© Rootsville.eu

The Black Sneakers (B)
Dinner & Concert
Don Petrol Tielt-Winge
(21-06-2023)
report & photo credits: Freddie


info club: Don Petrol
info band: The Black Sneakers


© Rootsville 2023


Vandaag begint de weerkundige zomer en toch beslissen we om dit niet op een terrasje te vieren maar binnen in de 'Don Petrol' voor een concertje met 'The Black Sneakers'. De laatste keer dat we mochten genieten van dit trio was in november van vorig jaar, toen in 'Het Brughuis' te Muizen, de hometown van David Ronaldo. Vandaag valt ook het doek over de 'Don Petrol' en dat stemt ons dan weer wat droevig. Wij zijn hier dus vanavond naar deze retro zaak afgezakt voor een allerlaatste concertje en daar zorgt dit akoestisch rock trio dan voor bestaande uit Lesley Verbeeck, David Ronaldo en Dirk Lekenne en ook om en passant wat reclame te maken voor de 25ste editie van 'Gevarenwinkel' want daar treden 'David Ronaldo & The Dice' dan weer aan met een 'special guest'.

Deze 'The Black Sneakers' brengen ons een avond met een grote diversiteit aan stijlen maar in de eerste plaats ook een lekkere en luisterende muzikale avond en zo hopen we ook dat de loden hitte hier een beetje wordt buiten gehouden. Openen doen ze met die CCR hit 'Long As I Can See The Light' en zo bevinden we ons in 1970. Na nummers als 'Stop Draggin' My Heart Around diepen 'The Black Sneakers' er met 'Time Flies' er eentje van 'Vaya Con Dios' uit het verleden. Fleetwood Mac moet één van de meest geliefde groepen zijn en misschien heeft destijds 'Stevie Nicks' daar wat mee te maken ;-). Van deze top band krijgen we 'Gold Dust Woman' met op de 'Lapsteel' klasbak Dirk Lekenne.

Altijd al knap gevonden hoe deze 'The Black Sneakers' die Grease hit uit 1978 wisten om te transformeren tot een gevoelige ballad, want het is zo dat de volle 'Don Petrol' het nummer 'You're The One That I Want' komen te ervaren. Ondertussen is en blijft het zweetdruppels wegdeppen. Mede door de warmte werd er overeengekomen dat het één lange set zou gaan worden en werden er een paar klassiekers uit de playlist geschrapt zoals het country gevoelige 'Wagon Wheels' uit de 30-tiger jaren :-(

Onder hat alziend oog van mama Martine bleef Lesley ondanks de hitte zich voor 100% smijten in de nummers zo ook in 'If It Hadn't Been For Love' van de bluegrass formatie 'The Steeldrivers'. Met 'As The Crow Flies' wordt de swampblues van Tony Joe White door David Ronaldo zo nog eens van onder het stof gehaald. Het kwam recht uit het hart en uit de swamps van Tielt-Winge. Op zon een aimabele avond mag en kan Johnny Cash niet ontbreken en 'It Ain't Me Baby' wordt het hier vanavond niet Johnny en June maar David en Lesley. Helemaal out of the blue herleven de Fab Four' hier zelfs met 'Get Back'.

Via 'Bring Me Some Water' van Mellisa Ethridge belanden we met 'The Chain' terug bij Fleetwood Mac. Ook Kiss hun chartbuster 'I Was Made For Lovin' You' wordt hier omgevormd door een ontroerend duet tussen de geliefde Lesley en David waardoor we zeggen van 'calma, calma'. Dirk Lekenne, die was gewoon outstanding op de leadgitaar en door zijn huwelijk met Els lijkt hij zelfs nog beter te worden. Mooi en indrukwekkend zijn zeker ook 'Wicked Game' en niet in het minst de Dylan song 'To Make You Feel My Love'. De regendruppels worden hier vanavond vervangen door zweet pareltjes.

Terug een beetje de schwung erin met 'Jackson' en zo raasde ook de train voorbij Tielt statie met 'I'm A Train'. David en Dirk hebben steeds een kleine vrachtwagen aan gitaren met zich mee en helemaal daar tussen verscholen is er una pequeña guitarra aka mandoline en zo weten de kenners dat Rory Gallagher er zit aan te komen met 'Goin' To My Hometown'. Dit als afsluiter op 'Gevarenwinkel' en ik ben er zeker van dat de tent dan ontploft! Ik zeg het steeds van sommige nummers kan je beter afblijven en zo ook wat Jackson Browne zijn 'The Load-out & Stay' uit het 'Live' album 'Running on Empty' van 1977. De versie vanavond van 'The Black Sneakers' is meer dan goed te noemen ondanks de moeilijkheidsgraad wat ze prachtig komen weg te steken door een bruggetje naar Sam Cooke zijn 'Chain Gang'.

Met een krop in de keel kwam 'Don Hans' dan nog zijn ganse crew en compagnon 'Don Bart' te bedanken voor de aangename periode hier in de 'Don Petrol' en zo viel het doek over dit etablissement waarvan we uiteraard met z'n allen hopen op een vervolg. De basketsloefkes die gingen er uit met de klassieker 'In The Pines' aka 'Where Did You Sleep Last Night' en nog vele andere titels die het nummer sinds de 19de eeuw meekreeg. De 'big bang' die kwam er dan met 'Why Don't Hou Try Me'. De 'Ry Cooder' song die mede door de versie van Sarah Bettens en Frankie Miller een filmhit werd in 1993 door de film 'Ad Fudum'. Wij heffen dan maar het glas op 'The Black Sneakers' en de 'Don Petrol'. Lesley en David trokken zich toen even in stilte terug maar bij mij kwam er een andere hit naar boven, eentje uit 1939 van Vera Lynn. Dus Hans en Bart, hier is voor jullie...We'll meet again, Don't know where, don't know when, But I know we'll meet again Some sunny day! Nog veel succes in het verdere leven!