© Rootsville.eu

La Cucina Dell'Arte 
Circus Ronaldo
Domein Bovy Heusden-Zolder (CC Muze) - 20-06-2023

report & photo credits: Rootsville

info artiest: Circus Ronaldo
info organisatie: CC Muze

© Rootsville 2023


'The Circus is in Town' en dan hebben we het niet over het gelijknamige album uit 1992 van Robert Zimmerman aka Bob Dylan. Nee, we hebben het hier over een echt circustheater: 'Circus Ronaldo'. Voor de bakermat van dit 'Circus Ronaldo' moeten we zelfs al terug tot 12 december 1827 toen Adolf-Peter Van Den Berghe het levenslicht zag in Gent, en toen was er van België zelfs nog geen sprake. Ik hoor er al een paar zeggen 'Circus'? Nee dit is theater met een goede dosis humor en een snuifje muziek en van het eerste is er al veuls te weinig van in onze soms bekrompen maatschappij.

We gaan enkele fundamentals van hun stamboom overslaan want dat naslagwerk over 'Circus Ronaldo' (Karavaan der verwondering) werd vorig jaar al uitgegeven en het is een aanrader om de geschiedenis van de 'Familie Ronaldo' aan te schaffen, een prachtig boek vol verwonderingen. Met een sprong naar 1933 komen we uit bij de geboorte van Jan Van den Broeck aka Johnny Ronaldo. in 1966 schonken Johnny Ronaldo en zijn vrouw Martha Van Vlasselaer zo het leven aan David en in 1969 aan Danny.

Het was in 1971 dan Jan en zijn broer Herman dit gezelschap officieel boven de doopvont kwamen te houden. Beiden hadden ook een passie voor muziek en het is door 'La Musica' dat we zo ook met David Ronaldo in contact kwamen. Helaas werd er in 1975 door een tragisch voorval de handdoek in de ring geworpen door Herman Van den Broeck. 'Johnny' en zijn broer hadden ook succes in de variété wereld. In de 50-ties was er zo ook de rock 'n roll van 'Johnny Ronaldo & The Crazy Guitars'.

In 1996 was er ondertussen het 'Komedianten Theater' een variété met vader Johnny zijn zonen David en Danny en nog wel enkele andere kunstzinnige artiesten. Met verschillende andere voorstellingen onstond er zo in 2003 deze 'La Cucina Dell'Arte' met als bezielers David en Danny Ronaldo. Na enkele voorstellingen hiervan ontstond er hun geliefkoosde meester- en knechtverhouding, een ideale setting tussen de potten en pannen en dit is de reden waarom we hier in 2023 het voorecht hebben om mee hun 20-jarig jubileum te vieren. Een voorstelling waarvan de de dagen reeds een jaar op voorhand waren uitverkocht. Het decor is een voor ons oude pizzatent maar zoals die in het land van 'La Mama' nog recentelijk is. De keuken en het gedeeltelijke 'Decap' orgel staan centraal in de voorstelling.

Voor deze 'La Cucina Dell'Arte' ging Danny Ronaldo in de leer bij de Siciliaanse meester-pizzaiolo Paolino Bucca en met deze kennis gingen de broers dan aan het werk voor deze met humor gevulde theater avond. Een avond die begint met Siciliaans gebrabbel door Danny die zich dan op een lenige manier in de enorme kroonluchter komt te vestigen voor het aansteken van de kaarsjes. Een eerste moment waarbij deze 'clown' zijn circuskunstjes komt te etaleren en waarbij al meteen de eerste oh's en de ah's hun waardering laten blijken.

Wanneer er uit een andere era afstammende keukenkar een 'Tarantella' de tent komt te vullen voelen we ons al meteen op vakantie in het zonnige zuiden. Het kleine stukje 'Decap' atribuut zal deze 'clowns' dan begeleiden in het verhaal waarbij onze aandacht wordt toegespitst op de kunstzinnige maar tergelijkentijd ontwapende humor in de keuken van de gebroeders Ronaldo.

