© Rootsville.eu

Calicos (B)
Americana - Indie
Hnita Hoeve Heist-op-den-Berg- 16-06-2023

report & photo credits: Rootsville

info band: Calicos
info club:
Hnita Hoeve

© Rootsville 2023


Tijdens het drukke festival seizoen lijkt het ons gepast om even wat andere lucht te gaan opsnuiven en daarvoor trekken we op vrijdagavond richting 'Hnita Hoeve' in Heist-op-den-Berg. Het is ons uiteraard niet te doen om deze prachtige club want sinds de heropening van het clubseizoen 2022-2023 zijn we hier zo wat kind aan huis geworden. Vandaag graag even uit de loden hitte en genieten van een frisse Orval bij de onthaastende alternatieve sound van 'Calicos'.

Deze band bestaat uit Quinten Vermaelen (zang, gitaar), Aaron Koch (gitaar), Sander Smeets (toetsen, gitaar), Maximilian Dobbertin (toetsen), Quinten De Cuyper (bas), Olivier Penu (drums) en kwamen in het vizier van het Belgische muzieklandshap toen ze op 22 april 2018 in de 'AB' als laureaat werden uitgeroepen van 'Humo's Rock Rally'.

Ik hoor je al vragen van, 2018?. Na het uitbrengen van enkele singles was hun planning om niet overhaast te werk te gaan. Toen ons leven in 2020 even 'on hold' werd gezet vonden ze de tijd rijp om de studio in te duiken. In mei van 2021 brachten ze dan hun debuutplaat 'The Soft Landing' uit, een fijn besnaarde openbaring tussen Americana en Alt-pop met als eerste single 'Nova'.

Eindelijk zijn deze 'Calicos', waar de 'The' komt te vervallen, klaar om verder in de toekomst te kijken en zo zijn de plannen om volgend jaar in het voorjaar een nieuw album uit te gaan brengen. 'Calicos' zijn ze zo uitgegroeid tot een alternatieve popgroep die zo het music minded publiek meer met hen willen laten kennismaken. Vanavond krijgen we in deze 'Hnita Hoeve' zo een nieuwe inkijk van wat ze 'Live' tot stand kunnen brengen.

Net als onze wereld vertoont ook het podium in deze 'Hnita Hoeve' een beeld van georkestreerde chaos door het aanbod van de vele instrumentarium. Instrumenten die daadwerkelijk allemaal de revue zullen passeren en dat wekt uiteraard wat interesse op. We krijgen met Quinten Vermaelen iemand die meteen alle registers komt open te trekken en begonnen ze eraan met het energieke 'Bow Up'.

Eén van de nieuwe nummers uit hun repertoire is zeker ook 'Opalescene' waarmee ze toch overhellen naar de poppy side van hun kunnen. Gelukkig wordt ook het oudere werk hier niet verloochend vanavond en zo brengen ze uit hun 'The Soft Landing' het nummer 'Follow You Down'. Met een intro van drum en bas komen we zo uit bij het groovy klinkende 'The Sirene' en ook zo weet dit zestal uit de picture te stappen. De 'pedal steel' meesterlijk bespeeld door Aäron Koch stuurt hierdoor eerder futuristische synth klanken de zaal in.

'Comedown' is dan een single die ze uitbrachten eerder dit jaar en waarbij mede door het gitaarwerk met wat inbeelding terug in de Americana scène kan worden ondergebracht. Wel eentje dat blijft hangen met heel in de verte een beetje 'OMD' gegeven. Ook het meeslepende 'Cruel' zal het op de nieuwe plaat hoogstwaarschijnlijk meer dan goed gaan doen.

Met 'Reliving' krijgen hun fans de toekomstige nieuwe single te horen en het is met het uitbrengen van een hoge fequentie aan singles waar die van 'Calicos' dan weer meer heil in zien. Een nummer dat me toch even doet terug denken aan de 'Cray Horse' era. Geweldig mooi is dan weer de akoestische gebrachte versie van 'Heartbreaker' waarmee duidelijk bewezen wordt de nummers van 'Calicos' nog veel verder kunnen ontleed worden.

De fans aanwezig die waren hierop meer dan mee. Met 'In Motion' en 'Day Dreaming' zat zo de passage van 'Calicos' er hiermee op in de 'Hnita Hoeve'. Uiteraard roerden de aanwezige fans zich ook en kregen we als bisser nog 'Day by Day' en zo mogen de heren op hun road to succes zelfs een dagje overslaan en wat sneller gaan want de showbizz wacht niet.