© Rootsville.eu

The Revolutionaires (UK)
Rhythm 'n Blues - Rock 'n Roll
The Maple Ertvelde (19-06-2023)

reporter: Marcel & photo credits: Marc Blues Photography

info band: The Revolutionaires
info club: The Maple


© Rootsville 2023


Na er even van tussenuit te zijn geweest, werd het hoog tijd op de draad terug op te pikken. Twee weken aan de Spaanse Costa is leuk maar de roep van de muziek klonk luid, heel luid zelfs. Net thuis en daar waren de mannen van Zelzate alweer met een bonk van een optreden in The Maple. Dat kon ik niet laten voorbij gaan en dus trok ik meer dan welgemutst richting Eddy Wally-county voor het optreden van The Revolutionaires.

Wie de band wat kent, weet dus dat de organisatie had gekozen om er een knalfeestje van te maken. De band is afkomstig uit Newcastle en ze spelen een energieke R&B , Blues en Rock & Roll . Deze mannen bezig zien en horen is een ware adrenaline boost. Hun inspiratie halen ze bij Louis Jordan, Big Joe Turner, Little Richard, Chuck Berry, Roy Brown ... maar met een agressievere aanpak. Ze spelen in eigen land meer dan 150 shows per jaar, dit is party time van de bovenste plank. De band is al wat cd’s rijk en bestaat uit Ed Stephenson op gitaar, Steve aan de toetsen, Sparky op drums en Ed’s broer Rich aan de bas. Iedereen moet zijn dansschoenen aan te doen want dit is topklasse.

Mannen strak in kleurrijke pakken met een leadzanger die eigenaar is van een klok van een stem, een reten strakke ritmesectie en een pianist “from hell”. Old school Rock ’n Roll, stevige jump, jive kortom alle elementen om iedereen in beweging te krijgen . Ondanks onze weervrouw beweert dat de hittegolf voorbij is, heersten er toch ietwat tropische temperaturen daar in 'The Maple', maar desondanks was er veel volk komen afgezakt voor dit “high energy” optreden.

Na de aankondiging van MC Ivan, vuurden de mannen hun eerste “cartouche” af met ‘Roll Over Beethoven’ van Chuck Berry, meteen de toon zettend voor de rest van deze hete avond. Na een meer dan stevige boogie-woogie met Steve en zijn 88’s in de hoofdrol, waren we toe aan ‘Well Allright, Ok You Win’ bekend van onder andere Count Basie. Met ‘Last Night’ kwam er weer een instrumentaaltje aan en dat zou niet de laatste zijn van de avond, want onmiddellijk erna volgde er weer eentje, van Magic Sam deze keer, maar duidelijk op speed gespeeld. Bij ‘Kansas City’ van Little Willy Littlefield, was het Sparky “on pots and pans” zoals Ed placht te zeggen, die de show mocht stelen. Met een potje surf, ‘Green Onions’ van Booker T And The MG’s en ‘Keep A-Knockin’ werd het eerste deel in stijl afgesloten. Geen minuut te vroeg want iedereen was bijna aan het smelten en een frisse pint drong zich op.

Na even te hebben afgekoeld, hoewel…werd deel twee aangevangen met een instrumentale blues gevolgd door het stevige ‘7 Night To Rock’en het alom bekende ‘Tequila’ van The Champs. Veel instrumentaaltjes zoals ik al zei en dat geldt ook voor het volgend nummer waar Ed de Mississippi saxofoon bovenhaalde en ons trakteerde op een pittig potje mondharmonica. Met ‘The Smooky’ werd een knallende boogie-woogie geserveerd . Bij ‘I’m Torn Down’ kwam Freddie King op de proppen, voor eens geen instrumentaaltje en werd Manon De Schepper (gekend van Wild Deuces) op het podium geroepen en mocht ze even de keet op stelten zetten samen met de band. Stilaan bolden we richting einde optreden met alweer een instrumentaal nummer en een stevige ‘Shake You Hips’ om de boel af te sluiten. De aanwezigen hadden het echter niet onmiddellijk zo begrepen en vroegen naar meer, wat ze ook kregen met een extra voor onderweg.

Al bij al een fijn optreden met veel energie en overgave met vier jongens die zich uitstekend vermaken op het podium en dat straalt af op het publiek. The Revolutionaires, de partyband bij uitstek !

Marcel