© Rootsville.eu

Ralph de Jongh (B)
Blues & Dirty Rock 'n Roll
Pallieter Café Herselt (27-07-2023)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Pallieter Café
info band: Ralph de Jongh

© Rootsville 2023


De verbinding tussen de Brabantse stad Roosendaal in Nederland en België is niet eens zo moeilijk te nemen want dagelijks rijden er treinen tot in Antwerpen. En toch...toch liet deze 'Bluesman op Klompen' aka Ralph de Jongh zich leiden door de liefde want het was zij die met de auto kon rijden. Via Mechelen belandde 'Ralph de Jongh' zo voor zijn blues in het 'Pallieter Café' van Hans Siongers of was het eerder voor de lekkere eerbezen van om de hoek. Duidelijkheid bestaat hier niet over want we hebben het over Ralph de Jongh. Samen met een grote delegatie van 'Gevarenwinkel' tekenden we zo op donderdagavond hier in het 'Pallieter Café' present. Wat komen gaat dat zullen we wel zien...en zeker ook horen. Een gecreëerde chaos in zijn genialiteit!

Ralph de Jongh studeerde Filosofie van kunst & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Naast singer-songwriter, gitaar-, piano-, percussie- & bluesharpspeler houdt hij ook van boswandelingen en vrije muziek zoals Eric Dolphy, Miles Davis, Muddy Waters. Ralph timmert als sinds 1995 aan de weg als muzikant maar was al enkele jaren ervoor begonnen als kunstenaar.

Het was Harry ‘Cuby’ Muskee van de Nederlandse bluesband 'Cuby & The Blizzards' die in 2004 deze ruwe diamant kwam te ontdekken. Meteen doorkruiste Ralph de Jongh als solo support act samen met deze band gans Nederland. De springplank kennelijk voor zijn solo project als bluesman en later ook met zijn band als brenger van 'Dirty Rock 'n Roll' met als voorbeeld de nu 80-jarige youngster Mick Jagger.

Door het uitbrengen van zijn werk in een waanzinnig hoog tempo zal hij ooit zijn conto boven dit van zijn voorbeeld Mick Jagger komen te plaatsen. Het is alsof Ralph de Jongh bij ieder woord dat in hem op komt er maar meteen een nieuw nummer bij verzint. Straffer nog deze talrijke songs zijn blues @ his best. Er is natuurlijk ook een schaduwzijde hier aan. Ralph moet er op zijn minst nog 10 jaar over doen om ze 'by heart' te kunnen brengen, dus worden het in hoofdzaak covers vanavond. Covers van 'Blues & Dirty Rock 'n Roll'.

'Crawling Kingsnake' van John Lee Hooker is de opener vanavond en dit zonder ook maar een seconde van soundcheck, 't is blues hé. Misschien zo ook het einige nummer in het eerste gedeelte dat we volledig te horen kregen. Zo krijgen we eentje over een 'Slow Sunday' en flarden van Elmore James zijn 'Dust My Broom' uit 1951, eentje dat in 1936 werd geschreven door de oorzaak van de blues, Robert Johnson.

Meteen dan ook maar Harry ‘Cuby’ Muskee even vermelden en met een liedje voor de liefde horen we flarden van nummers uit zijn album 'Sun Coming Up' uit 2015. Ook Jr. Wells zijn rifjes komen hier bovendrijven vanavond, helaas volgt er geen 'Little Red Rooster' want dit zou niet mistaan hier om de kippen even van het kakelen af te houden hier in het café. Tijd dacht Ralph dan maar voor een pauze.

Bij het begin van het tweede gedeelte zou Ralph de Jongh proberen een eigen original te gaan brengen maar na een tijdje gaf het mengpaneel er de brui aan. Geen nood voor Ralph want dan brengt hij de nummers toch 'a capella'. Je moet niet verbaasd zijn dat zo ook weerom nieuwe nummers komen te ontstaan, alleen...zitten ze morgen nog in zijn hoofd?

Op enkele bekende rifjes uit de blues horen we dan namen als 'Buddy Guy', 'Lightninh Hopkins' en zelfs de Queen of Soul, Aretha Franklin de revue passeren. En plots is er dan toch een moment dat de kippetjes hier het zwijgen komt op te leggen. Met 'I'm A Foor For Myself' wordt het plots zeer stil in het 'Pallieter Café' en belanden we zo in een eerder zeldzaam maar intiem momentum.

Ook met 'Just A Man' volgt er een ingetogen moment maar dan wordt het stilaan tijd voor de 'Dirty Rock 'n Roll'. Al vanf de eerste tonen van 'Paint It Black' zien we ook dat er Stones fans in het café aanwezig zijn. Even op jammen en zo kwam dan de lokale Garry Marcoen in beeld, want als het op jammen aankomt staat hij uiteraard op de eerste rij.

Misschien weet Ralph het zelf nog niet wat hem te wachten staat maar waar den 'Doc' wel kan op antwoorden is de yell van 'Please Allow Me To Introduce Myself'...Yeow, Yeow, Yeow. Ralph laat het zo effe aan Garry voor een 'solo'...of was het misschien puur boter en zo ontstond dan de ambi op 'Sympathy For The Devil'. Met deze 'Sympathy For The Devil 'part 10', hou ik het dan maar voor gezien en besluit ik dat ze buiten kaas en boter nog wel een beter export product hebben in Nederland, en dat is er eentje op klompen.