© Rootsville.eu

The Catsmokes (B)
Country rock 'n roll
Rond Punt Testelt (13-08-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: The Catsmokes

© Rootsville 2023


Kermis in Testelt! In deze deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem is er ieder jaar aan 'Café 't Rond Punt' een muzikale interventie omwille van de jaarlijkse kermis periode. Op deze 'Fairground' evenwel geen attracties laat staan een smoutebollenkraam, maar uiteraard is dit niet de fout van patron van dit etablissement want hij zorgt dan ieder jaar toch maar weer voor de drank en klank, en die klank komt dit jaar van de lokale country rockers 'The Catsmokes'. Met roots in en rond deze gemeente speelt dit viertal hier een thuismatch dus na een opdringende siësta van twee dagen mosselfeesten bij de Koninklijke Fanfare 'De Mottegalm' en de kampioensploeg 'FC Varenwinkel' ging het zo richting 't Rond Punt'.

'The Catsmokes' vierden in 2022 hun 20-jarig bestaan maar of dit nu een zegen of een gesel was weet ik niet. Feit is wel dat er dit jaar een barst ontstond in de 20 jarige vriendschap en moesten ze zo op zoek naar een nieuwe gitarist. Het was die persoon die ons in alle nieuwsgierigheid naar Testelt lokte. Wie of wat? we wisten het nog niet maar daar zou dan vandaag een antwoord op komen. Gelukkig blijft hun aanstekelijke country rock 'n roll hun speerpunt.

De nieuweling die bleek dan maar meteen een oude bekende in de persoon van Raffe Claes. Raffe stond ook aan de wieg van de groep 'Tensfield' maar is al sinds een tijdje gitarist bij 'Black Cat Biscuit'. Van die ene 'poezemiekes' naar de andere zou voor deze guitarslinger geen enkel probleem mogen zijn wat ik hem dan ook vroeg. Grappend werd er zo geantwoord van over 12-bar blues naar 1-bar country, het was toch even wennen (grapje). Naast de 'Alcatraz tafel' waren er ook enkele fans vanuit het verre Limburg afgezakt naar hier. De 'PR' man puur sang van 'Gevarenwinkel', diene was met zijn madam gewoon met de 'velo' gekomen. Later zou ook de enige en echte frontman van 'Chilly Willy ' arriveren. Nog even een 'Upstairs Downstairs' momentje van drummer Robert en zo kon hij dan samen met Gerrit, Jan, en Raffe zorgen voor deze 'Fairdround Attraction'.

Met 'Whiskey or God' zat het meteen snor en ook al was het podium een oversized aanhangwagen toch was de sound meer dan goed te noemen en daar was de klankman dan weer verantwoordelijk voor. In plaats van whiskey opteerden wij dan voor een lekkere 'Stella'. Met 'Jimmi Would' blijft het repertoire enigszins het zelfde al willen die van 'The Catsmokes' het al eens door elkaar halen. 'Twist It' is dan weer een dosis goede rock 'n roll al word het veranderen van de lyrics naar 'Shakin' your Tits' daarmee wat pikanter geworden. Het is kermis he!

Johnny Cash kan en mag niet vergeten worden met onder meer zijn 'Cry Cry Cry' en ook 'Big City Blues' is een blijvertje in het repertoire van dit viertal. Met 'East Texas Pines' zitten we zo al meteen aan de koffie en het is kermis...dan mag er gedanst worden hoor.

Na de aanvang van het tweede gedeelte met het 'Dick Tracy Theme' komen ze zo uit bij één van mijn favoriete roots bands, The Blasters'. Ook een certitude bij een optreden van deze 'The Catsmokes' is 'Bony Maronie' van Larry Williams uit 1957 maar ook 'Two Trains' is en blijft een 'gouwe oldie' in het genre.

Met Little Willie John's 'I'm Shaking' van 'Long White Cadillac' van de Californische broertjes Alvin zit de fun er hier zo goed als op maar....het is kermis en dus tijd voor bissers. We zijn hier niet zo ver verwijderd van de vroegere oldie kroeg 'De Viertap' en daar werd de popcorn oldie 'Daddy Rolling Stone' van Otis Blackwell bijna wekelijks gedraaid. Hier is het orgelpunt voor de avond dan het nummer over de iconische 'The Big Bopper'. Volgend jaar Roberto & The Kingsnakes? ;-)