© Rootsville.eu

Sjock 47
Festival - Dag 2
Poeyelhei Gierle
(08-07-2023)
report & photo credits:Rootsville


info organisatie: Sjock

© Rootsville 2023


Gisteren was het nog maar een lichte training maar vanaf vandaag wordt het menens op 'Sjock'. Liefst 18 bands staan op de affiche vandaag en dus wordt alcohol vanaf vandaag bij mezelf verbannen. Vandaag krijgen ook de nieuwelingen op 'Sjock' hun aantreden op de 'Bang Bang Stage'.

Op de 'mainstage' zijn het die van de Belgische band 'Itches' die de eer hebben op de zaterdag af te trappen. Ze zijn Kempense garagerockers met dezelfde catchy 60’s lo-fi psych sound als Black Lips, Night Beats of zelfs Ty Segall, maar met een extra punktwist. Ze kregen al airplay op enkele nationale en internationale radiozenders en terecht, want hun debuutplaat 'Kingdom Upstairs' staat vol instant fuzz hits.

De band bestaat uit Philippe Peeters (Vox, Guitar), Jonas Torfs (Bass, Backing Vox) en Arno Sels (Drums).

Met 'Truckstop Cutie' wordt het in de 'Titty Twister' meteen een beetje luchtiger. De band is een alliantie van muzikanten die hun roem al elders kwamen samen te rapen. Deze 'truckers' bestaan uit Wim Geysels (vocals, contrabas), Wan De Brabander (gitaar), Steven Hollanders (gitaar, backing vox), Koen Verbeeck aka Johnny Trash (drums, backing vox) en Bouke Cools (pedal Steel, banjo, backing vox).

Met hun truckers rock 'n roll stijgt de sfeer zienderogen. 'Georgia on A Fast Train', 'Trip To Paradise' en 'That's What I Get', ze kwamen 'crystal clear' bij ons binnen en wanneer de band fun heeft zo ook de aanwezigen. Te gek werd het allemaal met nummers als 'There's A Guy Works Down The Chip Shop' en met een assist van Johnny Trash kregen we dan nog als uitmijter 'Mama Don't Let Your Babies To Grow Up Like Cowboy's'.

Barno Koevoet en de Duijmschpijkers zijn de nieuwkomers die de 'Bang Bang Stage' ooenen op zaterdag. Je zou haast denken dat het 'Ollanders' zijn maar met de stuiterende Barno Koevoet en zijn Duijmschpijkers heeft Brugge er een zootje punkers bij dat zich borst vooruit in de aandacht werkt. Koevoet is een band met pakken attitude en een goeie dosis ADHD die live de energie heeft van een bende kids op een suiker rush.

Laat je niet bedriegen: hun songs zijn messcherp en inventief. Met hun vettige baslijnen, snedige gitaarsalvo’s en pompende drums knalden ze een EP met vijf nummers in zeven minuten naar buiten, inclusief energiebommetjes als ‘Fight Me Boomer’ en ‘Fat Scum’, dat hen een finaleplaats voor De Nieuwe Lichting 2023 opleverde.

Voor 'Crooked Steps' moeten we terug richting 'mainstage'. Ergens langs de oevers van de Gentse Leie vonden 3 geeks elkaar in hun gedeelde passie voor vintage rock ’n roll & Age of Empires II. Sindsdien vormen gitaarreverb (Lou), Walking Baslines (Bas) en punchy Drums (Thomas) de hoofdingrediënten van de ‘60’s surfrock die Crooked Steps heet. Het plein kunnen ze alvast bekoren met 'Catherine' en 'Soul Gunners'. It's like a Locomotive!

Met songs die zo uit de soundtrack van een Taratino film zouden kunnen komen won de band in 2020 de ‘Nieuwe Lichting’ van Studio Brussel. Via radiohitjes als ‘Sugar’ en ‘Daiquiri’ zette de band zijn eerste stappen richting het grotere publiek en brachten ze al menig festivalganger aan het dansen.

En zo staan we weerom klaar voor een dubbel concert met vooreerst 'Lovesick Duo' in de 'Titty Twister'. Lovesick Duo is een Italiaanse band gecomponeerd door twee muzikanten uit Bologna, beiden multi-instrumentalisten, wiens invloeden diep geworteld zijn in de Amerikaanse country, rock'n'roll en western swingmuziek van de jaren '40 en '50. Naast hun vocale harmonieën speelt Paolo Roberto Pianezza elektrische en akoestische gitaar, evenals enkele en dubbele hals lapsteel, resonator en dobro gitaar. Francesca Alinovi speelt de contrabas met toevoeging van een brushpad, een percussie die in de contrabas is ingebouwd om met een drumbrush het ritme vast te houden.

In 2021 brachten ze het album uit met alleen originele nummers, 'All Over Again' en 'A Country Music Adventure'. De laatste is gericht op de gouden eeuw van countrymuziek door herinterpretaties van enkele klassiekers van de pioniers van dit genre die hen inspireerden.

