© Rootsville.eu

Art & Roots in the Woods
2-daags familie event
Meetshovenbos Aarschot (03-09-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info organisatie:
vzw Culture in Nature I.S.M. Natuur & Bos en Stad Aarschot

© Rootsville 2023


Net als vorig jaar hebben we de muzikale dag van 'Art & Roots in the Woods' uitgekozen om een bezoekje te brengen aan het bos van sprookjesfiguren en trollen. Gisteren werd er hier een kinderdag ingelast met theater en bosspelen in het Aarschotse 'Meetshovenbos'. Vandaag kon je binnen langsheen de lange dreef waar diverse kunstenaars hun werken tentoonstellen. Editie 2023 van dit alternatieve festival met als inrichters Gert 'Woods' en Dirk 'Roots' aka de broertjes Verbruggen.

We beginnen onze wandeling langsheen de 'kunstdreef'. Een nobel initiatief waar ontluikende maar ook gevestigde kunstenaars hun creaties kunnen etaleren. Er werden ook verhalen verteld waar je kon wegdromen onder het mum van vertellingen. Dit jaar spitsen we misschien wel onze oortjes voor het verhaal over 'Hans & Grietje', een van de vele sprookjes van de gebroeders Grimm die volgens het boek ook aan de rand van het bos woonden. Wie zich ook in het bos bevond was de boze wolf aka de boswachter.

de 'Trolls' are watching you...

Ook nu kwamen we zo aan het bordje 'Festivalweide' en dit is dan ook de reden waarom we zijn afgezakt naar het 'Meetshovenbos'. Dit en uiteraard de aanzet voor een weekje 'Indian Summer', een sprookje dat nog wel even mag blijven duren. Vandaag staat muziek centraal en bevinden er zich naast de 'Buskers' die we in de kunstdreef kwamen op te merken ook vijf bands op de affiche. Vorig jaar waren het die van 'Handkerchief' die hier de knuppel in het hoenderhok kwamen te werpen en zo van de ruimte voor het podium een dansvloer kwamen te maken. Benieuwd wie dit jaar hier iedereen van zijn stoel zal krijgen.

Het is reeds 'High Noon' wanneer 'Kirri Willy et le Magasin Dangereux' het podium komen te betreden. Straffe kost dat Dirk 'Roots' deze wereldband heeft weten te strikken voor zijn muzieknamiddag. Misschien daardoor ook een zekerheid om voor de dansers meteen dit feestje op gang te trappen. Naast 'De Kirri' bestaat deze band uiteraard ook uit 'Den Huibbe' en samen met 'De Bruno' bestaat dit collectief ook nog uit Marc Steenbergen op saxofoon, aan de drums Chris Holemans, bassist is Louis Claes en aan de onvermijdelijke trekzak hebben we Bas Aerts...Wat nu volgt is op eigen risico.

Het begon ooit als een grap en toch kregen die van het 'Magasin Dangereux' meteen aanvragen in de bus. Doordat de trips van Oostenrijk richting België de kostprijs enkel zou de hoogte in komen te stuwen bleef deze 'attractie' dan maar een 'accident de parcours' al speelden ze wel op enkele Belgische festivals. Nu 'De Bruno' door het voorbije 'Gevarenwinkel' terug de 'Stroh Rum' voor een Belgisch pintje kwam om te ruilen besloten dit gezelschap dan maar van onder het stof te halen.

Uiteraard brengt dit mee dat er een grote delegatie van het 'Gevarenwinkelfestival' aanwezig was. Zelfs David Ronaldo en zijn backing vocals waren aanwezig en dit is misschien wel een idee wanneer Dirk zonder inspiratie komt te vallen om hier de tent van 'Circus Ronaldo' neer te planten. Het 'Magasin' die beginnen eraan met een bluesje al zou dit al vlug omslagen naar polka's en Tex Mex.

de 'Gevarenwinkel Go Go Girls'

Eentje in dat genre is 'Hey Baby Que Paso' dat we uiteraard ook kennen van de 'Texas Tornados' en bij de daaropvolgende yell naar 'Josephine' uit New Orleans treden de Varenwinkel Go Go Girls al meteen op het voorplan. Even wat anders dan met Bobby & Shirley Wommack's 'It's All Over Now' waar die rollende stenen dan weer geschiedenis mee schreven. Met 'Who Were You Thinking Of' en 'She's About A Mover' herschrijven deze 'Kirri Willy & Le Magasin Dangereux' de geschiedenis van Doug Sahm. Nog wat boogie en funk aansluitend met eentje van Van the Man en zo wordt dit eerste muzikaal feestje afgesloten met de ambiancemaker tout court...uno, dos, trés...'Woolly Bully'.

