© Rootsville.eu

Eddie Y Los Grasosos (Mex)
Rock 'n Roll - Rockabilly - Surf
't Stamineeke Webbekom (03-07-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Eddie y Los Grasosos
info club: Stamineeke


© Rootsville 2023


Met witte stranden en azuurblauw water op de achtergrond nippend aan een Margarita zat ik op het strand van het Mexicaanse 'Rosarita Beach'. Enkel wat surfmuziek ontbrak. Helaas was het maar een herinnering uit 2009 toen ik met Scottie 'Mad Dog' Blinn even verpozing zocht na een blitz bezoekje aan de grensstad Tijuana, en waren we toen al beneveld van de talrijke Margarita's die we die morgen hadden genuttigd.

Een droom waaruit ik wakker werd geschud op de tonen van 'Amapola' van José María Lacalle García en het waren nu eens niet 'The Spotnicks' uit 1963 maar de Mexicaanse rock 'n roll band 'Eddie Y Los Grasosos' uit 2023 en zo bevond ik me op de zanderige binnenkoer van 't Stamineeke' in Webbekom in het gezelschap van Maaike, Kristel, Graziella, Eva en uiteraard de Carl. De Margarita die was zo plots een gewone 'Stella' geworden. Een reality check die kon tellen. De burgervader van 'Gevarenwinkel' die had dan weer zijn reality check met de 'Couver-Up' band die zullen aantreden op de donderdagavond als warming up voor dat gekende festival.

Wij waren klaar voor een serieuze dosis rock 'n roll, dit voornamelijk in het 'Spaans'. Gelukkig klonken de instrumentale nummers hetzelfde. Eddie y Los Grasosos is een Mexicaanse rockabilly/rock and roll band, opgericht in 2007, in Mexico City onder leiding van Eddie Wolfman. Een kwartet dat sinds jaren van een enorme bijval kan genieten op onze Vlaamse podia.

Vorig jaar stonden ze zo ook op de 10de verjaardag van 'Rolmo's Roots Rock', toen in een zelfs jeugdigere versie. In 2020, ten tijde van 'Corona' zag ik ze in 'Pallieter Café' en hadden Eddie en zijn vetkuiven het mondmasker zelfs vervangen door originele 'Mexican Wrestling Masks'. Niet mis vond ik toen als fan van 'Los Straitjackets'.

Het eerste gedeelte van het concert kregen we surf muziek in de aanbieding met zelfs een geweldige versie van 'Pipeline' van 'The Chantays' en zo blijven we in de roaring 60-ties. De 'waves' die waren er niet hier op deze binnenkoer, wat we wel kregen was een frisse zeebries uit het oosten. De surfklanken kwamen dan van Danny's sixstring. Nummers als 'Cherry Bop' en het ambiance creërende 'Ram Bam Bam' deden de rest.

Little Richard's 'Lucille' werd vanavond gewoon 'Lucila' en konden we zo ook ons Spaans wat bijschaven alvorens naar de Costa's te trekken. 'Do The Bop' ging in hun moedertaal dan weer over de 'Soy', iemand die we hier uiteraard kennen als de Swa. Plots steeg de ambiance hier ten top wanneer 'Sam The Sham & Pharaos' hun million selling hit 'Wooly Bully' door de (gehavende) speakers galmde. Spaans of niet ambiance was er wel. Na een circusstandje van bassman 'Ace' kregen we uiteraard ook de obligate change-overs zodat iedere 'Grasosos' aan om het even welk instrument kwam te bespelen.

Na het energieke 'Tequila' werd het tijd voor een intiemer moment toen 'Eddie Y Los Grasosos' zelfs een paar slows uit hun hoed kwamen te toveren. Minder intiem was toen het 'afwas' moment voor Kristel en Eva. Back to rock 'n roll dan maar met 'Blue Suede Shoes', neeje niet van de Carl van 't stad maar van Carl Perkins uit 1955. Helaas toonde de punt van hun surfboard al richting einde van het concert. Yep, de buren zijn hier streng maar rechtvaardig in Webbekom.

Of er nog eentje bij mocht en Maaike gaf toen het signaal van 'un poco' en jawel hoor het werd 'una mas' met die geweldige kaskraker 'La Bamba' waardoor de binnenkoer hier haast ontplofte. Nee het was geen 'Los Lobos' maar wel Eddie y Los Grasosos en de sfeer was opperbest te noemen. Nu toch al noteren dat op maandag 17 juli niemand minder dan 'Nele Paelinck' op viool en viool gitarra, Laura Vanden Heede op gitaar en Juno Kerstens op contrabas hier Webbekom komen op luisteren oftewel 'The Bonnie Blues'. Onze tafel is reeds gereserveerd! Nog wat halara alvorens we richting biebak trekken voor de nodige rust waarna we naar de 'Rock 'n Roll Highlight Of The Year' trekken of wat we in de volksmond gewoon 'Sjock' noemen. Pfff....

Kristel, Eva er staat nog afwas...