© Rootsville.eu

Özgür Hazar's Blues Syndicate XL (B)
Blues - Swing - Funk
Hnita Hoeve Heist-op-den-Berg- 22-06-2023

report & photo credits: Freddie

info band: Özgür Hazar's Blues Syndicate
info club:
Hnita Hoeve

© Rootsville 2023


Ook al bevinden we ons al volledig in 'Festival modus' toch is er links en rechts nog een clubconcert waaraan we moeilijk kunnen verzaken. Eentje zo één is het laatste blues optreden in de 'Hnita Hoeve' die daardoor het seizoen 2022-2023 in alle fierheid komen af te sluiten. Met concerten van onder meer de 'Boogie Beasts', 'Leif De Leeuw Band', de soul van 'B.B & The Bluesshacks' en die van 'Alexis Evans' en met de blues van 'Bob Corritore & Jimi 'Primetime' Smith' en Tail Dragger hebben Peter en Jan deze oudste jazzclub van het land meteen ook op de kaart gezet bij het blues minded volkje van België. Vandaag sluiten ze het seizoen dus af met de winnaar van de 'Belgian Blues Challenge 2022', Özgür Hazar's Blues Syndicate die voor deze gelegenheid in een unieke 'Extra Large' versie zullen aantreden.

Özgür Hazar is afkomstig uit Istanbul maar heeft sinds 2018 zijn hart verpand aan Leuven en reisde daarvoor doorheen het land van de blues. Özgür wordt beïnvloed door de Texas blues van een Stevie Ray Vaughan maar is ook een liefhebber van Jimi Hendrix, B.B. King en andere blues legendes. Samen met frontman Özgür Hazar vormen ook Pieter Akkermans op de black & white keys, Geert Zonderman op bass en Vincent Caers op drums dit 'Blues Syndicate'. Reeds vlug in hun bestaan is ook Arianne 'Yaya' als additional vocals zich komen aansluiten bij de band. Deze dame maakt nu als vaste radartje ook onderdeel uit van de deze band.

We wisten niet wat we konden verwachten toen het nieuws doorsijpelde van het toevoegen van een 'Blazerssectie' voor deze avond. Toen ik het drietal bij het binnenkomen van het café aan een tafeltje zag zitten was dit voor mij onmiddellijk de bevestiging, dit zou groots gaan worden. Dit trio heeft al meer dan naam gemaakt in onze jazzscéne en dus stel ik ze met evenveel fierheid aan u voor zoals 'Özgür Hazar het ook zou gaan doen...al was 'MC' Jan ons daarin voor.

Hier zijn ze dan! Aan de saxofoons Hugo Boogaerts, uiteraard bekend van bij zijn funky 'Moon Express'. Verder is er ook Chris Vandeweyer uit de 'Vandeweyer Dynasty', iemand die we ook nog aan het werk zagen bij het 'Frans Pelgrims Quartet' en last but not least Dree Peremans op trombone, zoon van, maar tevens ook bezieler van het 'Rebirth::Collective'. Je leest het goed alsof Özgür Hazar hier zo maar voor het funky gedeelte beroep zou doen op Maceo Parker, Andrew Colman en Fred Wesley...waanzinnig toch?

Dat het een 'Special Night' zou gaan worden voelde je meteen tot in de kleinste delen van je wezen toen Özgür Hazar en wizzard on the keys Pieter Akkermans de bandstand betraden voor een bijzondere jazzy en soulvolle intro waarna het de beurt was aan de rest van dit 'Blues Syndicate XL'. Ze begonnen er meteen full force aan met 'Can't Stop Missing You' en zo zitten we meteen bij hun debuutalbum 'Sad and Blue' uit 2020. Daarna werd het met 'Mama, He Treats Your Daughter Mean' meteen duidelijk dat het concert een hoog swing gehalte met zich mee zou dragen.

Het leek erop of Arianne het met 'I'm On Fire' wel letterlijk meende en alles wat ze in haar heeft er ook uitkwam. For the good and the bad zou je kunnen stellen. Jazz en Swing gaan hier hand in hand mede door deze 'Horn(y) Section' op 'Philly' eentje dat op hun nieuwe album zou gaan prijken waarbij de blazers meteen ook toe waren aan een spotlight momentum. Met 'Can't Blame It On The Blues' kon Özgür Hazar meteen zijn vocale skills laten horen als was zijn 'Mic' niet zo goed afgemixt. Met het nummer leek het wel van 'SRV' meets 'The Texas Horns'.

Wanneer uit hun "Sad and Blue' het nummer 'Baby Blue' de boxen ontvlucht hoor je duidelijk dat Özgür Hazar ook naar BB King heeft geluisterd. Eentje dat iedereen wel zal kennen is 'Sweet Home Chicago' en voor de niet adepten hier aanwezig, dit is niet van de 'Blues Brothers' maar gewoon uit 1936 van de 'Godfather of the Blues', Robert Johnson. Voor Özgür is er dan weer een iinerlijk moment met het brengen van Jimi Hendrix zijn 'Little Wing' en zo lichte diene van 'Gevarenwinkel' dan ook meteen op. Met het funky 'Black Cat Bone' wordt door deze 'Blues Syndicate XL' nog eens alle registers opengetrokken en moeten we in alle eerlijkheid stellen van dit is top!.

In de originele bezetting, dus helaas ook zonder de horns beginnen ze als Quartet er aan met een kleine tribute aan 'Stevie Ray Vaughan' met nummers als 'Mary Had A Little Lamb' en 'Tightrope'. 'Back Home' is dan weerom het signaal voor 'Miss Yaya' om het podium te betreden en op 'Holy Man mag en kan Chris Vandeweyer zich nog eens uitleven, en yep hij kan het.

Voor mezelf kwam er toen een moeilijk moment doordat ik die hard fan ben van Etta James en er mijn inziens maar twee mooie versies bestaan van 'I'd Rather Go Blind' en daar ben ik streng voor. Buiten de door merg en been snijdende en onverbetelijke versie van Miss Etta is er ook nog die van 'Chicken Shack', toen met Christine Perfect die later door haar huwelijk met John McVie verder door het leven ging als Christine McVie. Aan Arianne, een iets minder theatrale en zo een meer ingetogere versie brengen zou ons allen goed doen en dan doel ik ook op Koko's 'Wang Dang Doodle'. Mijn enige puntje van kritiek.

Na nummers als 'Sweet Angel' en 'Woke Up This Morning' komen we zo uit bij een andere klassieker en dat is 'I'm Your Hoochie Coochie Man' van...Willie Dixon, want het was hij die als huiscomponist van Chess dit nummer in 1954 voor Muddy Waters kwam te schrijven. Hier vanavond met in de spots 'Geert Zonderman'. Terug de volledige bezetting dan voor 'Let Me Be Your Man' en zo kan de band met de 'outro' nog eens alle applaus in ontvangst nemen. Uiteraard verdienen ze nog een 'Lazy' bisser en zo kregen we met Özgür Hazar's Blues Syndicate XL' toch een meer dan swingende en aangename verrassing aangeboden als sluitstuk voor het seizoen 2022-2023, en maken we zo voor die 'Horn(y) Section' nog een diepe en respectvolle buiging en zeg maar gerust XXL.

Voilà, en zo kijken we hier al uit naar het seizoen 2023-2024 met reeds op de kalender 'Bai Kamara Jr.' 'Bywater Call', 'Tommy Castro & The Painkillers', 'Errol Linton', 'The BluesBones', 'DeWolff', 'Dom Martin & Band' en nog veel meer moois. So, Curiosity killed the cat...