'El Diablo' van het Meetshovenbos...

De volgende band gaat door het muzikale landschap als 'Braca'. Dit duo bestaat uit de gebroeders Lander en Seppe Dankers. Op hun smoelenboek staat te lezen dat ze van Herenthout komen maar is dat niet het dorp waar 'Van Morrison' zich thuis voelt? In 2015 begon Lander aan een soloproject, maar zoals verwacht voegde Seppe zich er al snel bij, wat leidde tot Braca. Mede door de inbreng van een gans instrumentarium en de doordringende grooves van een accordeon staat folk centraal bij de muziek van deze "Braca" bro's en dus zetten ze aan met nummers als 'What You Reap' en 'Wake Up', en wakker waren we met deze mix tussen folk en Hongaarse polka.

Lander en Seppe zijn volkomen op elkaar ingesteld en zo kan een ondertussen aangenaam gevulde 'festivalweide' genieten van nummers als 'Come To Go', 'Broken Words' en 'For The Kind'. Ook met het nummer 'Al For Nothing' konden we stellen dat deze twee musketiers het er hier bijzonder knap van af brachten.

and dance and ring in the new Hail, Atlantis!...

There is A party comin' on...en daarvoor tekenen die van de 'Blue Chevy's' Dit jaar doen ze voor de tweede maal mee aan de 'Belgian Blues Challenge' die op 14 oktober zal plaatsvinden in zaal 'De Mixx' in Herselt in een organisatie van de 'Belgian Blues Federation' in samenwerking met 'Gevarenwinkelfestival'. Deze 'Blue Chevy's' bestaan al meer dan 30 jaar.

Deze 'The Blue Chevy's', is een band die evolueerde van de Rock & Roll naar de Rhythm & Blues met een vleugje Americana en Soul maar met als rode draad nog steeds de 'Blues'. De band bestaat uit Kris Bries (zang, harmonica), Frederic Martello ( lead gitaar), Philippe Martello (drums), Jean-Luc Cremens (bas), Sven Smekens (gitaar), Kim Vandeweyer (trompet) en Koen Desloovere (sax).

Met nummers als 'Never Gone' en 'Lonely People' laten deze blauwe Chevrolet's hun nieuwe sound horen hier in het 'Meetshovenbos'. Met 'Thanks Mr. Postman' deed dit septet me zelfs terugdenken aan mijn periode in het 'popcorn' gebeuren. De muzikale trend waarbij ons landje toch een trendsetter met onder meer 'De Viertap' in Rillaar.

Met 'The Night Calls' beleefden we dan weer een stukje uitstekende blues hier op de festivalweide. Tijd voor wat soul met Sam & Dave hun floorfiller 'I Take Wat I Want' uit het Stax archief van 1968. That's sweet soul music! Met 'Up The Line' werd het dan weer blues voor de smoelschuivers en dan...dan was er die million selling #1 van 'Nathaniel Rateliff & The Night Sweats' uit 2016, 'I Need Never Get Old' en net als de sfeer optimaal wordt gebeurde het...pats, boem, het Meetsjesbos zonder ellentriek. Vic Varenwinkel kwam zich al vlug weg te steken maar het was gewoon 'mazout' die er nodig was, en zo zie je maar dat een groen en alternatief festival ook niet zonder de fosiele brandstof kan;-). Gelukkig waren Daniël en zijn crew allert en bij de zaak.

Die van de 'Blue Chevy's' losten het dan maar op om deze hit onversterkt verder te zetten wat hen ook nog lukte. Nog een uitsmijter om hun passage hier in Aarschot af te werken met Kris die letterlijk en figuurlijk het publiek kwam te bespelen en zo zaten we al klaar voor de volgende act.