Het verhaal wordt verder gezet wanneer enkele 'Chinese vrijwilligers' bij hun theater worden betrokken. Door het sneuvelen van een karrevracht keuken porselein lijken de aanwezigen zo dan even in een Griekse bruiloft belandt. Gelukkig bestaat er nu zoiets als een kringloopwinkel anders zou deze 'La Cucina Dell'Arte' op een kostelijke bedoening kunnen uitdraaien. Wij focussen ons ondertussen op het spel tussen David en Danny en hun keuze voor de vrouwelijke medespeelsters. De humor die maakt het volledig af.

Voor de liefhebbers van 'Pizza' is er nu een moeilijk moment aangebroken want de humor haalt hier uiteraard de bovenhand en toch is het leerrijk te noemen om wie de kunst voor het maken van dit stukje cultureel UNESCO erfgoed onder de knie wil krijgen van pizzaiolo Danny. Onnoemelijk spectaculair hoe meesterlijk deze deegbodem hier volledig tot leven komt en toch bevinden we ons niet in één of andere Italiaanse pizzatent maar in een circus, het 'Circus Ronaldo'.

Het keywoord bij dit ganse proces voor het maken van een pizza is 'calma', en zo volgen er een reeks circus nummertjes waarbij we kunnen vaststellen dat niet alles rond humor draait maar er tevens ook door deze circusclowns enkele klasrijke kunstjes worden vertoond. De vrijwilligers die blijven tegen wil en dank betrokken in het spektakel maar gelukkig is er voor hen ook wijn en snoep. De kleine aangeduide keukenhulp die hoorde het letterlijk en figuurlijk in Keulen donderen.

Zowat het de ganse menukaart van een echte pizzatent passeerde hier vanavond de revue. Uiteraard spreken David en Danny over de 'Pizza Originale' en niet over die van de 'Pizzahut'. Meesterlijk ook hoe Danny tijdens zijn bewerkingen ook plots een 'Calzone' op tafel komt te toveren. De pizza van de avond zou dan eentje met 'Frutti Di Mare' worden. Het moment dat David Ronaldo de bestellingen komt te noteren wordt weerom een circusact met draaiende borden en ook hier worden de vrijwilligers ongewild betrokken bij het draaiboek. Geniaal!

Door de ganse chaos die tijdens de act wordt gecreëerd is het uiteraard logisch dat het bakken van deze pizza op een fiasco uitdraait en door David er dan maar een hulplijn wordt ingeschakeld. Die hulplijn komt dan onverwacht van de 'Pizzahut' en zo kunnen mijnheer en mevrouw dan toch nog van hun pizza genieten. De apotheose was dan weer een muzikaal intermezzo door onze twee clowns. Iedere vrijwilliger werd zo dan nog eens letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet door David en Danny voor hun medewerking en was deze 70 minuten durende voorstelling in een wip voorbij. Het licht doofde zo uit net als de Tarantella van het Decap attribuut. Gelukkig was er dan nog de bar voor een vino bianco of rosso.

Deze avond vol entertainment pur sang eindigt uiteraard zoals het reeds gebeurde over de ganse aardbol en dat is met een oververdiend en daverend applaus voor Danny en David. Alhoewel de voorstellingen van deze 'La Cucina Dell'Arte' van 'Circus Ronaldo' op hun einde lopen volgt er nog een 'Gran Finale' in hun eigenste Muizen (Mechelen) van 24 juni t.e.m. 2 juli. Niet te missen! Johnny Ronaldo aka 'Mr. Gunslinger' (1933-2020) zal van hierboven met veel voldoening neerkijken op wat zijn twee zonen David en Danny hier dan weer hebben gepresteerd. De 'clown' tot kust verheven noemen we het dan maar, of moet het zijn 'Commedia Dell'Arte'.