© Rootsville.eu

Real Man(B)
Plays Joe Jackson
Feesttent Herselt Beweegt (15-08-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Real Men

© Rootsville 2023


Van woensdag 9 tot dinsdag 15 augustus was de gemeente Herselt in beweging. Een feestweek kon je wel stellen met allerhande activiteiten van een streekproductenmarkt over een fietseling tot optredens. Daar ik eerder bij 'Gevarenwinkel' hoor dan bij deze groene gemeente werd mijn interesse opgewekt door het afsluitende concert van de groep 'Real Men'. Op de buurtdag van het festival in Varenwinkel krijgen we tributes van Neil Young en 'The Beatles' en dus zijn we ook geïnteresseerd in eentje van Joe Jackson. Net als een grote delegatie van het 'Gevarenwinkelfestival' verplaatste ik me onder het mum van support your local band zo richting hart van het 'Merodegebied' maar ook al omdat we de 'trommelaar' van de band kennen en dat is niet Oskar Matzerath van 'Die Blechtrommel' maar gewoon drummer Robert Theys van 'The Catsmokes'. Gewoonlijk zitten we voor de muziek in cultuurtempel 'Café Pallieter' in Herselt.

'Real Men', ik moet eerlijk toegeven dat ik van deze groep nog nooit van had gehoord en dat kon ook moeilijk want dit zou hier op 'Herselt Beweegt' hun eerste officiële optreden gaan worden. Wat brengen ze? Wel geen blues en zeker ook al geen schlagers maar een tribute aan Joe Jackson en dat is meteen geen kattenpis te noemen want daar zijn 'echte venten' voor nodig. 'Curiosity killed the cat' dan maar en zo zaten we zo goed als op de eerste rij.

Wie zijn deze 'Real Men' dan wel? Als stand-in voor the real thing hebben we als klankbord Jaak Moons. Aan de keys hebben we Werner Van Hassel, op basgitaar Ward Vermeulen en achter de drums dus Robert Theys. Nu weten we dat achter iedere grote man er ook een sterke vrouw staat en die krijgen we bij deze 'Real Men' ook in de persoon van Robert's dochter Valerie Theys die zich ontfermt over de backing vocals, percussie en een beetje synth.

Wat we mogen verwachten daarvoor tasten we nog in het duister en zo ontstond dan ook al meteen de discussie van bij welk genre hoort Joe Jackson. In deze Britse singer-songwriter schuilt een beetje van alles en zo varieerde tijdens zijn, nog steeds actieve carrière, de muziek van pop over new-wave tot jazz, en ja ook soms ook met een vleugje blues. Die van de 'Real Men' hadden maar een uurtje gekregen van de organisatie, misschien om geen concurrentie aan te gaan met de 'Sint-Rochesverlichting' van de buren in Aarschot. Dus 19.00 stipt en 'Jaak' Jackson en zijn echte mannen begonnen eraan.

Zoals we weten staan de 'black & white keys' samen met de bas grooves centraal in de nummers bij Joe Jackson en daarin zouden ook hier Werner van Hassel en Ward Vermeulen uitblinken tijdens deze 'tribute' en zo openen ze met de toepasselijke song 'Real Men'. Een nummer dat de echte 'real man' uitbracht op zijn album 'Night and Day' in 1983. Onze ervaring in de muziek wereld heeft ons geleerd soms ook wat strenger te zijn, zeker wanneer het een 'tribute' betreft maar bij het tweede nummer van de avond met 'One More Time' uit Joe's debuutalbum 'Look Sharp' keken we elkaar al bevredigend aan. Approved!

De 'Real Man' surfen zowat foutloos doorheen Jackson zijn repertoire en op de hits 'Is She Really Going Out With Him' (1979) en 'It's Different For Girls' (1980) beleefden we hier met z'n allen een stukje nostalgie en bewogen er in de tent zelfs ook een paar 'Go-Go Girls'. Het nummer 'Down To London' werd in 1989 als tweede single uitgebracht van het album 'Blaze of Glory' en met 'Be My Number Two' had Joe Jackson in 1984 in de 'Lage Landen' een hit maar scoorde deze 'Real Man' hier in Herselt als een #one.

Het moet vooruit gaan met maar '1' uur zendtijd en zo volgden ook 'Steppin' Out' uit 'Night and Day' en hadden we met 'Fools In Love' hadden we al een hele resem hits de revue weten te passeren. Mede door de diversiteit in de muziek van Joe Jackson gaan we met 'Cha Cha Loco' de exotische tour op en neemt Jaak door het bespelen van een 'Guiro' wat percussie uit de handen van de tot dan feilloze Valerie. Je zou denken dat we op de Antilliaanse feesten waren.

Na nog een paar nummers zitten die van de 'Real Man' hier zo op deze 'Herselt Beweegt' aan het eind van hun latijn en met 'Sunday Papers' en 'Got The Time' nemen we afscheid van Jaak Jackson en zijn echte mannen...en vrouw. Het was niet de echte maar daar hadden ze hier in Herselt geen poen genoeg voor en ja hoor deze 'Real Man' doorstonden moeiteloos hun debuut. Hopelijk was de ganse week zo succesvol want dan kunnen ze vanuit de gemeente met de tent eens richting wasserette want dat is nodig. Boeken toe hier voor 2023 en denk eraan die van 'Alcatraz' zaten ook in de tent. Auf Wiederseh'n, dat is dan weer eentje van Vera Lynn ;-)