© Rootsville.eu

Turnhout Royale
30 Years Anniversary Grasshopper
Turnhout (21-07-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info bands:
The Taildraggers (NL) - Emma Matucci & Band (B) - The Rhumba Kings (UK/B)
info bands; - Doghouse Sam & His Magnatones (B) - The Nite Howlers (F)

© Rootsville 2023


21 juli en in Turnhout is dit het sein om een feestje te vieren met niets dan muziek. Het is tevens ook de verjaardag van Peter Van der Flaes' 30ste verjaardag van zijn 'Grasshopper' waar het zoveel jaren om gedraaid heeft met als paradepaardje het weekend van 'Rockin' Around Turnhout'.

Sinds een paar jaar is deze 'Turnhout Royale' het epicentrum van rockabilly, rock 'n roll en roots muziek. Vandaag met bands als de Nederlandse rockabilly formatie 'The Taildraggers', de Belgische Emma Matucci & Band, een Brits Belgische alliantie met 'The Rhumba Kings', 'Doghouse Sam & His Magnatones' en als afsluiter rockabilly uit Frankrijk met 'The Nite Howlers'. in Turnhout aangekomen was de eerste vaststelling dat de grote markt volledig vrij was. Het event ging dit jaar door op het oude en vertrouwde Warandeplein aan de 'Kuub'. Het zal wel weer iets politieks zijn. De 'MC' vandaag was als vanouds Frantic Franky en de spinner tijdens de change-overs is ouwe getrouwe DJ Rudy.

De spits wordt vandaag afgebeten door 'The Taildraggers'. Een Band uit Nederland die even van het bekende pad afwijken en minder bekende rockabilly nummers en gehore brengen. The Taildraggers begonnen met hun band in augustus 2001 en komen uit het zuiden van Nederland. In het begin was het meer een bluegrass en hillbilly band met banjo, steel guitar en contrabass. Later veranderde de band haar repertoire in rockabilly en rock 'n' roll.

We krijgen dus minder in het oor liggende liedjes zoals 'Dirty Dirty Feeling' van Elvis maar rock 'n roll blijft rock 'n roll natuurlijk en er is uiteraard ook hun eigen werk. De band bestaat uit 4 personen met Pascal Snijders (leadzang en akoestisch gitaar), Tiny Lathouwers (leadgitaar), Peter Dekker (contrabas en zang) en John van Houtum (drums). Met nummers als 'Hot Rod Suit' en 'Kissin' Cousins' kan er meteen een dansje worden geplaatst al is dit even een minpuntje in het gras.

The Taildraggers hebben inmiddels een goede naam opgebouwd in de 50's / rock 'n roll scene, zowel in Nederland als internationaal zijn ze een graag geziene gast op diverse festivals. Met als hoogtepunt in 2007 een show in Greenbay, Wisconsin (USA) te midden van de 50's creme de la creme. Met 'Wonderful Life' en 'White Lightning' zit hun passage er hier in 'Turnhout Royale' er op maar 'Frantic Franky' is genadig vandaag en dus krijgen ze extra speeltijd door een bisser.

Als tweede band op het podium van deze 'Turnhout Royale' krijgen we 'Emma Matucci'. Emma Mattucci is al sinds haar jeugd backstage op het rockabilly-circuit. Thuis luisterde ze niet naar de radio maar naar de platen van Brenda Lee, Patsy Cline, Wanda Jackson, Elvis en alle sterren uit de hoogtijdagen van de rock'n'roll en de jaren '50.

Haar debuut met eigen band komt er in 2021. De leden van de groep zijn naast Emma Mattucci (vocals, guitar, piano) ook nog Gabriel Greco (contrabas) en Pascal Lunari (drums) en 'papa' Mario Mattucci (gitaar). Ze stonden dit jaar ook op 'Rolmo's Roots Rock'.

Met deze Emma Matucci is het niet enkel rockabilly wat de klok slaat maar wordt het ook grasduinen in de wereld van de Rhythm 'n Blues en de 'High School Rock' en dat is daardoor verfrissend te noemen. Openen doet Miss Matucci hier met 'Here Comes That Feeling' van Brenda lee en oh, what a feeling. Met nummers als 'I'll Be There' en Helen Shapiro's 'I Don't Care' wordt het voor velen ook tijd om de skills van die goed aanvoelen slow dance, the Stroll te etaleren hier op het Warandeplein. Als 10-jarige was haar lievelingsnummer 'Shortnin' Bread' van the Collins Kids en ook dit krijgen we te horen.

Uiteraard is er ook plaats bij deze Emma Mattuci om zichzelf te begeleiden op de black & white keys zoals op 'Mind and Heart' van haar gelijknamig album en van de hand van de onverslijtbare vader Matucci. Piano? dan hebben we het uiteraard ook over jerry Lee Lewis zoals te horen op 'As Long As I Live'. Mijn favoriete nummer is dan zonder meer Wyonna Carr's 'Till The Well Runs Dry'.

De playlist van Emma was lang nog niet droog en zo kregen we ook nog van de hand van Mario 'The Way We Jive' en omdat ze begon met Brenda Lee sloot deze 'Emma Mattuci Band' dan ook af met Brenda Lee. Logischer wijs had 'Franky' het wel gezien dat Emma veel bijval genoot en dus kreeg ook zij ruimte voor een bisser zoals 'Girl on the Billboard'.

