© Rootsville.eu

The Delta Saints (US)
Rock
Café De Garde Gijmel (Langdorp) (21-08-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: The Delta Saints

© Rootsville 2023


Een privé feestje laat ik gewoonlijk aan me voorbij gaan, zeker wanneer dit valt na een loodzwaar weekend maar wanneer 'The Delta Saints' er present tekenen was het zo op maandagavond sito presto richting 'Café De Garde' in de Gijmel (Langdorp). Eerst werd er verteld dat het een akoestisch optreden zou zijn maar daar besliste deze rockband uit Nashville TN. dan weer anders over.

'The Delta Saints' werden in 2007 opgericht door de Unief buddies Ben Ringel en David Supica. In 2011 vonden ze de weg naar Europa en belanden ze zo op het 'Gevarenwinkel Festival' hier een steenworp vandaan. Meteen werd hun passage op dit festival een schot in de roos en kon het als springplank worden gebruikt voor verdere Europese concerten met zelfs een reprise op 'Gevarenwinkel' in 2014.

Het was in 2011 ook dat er al onmiddellijk een band werd gesmeed tussen deze 'heiligen' en de uitbaters van 'De Garde' en zo speelden ze dan ook op het trouwfeest van Tamara en Davy van het café. Of dit optreden alhier tot nieuwe trouwbeloften zou gaan leiden is niet geweten maar beiden zien het vanavond dan wel als een extra aanhangsel van hun trouw nu negen jaar geleden. De aanwezigen zijn dus intimi van Tamara en Davy en uiteraard ook een delegatie van 'Gevarenwinkel'. Achter iedere man staat uiteraard een sterke vrouw en zo werd de taak als 'MC' van de avond dan maar opgenomen door Tamara Vandermeiren.

Naast Ben Ringel (gitaar & vocals) en David Supica (basgitaar) bestaan deze 'Delta Saints' ook nog uit Dylan Fitch (gitaar), Nate Kramer (keyboard) en Vincent Williams (drums). Hun digitale afdruk vond plaats in 2009 met de in eigen beheer uitgebrachte EP 'Pray On'. Vanavond trappen ze deze 'Private Party' hier op gang met 'Sometimes I Worry' en dit komt dan weer uit het album 'Bones' uit 2015. Van Dylan kwam ik te weten dat ze sommige nummers wat anders zouden gaan opvatten doordat het optreden hier niet in een grote zaal of festival zou plaats vinden. Voor Tamara en de rest van haar Go-Go girls meteen ook de aanvang van een 'dance party'.

Voor het brengen van 'California' uit het album 'Monte Vista' van 2017 greep Ben al vlug terug van zijn Resonator naar de akoestische gitaar maar bleven met grote zekerheid de 'Go Go Girls' van 'De Garde' actief aan het dansen. 'Buttle La Rose' was dan de aanvang van Nate Kramer om aan te zetten met een mooi intro op zijn 'black & white keys'. De afwisselende gitaren met als dusdanig ook de slide van Dylan Fitch maakte dat het concert van vanavond een stevige ruggengraat mee kreeg.

Met 'Good in White' was dit nummer misschien bedoeld om Tamara haar huwelijksdag nog eens naar voor te laten halen maar die bevond zich als dansend in een andere hemel en met 'Nola' werd er dan een pauze ingelast wat sommigen onder ons naar buiten lokte om even naar wat adem te happen en dit kwam niet enkel door de warmte.

Enige tijd en vele pintjes later werd dan met 'Pray On' uit het gelijknamige album het vervolg ingeleid van dit feestje. We konden er niet naast kijken, naast Vincent Williams want deze trommelaar hadden ze op een verhoogje gezet en deed vanavond meer dan zijn best. 'Berlin' en 'Spaceman' deden het café bijna ontploffen van vreugde waardoor je kon opmerken dat ook na een lange tijd niet in Europa te zijn geweest deze 'The Delta Saints' nog over vele fans beschikten wat dan weer hoopvol is voor de vrijdag op het festival.

Aan alle feestjes, hoe goed ook, komt altijd weer een einde en dat was ook hier met het nummer '3000 Miles'. Uiteraard kunnen deze 'Delta Saints' niet zomaar de pijp aan Maarten geven en zo volgden uiteraard de bisnummers. Zo niet zouden de aanwezigen de sloophamer gaan bovenhalen voor dit café. 'Bird of Angola' werd dan het absolute einde hier en zo konden de fans weer wat aan socializing gaan doen met deze band. Wij zien ze dan weer terug op vrijdag 25 augustus op de prairies van 'Gevarenwinkel'. Hier nemen ze een weekje verlof om deze 'Heiligen' te volgen op hun tour d'Europe en o hopen we dat Davy niet vergeten is om een boeketje te gaan kopen voor de 'MC' van de avond.

Ben Ringel proudly presents 'Gevarenwinkel Festival'

the gear

not a Go Go Girl

ROB on site