mijn interesse werd opgewekt door de aanwezigheid van een accordeon op het podium maar daar zou ik nog even moeten op wachten. Deze 'Madcat's' begonnen er in hun tweede set aan met 'Hoodoing' en 'Killing Floor'. Aan het stramien van hun sound kwam weinig verandering en zo denderen deze 'Roughriders' door als Four Ghostriders in the Drieslinterse Skyline. Mijn geduld werd uiteindelijk beloond toen Frank D’Heye op 'Red Right Hand' dan toch de accordeon ter hand nam. Een stevig nummer op zich maar de inbreng van het instrument bleef een beetje buiten de verwachtingen. Een euvel dat misschien wel te wijten was aan de minieme 'PA'.

Ondertussen reden deze 'Madcat's Roughriders' als losgelaten 'Bokkenrijders' verder doorheen hun set met nummers als 'She's Hot' en 'Pussie Train Boogie'. De outswinger van Madcat Frank en zijn 'Riders' werd het alom gekende 'Got My Mojo Working' en werden sommigen onder ons toch een beetje wild.

Wil je een concertje beleven in deze 'Bar Sum' aka 'De Geensmolen XXL' dat kan op donderdag 29 juni met het duo 'Dead Man Walking' of Tom Waits hier iets mee te maken heeft moet ik u schuldig blijven. Wij wuifden Anke dan weer uit met de woorden...tot de volgende! Wij gaan op dinsdagavond eens genieten van 'Circus Ronaldo' met hun  ‘La Cucina dell’Arte’ op het domein Bovy (Bolderberg) i.s.m. CC Muze.