'The Rhumba Kings' hebben we al een tijdje niet meer kunnen aanschouwen. Ze brengen ons 'Kick ass' Rockabilly en Rock 'n Roll en werden opgericht in 2003. Zij dat zijn in de eerste plaats frontman Mark Sprex. Op gitaar is er niemand minder dan Steve Ceulemans van 'Red Red' en op drums krijgen is er 'wild thing' Kurt Liekens.

Mark Sprex en zijn Rhumba Kings dat is energie op overschot. Soms wel rockabilly on speed met een snuifje punk erin verweven. Openen doen ze met 'The Godfather' gevolgd door 'Louisville' uit hun enige album 'Bad World Big Shot' van 2007. Drummer Kurt die heeft helemaal geen stoeltje vandoen achter de drums en ook hier spat de energie en het enthousiasme duidelijk vanaf. Op 'Rockville' hoor je pas duidelijk de kunde van Steve op zijn shinin' Guild.

Rockabilly uit Hell's Kitchen kan je het ook beschrijven al vond ik hun versie van 'Let's Roll ''n beetje te veel uitgesponnen. Hey Ho, Let's Go en zo zat de sfeer er met 'Blitzkrieg Bop' er weer meteen goed in. Uit dat enige maar fantastische album krijgen we ook nog het mooie 'Bitter Tears' te horen maar zo komt ook voor deze 'Rhumba Kings' er een einde op hun passage hier bij 'Peter Royale'.

Door 'MC' Franky werd de volgende band dan weer aangekondigd als een 'bluesband'. Ja, 'Doughouse Sam & His Magnatones' maakten vooreerst hun naambekendheid in de bluesscéne maar vallen zeker ook onder de noemer van roots rockers. Wouter Celis aka Doghouse Sam & His Magnatones brengen aanstekelijke Rhythm 'n Blues, Blues en Roots muziek veelal van eigen makelij. De Magnatones dat zijn Franky Gomez op drums en Martin Ubaghs op contrabas.

Ze waren een tijdje uit beel maar zijn er terug en hoe! Het speelplezier spat er terug meteen vanaf en dat zullen ze hier op deze 'Turnhout Royale' vandaag geweten hebben. Metten de beuk er maar in met het ophitsende 'Roll Up My Sleeves' en dit was dan de toon voor het verdere verloop. Dynamische en energieke rootsrock en ja ook met een snuifje blues zoals op 'Baby Please Don't Go' en ja hoor de cats & kitties lusten er wel pap van. Ook op 'Knock Knock' werd er heel wat dansplezier getoond hier op het 'Warandeplein'.

Vele hadden ondertussen ook al gezien en zeker ook gehoord dat die jeudige knaap van '52' wel met de drumstiscks overweg kon en zo kregen we hier een uitstekende drumsolo te horen die ons nog lang zal bijblijven. Het nummer verdween zo even in de vergetelheid. Een zeer gewaardeerd intermezzo was zeker ook wanneer martin even de 'ukelele' ter hand nam en zo met Doghouse Sam op de Mississippi Saxofoon en Franky op de 'spoons' een welverdiende rustpauze wisten in te lassen.

Dan maar trug naar het high voltage gedeelte 'Your Next Move' en 'Dog Fever' en de koorts was meteen terug aanwezig. Afsluiten deden ze dan weer met een boogie van John Lee Hooker en ook voor deze 'Doghouse Sam & His Mangatones' werd er dan extra time ingelast en daarvoor nam Wouter zijn meegebrachte originele 'tin can' gitaar ter hand. Dit onder de noemer van een cigaar box.

Het leek erop dat Peter vroeg moest binnen zijn want rond de klok van 09.30PM werd zo de laatste band al aangekondigd, en wat voor één! Met 'The Nite Howlers' krijgen we een Frans combo op het podium dat werd opgericht in 2016. Ze werden geïnspireerd door het Rockabilly-muziekgenre van de late jaren 50 / vroege jaren 60 met een krachtige gitaar en een stabiele ritmesectie.

Deze groep is vooral beïnvloed door de muziek van dit decennium en door artiesten als Benny Joy, Carl Perkins, Ronnie Dawson, Charlie Feathers? Maar ook vele andere minder bekende en wanhopige bands die in deze periode aan de Amerikaanse muziek deelnamen. In hun bagage stak ook de lang verwachte nieuwe vinyl single 'Corona Bop'.

Vanavond brachten ze ons songs als 'Because You're Mine', 'Cold Cold Woman' en 'Loneley Heart' en zo kon deze 30ste verjaardag van 'Grasshopper' dan meer dan geslaagd worden genoemd. Wel Peterda hedde gij weer goed gedaan en het vroege uur om huiswaarts te keren daar zijn de oude knoken van ondergetekende zeker niet kwaad voor want morgen staat er alweer een festival op de agenda. CU!

Turnhout Royale dat zijn ook bikes...

cars...

rock 'n roll...

en de stroll.

maar ook al wat vooruit kijken