© Rootsville.eu

Senja Sargeant (Can)
Singer-songwriter
't Stamineeke Webbekom (23-06-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artist: Senja Sargeant

info club: 't Stamineeke

© Rootsville 2023


De ijzersterke 'PR' man van 'Gevarenwinkel' doet dit weekend Flemalle en de 'Midsummer Bluesnight' aan in het Nederlandse Vijlen. Ikzelf hou het nu eens bescheiden voor een concertje van de singer-songwriter 'Senja Sargeant' uit Canada. Een paar jaar geleden deed ze ook al eens dit dorpje aan in Vlaams-Brabant maar ik vond het toen een beetje te verward om het te verwoorden, dus zo op weg naar 'Stamineeke' voor een second change.

Senja Sargeant komt uit de metropool Montreal maar is reeds een paar jaar geleden neergestreken bij onze noorderburen. Op haar 26ste tekende ze een platencontract met haar countryband 'Ladies of the Canyon'. Het volledig vrouwelijke kwartet verwierf al snel bekendheid en een toegewijde aanhang, en kreeg nominaties van zowel Radio Music Canada als van de Canadian Country Music Association voor hun singles "Follow Me Down" en "Maybe Baby", beide geschreven door Sargeant.

Nadat hij de band had verlaten en als soloartiest was begonnen, verhuisde Sargeant naar Nederland. In 2020, slechts drie jaar na de verhuizing, werd ze uitgenodigd om te verschijnen in het enorm populaire televisieprogramma ‘The Voice of Holland’, en werd ze meteen een favoriet bij fans van Team Waylon. Een TV programma? We weten allemaal dat dit bullshit is en met zoiets als die TV wedstrijden er enkel maar '1' winnaar is en dat is niet de deelnemer.

Goede contacten leggen is wel belangrijk en die kwamen er zo met singer/songwriter/producer uit LA, Shane Alexander. De twee klikten creatief en kregen een band over alles, van David Bowie en Roy Orbison tot Lucinda Williams en Johnette Nepolitano van Concrete Blonde. Het duo schreef op tijdens Corona op afstand en wilde een tijdloze EP maken vol onmiskenbare hooks en het soort energie om contact te maken met grote menigten. Het resultaat was een 'EP' om zo haar echte debuut te kunnen gaan consumeren. En het is deze 'EP' die haar zo terug in Webbekom brengt.

Haar enige obstakel vanavond waren niet de opgedoken muziekliefhebbers van het 'Stamineeke' want die staan hier onder streng toezicht van Maaike. Nee, het was de zomerse avondzon die koppig bleef schijnen en zo Senja's podiumplaats soms kwam te overbelichten. Ook dit euvel kwam deze Canadese met een soulvolle klankkleur te overwinnen wanneer ze de avond begon met eentje van Graham Parsons.

Het zou een set gaan worden die perfect was uitgebalanceerd tussen covers en eigen originals zoals haar single uit 2022, 'Never Gonna Turn Away'. De gebrachte covers maken het evenwel nog wat interessanter doordat ze nummers brengt die niet meteen door ons brein naar de voorgrond worden gebracht. Een Canadese singer-songwriter dan kan je uiteraard niet voorbij haar landgenoot Leonard Cohen en zo is er 'Famous Blue Raincoat' uit het album 'Songs Of Love And Hate' uit 1971.

Haar eigenste 'Fire' is dan weer een nummer vol emoties en wanneer deze oplaaien heeft haar stem een beetje weg van Janis Joplin. Het heeft even geduurd maar daar is er dan toch eentje over 'LDVD' met het pakkende 'Still Dreaming Of You'. Nog zo eentje dat gaat is op dat zelfde wereld bekende fenomeen is 'Loving You Is More Then Letting You Go'...of zo. Beter nog is de smeekbede 'Stay With Me Tonight.

Ook Bob Dylan ligt bij deze Senja Saergent in de bovenste schuif zoals ook het nummer 'Don't Think Twice, It's All Right' uit 1962. En wanneer we het hebben over de obligate singer-songwriters kunnen we ook niet voorbij Neil Young, en dit met het gemis van David Ronaldo maar diene zal weeral de clown aan het uithangen zijn ;-) Ook die ene van John Prine kwam nog aan de beurt zonder haar eigen nummers te verloochenen zoals 'Now I Understand' en 'Thunderheads' en na een tweede keer versta ik deze Senja Sargeant al een beetje beter. Wat ik nu zag en hoorde was een jong vrouw met meer maturiteit.