© Rootsville.eu

True Rose (B) - Ryan O'Reilly (UK)
Singer-songwriter Night
't Stamineeke Webbekom (28-08-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: True Rose - Ryan O'Reilly
info club: Stamineeke


© Rootsville 2023


Na een vermoeiende twee weekends met daarbij 7 dagen muziek had ik mijn mailbox niet goed genoeg geraadpleegd en ging zo voor de verkeerde affiche richting 't Stamineeke' te Webbekom. Volgende maandag staat er hier een specialleke in de aanbieding met een volledig akoestisch en onversterkt concert in de 'Sint-Trudo kerk van deze gemeente. Op de affiche staan dan 'Bruno Deneckere, Kathleen Vandenhoudt en Rony Verbiest. Afspraak om 20.30.

Vanavond niet de 'Night of The Proms' maar gewoon een 'Singer-songwriters Night' hier in dit cultuurcafé. Tot zover ook de humor want vanaf 'note one' wordt het hier gewoon bittere ernst.

De meesten onder ons omhuld met een warm dekentje is het 'True Rose' die deze avond van start gaan. 'True Rose' is een duo dat bestaat uit Rosalien Verboven en Michiel Op de beeck en mag je daarenboven bestempelen als 'Local Heroes'. Recentelijk reisden ze naar Berlijn, voor de samenwerking met Ryan O’Reilly en producer Liam Blomqvist en blikten ze zo hun nieuwste single in; "Ansichtkaart". Voor mezelf dus het ideale moment om even te onthaasten.

Al vanaf hun opener 'Suppose' wordt de binnenkoer van dit etablissement overvallen door een immense stilte. De intimiteit waarmee 'True Rose' en zeker ook Rosalien haar nummers brengt is zo breekbaar en mooi dat het me een beetje doet terugdenken aan het debuut van Joni Mitchell met haar 'Song of Seagull' want ook deze Rosalien haalt moeiteloos de hoge akkoorden. Het overdonderend applaus hierna is dus van de juiste orde.

Wanneer Michiel dan er bovendien nog eens zijn neckrack bij haalt zijn de klanken van zijn harp al even subtiel als de zang van Rosalien. Tijdens hun trip doorheen Canada schreven ze aldaar een nieuwe nummer dat hier vanavond als 'Untitled' wordt gebracht. Mooi is het alvast waarna 'Lost in The Crowd' ons met het einde van dit pakkende moment meteen wakker komt te schudden. Zonder meer een aangename kennismaking voor mezelf die zal blijven hangen.

Next on the bill is de Britse singer-songwriter 'Ryan O'Reilly'. Ryan is een Britse muzikant met Ierse roots die momenteel verblijft in het Duitse mekka voor de muziek; Berlijn. Hij is een briljante storyteller en zijn muze haalde hij bij namen als Joe Strummer en Bob Dylan. Zijn fragiele, ruwe stem wordt onderstreept door de puristische instrumentatie.

Met nummers als 'The First Time' en 'Evil Quarter Mile' hoor je meteen dat hij uit het juiste hout is gesneden om door het leven te gaan als een singer-songwriter. Zijn ietwat ruwe stem is daarenboven loud en clear te verstaan. Het volgende 'The One' kan je zelfs als een bescheiden hit aanzien.

Tijd ook om een special guest aan te kondigen hier in 't Stamineeke' in de persoon van Andrea Vittozzi. Een Italiaanse virtuoos op de akoestische gitaar en dat is altijd wel mooi meegenomen. Tijdens een 6 maand durende cruise schreef Ryan vol bewondering voor het noorderlicht het nummer 'Northern Lights' en ook hier in Webbekom wekt dit niets dan bewondering op voor deze wereldreiziger.

Na eigen originals als 'Other Plans', 'Make It Holy' en 'Our Year' is de duisternis hier al goed ingetreden op deze 'Midsummer Night' als is er van zomer nog weinig sprake. Gelukkig zijn er de dekentjes. Ryan O'Reilly heeft evenwel nog een verrassing in petto en roept het duo 'True Rose' terug op het podium voor het brengen van 'Postcard', een nummer dat werd gecomponeerd door het duo bij hun bezoek aan Berlijn.

Als ultieme kers op de taart wordt zelfs Maaike op het podium geroepen als had die het in eerste instantie zo niet bekeken. Het nummer als 5-koppige band wordt dan als afsluiter 'Lovin's For Fouls'.

Uiteraard is het luisterend publiek hier in Webbekom nog bij de les en krijgen we de gevraagde 'encore' en dit wordt een door Ryan gebrachte 'a capella' soort 'irish Shanty'. Good Night!

sfeer alom hier in 't Stamineeke

hier in Webbekom zijn ze al klaar voor een winteroffensief...