'Tankzilla' zijn de volgende players op de 'Bang Bang Stage'. Tankzilla is een Nederlandse rockband die bestaat uit Peter van Elderen (gitaar en zang) en Marcin Hurkmans (drums). De band is ontstaan uit de vermaarde powertrio Peter Pan Speedrock. Tankzilla is een gedrocht van een band en dat bedoelen we als een moddervet compliment. Hun muziek is heavy en laat de luisteraars nummers lang meedeinen en headbangen op hun muziek.

Op het hoofdpodium zijn het nu de mannen van de Amerikaanse punk-rock band 'The Spits' die aan het werk zijn. The Spits heeft tot op heden zeven studioalbums, een verzamelalbum, twee livealbums, en een reeks singles en ep's uitgegeven. Vier van de acht studioalbums zijn getiteld The Spits en worden ook wel 1, 2, 3, en 4 genoemd. De band bestaat uit Sean Wood, Erin Wood, Wayne Draves en Broose Young.

Op de nieuwkomerstage staan 'The Real Sickies' in de startblokken. Ze komen uit Edmonton Alberta. Het jaar was 2014, de plaats was Edmonton en de missie was simpel. Verspreid de zeer besmettelijke poppunk-besmetting naar de vier hoeken van de aarde en daarbuiten. En zomaar werd de eerste golf van Real Sickies losgelaten.

Een paar bijna-rampen zorgden ervoor dat de Real Sickies bijna buiten gebruik werden gesteld. Leadzanger Ben werd ironisch genoeg erg ziek en moest een operatie aan de wervelkolom ondergaan, terwijl een aantal oprichters aftrad. Dit zou meestal genoeg zijn om een band tot zinken te brengen; maar Ben herstelde zich als een kampioen, nieuwe leden stapten op en Real Sickies bracht hun fenomenale debuutalbum "Get Well Soon" uit.

In de 'Titty Twister' zijn op het zelfde moment 'The Jimmy Dale Surf Trio' van start gegaan. Als zoon van de koning van de surfgitaar, de iconische Dick Dale, zet Jimmy de nalatenschap van zijn illustere patriarch voort. Naast Dusty Watson en Ron Eglit, de handlangers van Dick Dale, neemt Jimmy ons mee terug naar die glorieuze jaren, tussen covers van standards (waaronder de beroemde Misirlou die zijn vader wereldberoemd maakte) en originele composities. Als zijn vader de koning was, is hij de prins van de surfmuziek.

'Zeke' is een punkrockband uit Seattle, Verenigde Staten en is opgericht in 1993. De debuutsingle stamt van het oprichtingsjaar en het debuutalbum 'Super Sound Racing' verscheen in 1994. Zanger/gitarist Marky Felchtone en drummer Donny Paycheck vormen de spil van de band.

De band heeft diverse bassisten gehad en lange tijd heeft de band nog met een tweede gitarist gespeeld. In 2003 ging de band voor een klein jaar uiteen, waarna na enige tijd nog een livealbum en een dvd verscheen. Begin 2004 kwam Zeke als driemansformatie weer bij elkaar en bracht de band het album 'Til the livin' end' uit. Samen met de Nederlandse band Peter Pan Speedrock werd in 2005 een splitalbum uitgebracht.

Na de digitale ep 'Kings of the Highway' uit 2007, treedt Zeke een tijd lang slechts sporadisch op. In 2018 verschijnt echter na 14 jaar weer een compleet album, genaamd 'Hellbender'. Met een gewijzigde line-up wordt er ook weer meer opgetreden met een duidelijke knipoog naar de 'Ramones'.

Het moment voor de start van een dubbel concert is weer gegeven met vooreerst in de 'Titty Twister' de band 'La Perra Blanca' en daardoor staat rockabilly op het menu. Deze frontvrouw wordt ook wel eens 'The Wildest Woman in Show Business' genoemd.

Hyperkinetisch aan de gitaar wordt er weinig tijd voor bindteksten gehouden dus zullen we maar stellen van 'Go Go Go'...down the line. 'Won't You Come On' en 'It's Fun But It's Wrong' kregen we ook op ons bord.

'Private Function' is een Australische punk formatie die hun moment de gloire op de 'Bang Bang Stage' met beide handen grijpen. In februari 2023 heeft de band de release aangekondigd van hun derde studioalbum, 370HSSV 0773H, uitgebracht op 31 maart 2023 via hun eigen Still On Top Records. Het album werd voorafgegaan door de single "I'm This Far Away (From Being the Worst Person You've Ever Met)" en "Seize and Destroy".

'Private Function' heeft Chris Penney, Aidan McDonald, PJ Russo, Millie Mennell, Anthony Biancofiore en Lauren Hester in de rangen.

Marky's Ramones Blitzkrieg is verantwoordelijk voor een kleine volksverschuiving richting mainstage. Marc Steven Bell  aka  Marky Ramone, is de voormalige drummer van de punkgroep The Ramones. In 2000 speelde hij op Joey Ramones enige soloalbum, Don't Worry About Me. Van 2000 tot 2005 was hij drummer bij The Misfits. Hij ging op tournee met zijn eigen band Marky Ramone & the Speedkings van 2002 tot 2003. In 2004 bracht hij een dvd over The Ramones uit, genaamd Ramones: Raw.

