© Rootsville.eu

Alpacas Collective (B)
Parkgasten
Stadspark Aarschot (CC Het Gasthuis) (31-08-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Alpacas Collective
info organisatie: CC Het Gasthuis

© Rootsville 2023


Daar waar op de boerenbuiten de oogstmaand op zijn einde loopt is dit ook het geval voor de reeks concerten 'Parkgasten' die door 'CC Het Gasthuis'. Als laatste in de rij werd het collectief 'Alpacas Collective' gevraagd om de kiosk in het stadspark van Aarschot te komen bemannen. Geen drukdoenerij maar gewoon een gezellig samenzijn voor de muziekliefhebbers van Aarschot en omstreken. Zelfs de brouwer had hier geen aandeel in want de pils en tripel kwam gewoon uit de Oxfarm winkel. Dit alles stond in het teken van '25 jaar' cultuur en toerisme in Aarschot.

Het was al de ganse dag dansen op een dunne koord want ook al hebben ze hier een weerman onder de inwoners toch kon Bram niet met zekerheid voorspellen dat het droog zou blijven. Volharden in de boosheid dan maar en zo kwam iedereen gewapend tegen de regen afgezakt richting park. De 'MC' van dienst was de artistieke verantwoordelijke voor dit gebeuren, Mevr. Maaike Vanderhaegen en naast de aankondiging van dit 'Alpacas Collective' was er ook een moment om met fierheid de start van het nieuwe culturele jaar hier in Aarschot aan te kondigen.

Dit 'Alpacas Collective' verdiende mijn aandacht bij het uitbrengen van hun debuutalbum 'Seven Wisdoms Of Plutonia' in 2022. Een eerste 'Live' ontmoeting kwam er voor mezelf datzelfde jaar tijdens Kurt De Bont's 'Roots in de Herfst'. Een album dat zowel Oosters als Zuiders was georiënteerd maar waarbij funk en jazz als een rode draad doorheen het album loopt. Liefst tot 10 (on zelfs 11) muzikanten op het podium en dit samen gepropt op de 'Stadskiosk' die in 1937 werd gebouwd naar het ontwerp van architect Fonteyn.

Geen sinecure dus voor de technici van het geluid en toch kregen ze tegen de start van deze laatste 'Parkgasten' alles onder controle. 'Ground control to Major Tom' dan maar en zo begon dit collectief eraan met 'Bodos Rising' en naast hun reeds gekende werk zouden we vandaag toch ook al enkele nummers te horen krijgen van hun nieuw album dat later in het jaar zal worden uitgegeven.

Deze meesters in hun genre als fotograaf allemaal in beeld brengen zou een titanen werk betekenen en omdat ik ook wel wou genieten van hun muzikale expressie hield ik het dan maar tot het nemen van enkele sfeerfoto's. Met in dit collectief een trombone-, een tenor-, een sopraan- en een baritone sax, talloze percussie toestanden als congas en bongos, enkele shekere's, een cabasa, een vergeten Farfisa keyboard, een drumstel, een basgitaar, een elektrische gitaar  tot een sitar toe moet dit een marteling zijn voor de 'PA' man van dienst. Wij storen er ons niet aan als het allemaal maar tot een geheel zal komen en onze voeten zo in beweging zullen komen.

Zo zeker ook met de titeltrack van hun 'Seven Wisdoms Of Plutonia' waarbij er een een zekerheid is dat goede muziek zal blijven bestaan. Is het nu de funky gitaar, de horny horns, de intrigerende grooves van de keyboard of de van links en rechts komende percussie geluiden alles komt hier samen op een crossroads van acid jazz, jazzfunk, afrobeat en vele oosterse klanken en zelfs wanneer gastmuzikant Joël van Roode op sitar zijn bijdrage komt te leveren op 'Flugzeug String Machine' weten we dat 'Plutonia' echt bestaat, met dank ook aan 'Sun Ra'.

Ondertussen bereik de kleine wijzer op onze klok het nummer '9' en voelen we links en rechts toch al een druppeltje vallen, die dekselse Bram Verbruggen toch. Hij zal zich morgen dan maar moeten verantwoorden bij Gwendolyn'eke. Nog geen bittere ernst en zo blijven die van het 'Alpacas Collectieve' onze chakra's verder openen. Op 'Mehal Sefari' verdiepen ze ons nog meer in de African beats met als intro bassrifjes à la Benard Edwards.

Mr. President wordt dan hun laatste wapenfeit hier in dit aangename stadpark dat hier vanavond werd ingedompeld in een jazzy en funky sfeertje. Wij kijken dan al wat vooruit naar hun nieuw album in de herfst van 2023, maar eerst nog een toegift.