I am the God of Hellfire and I bring you...

'Radio Bãrba Orchestra' is dan misschien de vreemde eend in de bijt, of toch weer niet want het betreft hier een mix van populaire en alternatieve muziek. Het betreft hier Thomas Baert met zijn gevolg en zij brengen ons een mix van Oost-Europese Balkangrooves gespekt met ritmes uit de Britse Ska era en dit alles in een punk sfeertje.

Dat deze Radio Bãrba een link heeft met Oekraine komt duidelijk tot uiting in zijn nummers maar persoonlijk heb ik het meer voor de oppeppende saxgrooves van het duo blazers. En zoals de vrouwelijke helft al stelde bij de soundcheck...meer 'Sex' in de monitors of was het Sax?. Na hun intro met 'Seberian Sex Machine' zitten ze met 'Let Love Rules' op dezelfde lijn als de gedachte van deze 'Art & Roots in the Woods'.

Ook al waren er enkele nummers waar de roep om Karina over de weide galmde toch was Karine van Varenwinkel toen als schamapvie. De duivelse ritmes bleven aan houden en zo kregen we hier ook de nationale hymne van 'Odesa'. всі ми любимо Україну...of zoiets. Ook al was er een banjo aanwezig toch bleef Dirk 'Roots stoicijns zitten bij het horen van 'Soviet Macho' en 'Wake Up'. Wakker waren we wel en zeker ons Inge die dan toch stopte met afruimen om enkele danspasjes te wagen op deze 'Balkan Ska'.

dance sister, dance

Als afsluiter krijgen we 'The Yonder Boys'. Een band die zich toespits op Bluegrass en Americana en al zou je denken dat dit een Amerikaans product is liggen hun roots in de Duitse muziekstad 'Berlijn'. Met een internationale blend van muzikanten krijgen we zo een Amerikaan, een Australiër een een Chileen, en nee dit is geen begin van een slechte grap maar een trio van zeer getalenteerde muzikanten, met name Tomás Peralta, Jason Serious en David Steward Ingleton.

Deze 'Yonder Boys' hun debuutalbum 'Acid Folk' werd in 2019 in Berlijn opgenomen en 2020 op analoge 8 track bij 'Blue Whale Recordings' door Yonder Boy's eigen multi-instrumentalist Tomás Peralta! De onbewerkte banden werden vervolgens verzonden naar Portland, Oregon en gemixt per wereld gerenommeerde producer Martine Tucker.

Hun opener is er eentje in bluegrass-modus en met 'Eagle Song' maar ook de songs 'Rabbit Song' en 'Mumma’s Boy' vallen meteen in de smaak en doen de resterende festivalgangers meteen een plaatsje voorwaarts schuiven. Hun mooie samenzang vormt de rode draad van hun nummers en helaas mocht die ook een beetje meer versterkt worden in deze tent al staan ze met hun drieën achter hun 'Bluegrass Mike'.

Hun muziek werkt wel enorm onthaastend om zo met volle moed en met in het hoofd een nummer als 'Alligator Skin' de nieuwe week morgen aan te gaan vatten. De Heilige Drievuldigheid Robert van The Catsmokes, De Huibbe van de Noene en Roel van 'Living 29' die blijven uiteraard tot aan het gaatje maar bij mezelf is net als bij het optreden van de 'Blue Chevy's' de mazout gewoon op. CU!

En zo is aan deze 3de 'Art & Roots in the Woods' dan, helaas weer een einde gekomen. Een familie event dat dank zij het mooie weer van Aarschottenaar weerman Bram weer gans wat volk naar het 'Meetsjesbos' wis te lokken.

even wat Voodoo Mojo om de rust en vrede hier in het bos te herstellen...

Chili Sin (Con) Carine...

al een coalitie smedend voor 2024 met 'Vrij & Vrolijk Varenwinkel' bij gebrek aan de Open-VLD.

ik heb de zon zien zakken...in het Meetsjesbos

op uitkijk naar de ware Troll...

en uiteraard 'MC' Dirk 'Roots'