Met opener 'Do You Wanna Dance' zat de sfeer er onmiddellijk in en was dit de start van een jukebox revue. Nummers als 'Let's Dance', 'Surfin' Bird' en 'Pet Sematary' konden dus niet ontbreken hier op Sjock. Met R.A.M.O.N.E.S en de 'Blizkrieg Bop' deinen we zo richting einde. One Happy Family!

Met onze 'Boogie Beasts' komen we vandaag wat dichter bij onze habitat. Overal waar dit viertal op de affiche staat ontaard hun optreden steeds weer in een ongedwongen dance party. Deze band bestaat uit twee Vlaamse en twee Waalse muzikale vrienden die op één en dezelfde golflengte zitten. De 'Boogie Beasts' bestaan uit Jan Jaspers, Gert Servaes, Patrick Louis en spring-in-t-veld Fabian Bennardo.

Hun hypnotische beats zou het volgende uur heel de 'Titty Twister' in beweging zetten. Die doordringende beats en het enthousiasme van zowel de 'Boogie Beasts' als de festivalgangers maken er een gepast feestje van op nummers als 'Get Away' en 'I Don't Care'. De die-hards van deze 'Boogie Beasts' weten dat Jan Jaspers en Patrick Louis afwisselend de vocals komen waar te nemen, dit ondersteund door de ritme sectie die naast drummer Gert Servaes uiteraard ook bestaat uit de waanzinnige harmonica grooves van Fabian Bennardo.

Vorig jaar kwam dit viertal het album 'Blues From Jupiter' in te blikken waaruit we nummers krijgen als 'France Change' maar ook oudere singles als 'Mad'. Dit voelt voor ons aan als thuis komen. Met 'Trouble' en 'Like A Snake' en 'A Girl Like You' liep hun passage hier op zijn einde.

Van de 'Titty Twister' richting 'Bang Bang Stage' voor de Antwaerpse formatie 'Wallaroos'. Walllaroos vond zijn oorsprong in de Academie van Brugge. Naar aanleiding van de editie ArtRock 2012 werd een gelegenheidsband opgericht onder de naam Last Infamous International Playboiz, een naam met een vette knipoog naar de Mozzer-jarentachtig-bubblegumpopsong met cynische inslag. Dit genootschap was een samenraapsel van twee studenten en twee docenten uit de film -en drama afdeling.

Wallaroos staan garant voor een originele inkleding op de Bühne en houden van een stevige verkleedpartij. Steevast brengen zij een crew mede die er ook visueel en culinair wat probeert van te bakken. De band bestaat uit Nils Verstraete (Contrabas), Jo Decoster (Trompet/ Zang), Leun Royal (Saxofoon), Vic Frostie (Jungle Drums) en Jochen Balbaert op Gitaar. Aan het podium geraken in hun mix van Ska en Fun was haast onmogelijk want...het sneeuwde op Sjock.

Fu Manchu' is een Zuid-Californische stonerrockband die deel uitmaakt van de Palm Desert Scene. Hun debuutsingle "Kept Between Trees" werd uitgebracht in 1990. Hun muziek werd gebruikt in verschillende populaire games, zoals Tony Hawk en ESPN X games, daarnaast kwamen ze verschillende malen op televisie zoals in het programma Monster Garage. Van hen kregen we onder meer 'Dropout', 'Up Al Night' en 'Police'.

Red Hot 'n' Blue is dan weer een retro formzatie zoals die er vele waren in de 60-ties. Mede door toevoeging van onze Waalse harpist Lord Benardo zouden ze evenwel een modernere versie laten horen.

Eagles of Death Metal is een Amerikaanse garagerockband, gesticht door Jesse Hughes en Josh Homme. Hoewel Hughes de frontman is van de groep, is Homme, door zijn werk bij Queens of the Stone Age en als voormalig lid van Kyuss toch de bekendste. De band wisselt regelmatig van bezetting. Zo speelde Tim Vanhamel, zanger/gitarist van Millionaire, mee op het eerste album van Eagles of Death Metal, Peace, Love, Death Metal.

Tijdens een concert van Eagles of Death Metal op 13 november 2015 in het Parijse theater Bataclan vond een terroristische aanslag plaats, waarbij 89 concertgangers werden gedood. De leden van de band wisten via een achterdeur te ontsnappen. Een medewerker van de band kwam om het leven, een ander raakte gewond. De verdere Europese tour van de band werd hierna geannuleerd. It's Complexity, Zipper Down.

 

eentje met Gin dan maar...

De 'Roots & Roses' waren er ook

Hiese Daase Marcel was er ook

en Zeeltje en ziene moat Knoflook

Nathalie zonder haar roosters...

zij vierden feest...

net als zij...

hij daarentegen...

want het sniewt op Poeyelhei