© Rootsville.eu

The Man in Black - Los Kabrios
Plèkmuziek
Den Venetiaen Hoegaarden (03-08-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info organisatie: Den Venetiaen

info bands: The Man In Black
- Los Kabrios

© Rootsville 2023


Augustus is oogstmaand en op festival gebied nog eens een volle vier weken alles geven. Alhoewel we ons al aan het opladen waren om volgende zaterdag naar de festivaltent aan de 'Kapel van Oetersloven' besliste de schepen van feest en vermakelijkheden van Varenwinkel er anders over. Donderdag naar 'Plèkmuziek' te Hoegaarden, zo verder naar Fleurus voor de 'Rootsdays' om uiteindelijk te belanden op 'Oetsloven Blues'. De 'Rootsdays' die ga ik skippen mede ook doordat collega Marcel zaterdag zal neerstrijken in Fleurus. Vrijdagavond kies ik voor de NOLA Jazz op het jazz weekend van 'De Knoet' in Aarschot maar donderdagavond, it's party time in Hoegaarden.

Deze 'Plèkmuziek' dat is een initiatief van de patron van 'Den Venetiaen' in Hoegaarden, Toets Thielemans. Het is alweer de 10de editie van dit event dat ieder jaar weer doorgaat op het gemeenteplein. Het is daar dat in 1898 ene Arthur Putzeys een achthoekige, in smeedijzeren uitvoering, muziekkapel liet bouwen als een politiek symbool. Wij zijn hier natuurlijk samen met de 'Hoegaardiers' om feest te vier met muziek en niet door politieke overwegingen. 'Brouwerij De Kluis' die laten we vanavond links liggen.

Onze 'plekker' van dienst moet nog even de affiches etaleren voor 'Gevarenwinkel' en de 'Live' registratie van he nieuwe album voor 'David Ronaldo & The Dice' en dan mogen de pintjes gaan komen. Al meteen bekende gezichten hier onder de 'Hoegaardiers' zoals Els, Half Blind Willie, Leen...en uiteraard ook Chappie en vriendin. Op het programma staan vanavond twee bands en gelukkig is en blijft het vanaf nu droog. Het moet zijn dat den Toets een goede connectie heeft met de 'Heilige Clara van Assise' aka de 'Zusters Clarissen'.

Voor de opener van deze editie 'Plèkmuziek 2023' moeten we naar Gent. Het is Geert Bouckaert die als 'The Man in Black' naar de taalgrens is afgezakt. In zijn zog ook gitarist Lajos Tauber, Karel Algoed aan de contrabas en drummer Tom Voet. Normaliter verschijnt Johnny Cash aan de zijde van June Carter maar die was in Gent gebleven.

'The Man in Black' dan hebben we het natuurlijk over een tribute voor Johnny Cash. De echte 'Man in Black' (1932-2003) die muisde er hier al zo een 20 jaar geleden van onder maar zijn muziek is nog steeds fris en zal altijd blijvend zijn. Iets waar Geert Bouckaert ons meteen doet aan terug denken met 'Folsom Prison Blues.' Johnny Cash dat trekt ook onze Johnny Trash aan net als de vele fans van zijn muziek.

Met nummers als 'I Walk The Line', 'Ring Of Fire' en 'Cry Cry Cry' wordt meteen een dosis nostalgie opgewekt hier op het Gemeenteplein. Iedereen heeft hier wel oor naar, zelfs de youngsters van Hoegaarden.

Dat er ook werk te horen is dat niet meteen met Johnny Cash wordt geassocieerd is voor niemand een obastakel zoals 'Sixteen Tons' van Merle Travis dat we uiteraard ook kennen in de uitvoering van Louis Neefs. Iedereen veert hier meteen recht op 'Tennessee Flat Top Box' uit 1961 en met 'Hey Porter', 'Ghostriders in The Sky' en uiteraard 'A Boy Named Sue' zitten we middenin een onvergetelijke era, die van Johnny Cash.

Ook niet uit ons geheugen te wissen is 'San Quentin', 'It Ain't Me Baby' en 'Get Rhythm'. De hymne 'I'll Fly Away' uit 1929 blijf ik nog steeds uniek vinden en met afsluiter 'Cocaine Blues' is deze opener van de 'Plèkmuziek' onder het juiste gesternte begonnen.

We zijn dus reeds in opperbeste stemming en dan moeten die van 'Los Kabrios' nog gaan komen. Een groep uit de buurt van Neerijse (Neirres) die hun nummers brengen in het dialect met een mix van Tex-Mex, Irish Folk en andere Polka invloeden. Voor mezelf nog een onbeschreven blad. 'Los Kabrios' kan je bestempelen als onze Vlaamse versie van 'Rowwen Heze' met diezelfde aanstekelijkheid maar in dat verschil dat deze band ook Vlaamse ambiance nummers brengt. Ze zagen het levenslicht in 1995 maar namen een sabbatical in 2006. Tien jaar later begon het terug te kriebelen en zo zullen ze nu ook in 2023 deze 'Plèk' aan het dansen brengen.

Zanger-gitarist Chris Nijs met 'Huldenberg' en zo belanden we al meteen bij 'Hey Baby Que Paso' van Augie Meyers uit 1990 en uiteraard ook bij de 'Texas Tornados'. Diezelfde aanstekelijkheid van een Flaco Jiminez krijgen we hier ook bij accordeonist Tom Vanhooren. Meteen ook het moment om de eerste polonaise op gang te trekken en zo zullen er hier vanavond nog wel volgen.

'Ik Hou Van u' is nog zo een onvergetelijke meezinger en zo ook vanavond op deze editie van 'Plèkmuziek' en dat heeft den 'Toets' weer ferm voor elkaar gebracht. 'Los Kabrios' dat is ambiance ten top met nummers als 'Rue de Boucher' van Johan Verminnen of met dat nummer over 'de Koers'. Het partzanen strijdlied 'Bella Ciao', dat hier een hit werd met Rocco Granata veranderd het Gemeenteplein in één groot feest, dus gaaaaazzz met de volgende polonaise.

Zelfs 'Zeven Anjer, Zeven Rozen' krijgen we hier op het bord in uiteraard die aanstekelijkheid van 'Los Kabrios'. Ook 'Ga Met Me Mee' van Bart Van Den Bossche kent hier terug een glorie moment en niemand, maar dan ook niemand die hier nog niet heeft gedanst vanavond. En daar zijn ze dan als ultieme ambiance maker 'The Pogues'met hun 'Fiesta' en om het volledig af te maken ook nog die 'Rosamunde'. Naast Chris Nijs en Tom Vanhooren bestaan deze 'Los Kabrios' ook nog uit Axel Servaes op saxofoon, Bart Singule op gitaar, Dirk Dewel op bas en drummer Danny Hoedemakers.

Helaas kwam er ook een einde aan dit feestje en doordat mijn uur voor het binnen treden in het rusthuis schromelijk is overtreden ben ik dan maar verplicht om 'de muur' te doen. Donderdagavond is met deze 'Plèkmuziek' de place to be!

den Toets aan het bonnekeskot...

schoewen kiosk ;-)