© Rootsville.eu

Kathleen Vandenhoudt, Bruno Deneckere & Rony Verbiest
Concert Magique
Sint Trudokerk Webbekom (Stamineeke) (04-09-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info club: Stamineeke


© Rootsville 2023


Onder de noemer van 'Re:lict' een eigenzinnig festival dat '100 jaar elektriciteit' viert in Diest wordt er door Maaike van 't Stamineeke' naast de bierproefwandeling van gisteren ook 4 concerten georganiseerd waarnaast deze met Bruno, Kathleen en Rony er ook nog 'De Volksliekes van de Merode' op 6 september en eentje met Piet Vandenheuvel, David Piedfort en Mike Smeulders zal doorgaan in deze kerk op 7 september. Op 10 september trekken we dan terug richting binnenkoer van dit cultuur café voor een spiritueel moment.

Ook al vinden deze concerten plaats onder de noemer van 'Re:lict' toch is er op de website van het event niets te vinden over deze concerten, net als het concert van 'Black Label' in 'Living 29' van Roel Celis te Molenstede nu aanstaande zondag. Ook daarin gaan die van Diest 100 jaar terug in de tijd en vergeten daardoor de deelgemeenten van 'Groot-Diest'. Reden misschien ook waarom ik Webbekom en Molenstede de culturele voorsteden van Diest kom te noemen. Van een stroomstoot gesproken voor deze 'Rockcity'. Mede door Maaike van 't Stamineeke en haar crew was deze kerk getransformeerd in iets magisch bij het binnentreden ervan en stonden er tientallen kaarsjes opgesteld om den elektriek te vervangen.

Over naar de agenda van de dag en dat is het concert van 'Kathleen Vandenhoudt, Bruno Deneckere & Rony Verbiest' hier in deze Sint-Trudokerk' een plaats die ik voor de allereerste maal kom te betreden en dat heeft niet met 'het' geloof te maken, of toch...het geloof in dit trio waarvan ik door hun uitzonderlijke kwaliteit zo weinig mogelijk wil kom te missen wanneer ze in de buurt zijn. Op weg naar de kerk vernemen we dan nog het tragisch overlijden van blues icoon James Yancey Jones AKA 'Tail Dragger' (1940-2023) die op deze dag zijn 'tour' zal verder gaan zetten in het bijzijn van al zovele groten uit de blues.

Omdat 'Re:lict' toch enigszins in gebreke blijft nog dit. Deze kerk is gebouwd in 1790 in de stijl van het classicisme. De sokkel van de kerk is van de hier in de streek gebruikelijke ijzerzandsteen. Speciaal is wel dat het hier een een-beukig gebouw betreft met een half ingebouwde westtoren en een driezijdig afgesloten koor. De kerk heeft een 16e-eeuws beeld van Madonna met Kind, een 17e-eeuws beeld van Sint-Cornelius en een 18e-eeuws beeld van Sint-Sebastiaan in terracotta. Een plaats waar iedereen zich welkom zou moeten voelen.

Sint-Trudo Kerk Webbekom

Het concert met 'Kathleen Vandenhoudt, Bruno Deneckere & Rony Verbiest' zal volledig akoestisch doorgaan, dat wil zeggen dat de verlichting zelfs vervangen zal worden door vooroorlogse bougies. We hoefden zelfs geen glazen bol om te weten dat dit een 'Sold Out' betreft. Als 'MC' betrad Maaike dan de nog steeds bestaande 'preekstoel' om enkel mededelingen te doen zoals het afzetten van de mobiele telefoontjes...Wie heb ik aan de lijn? Hallo, hallo? het is toch wel Maaike zeker.

Al meteen met 'Somewhere Down The Line' uit het nog maar pas uitgebrachte album 'Sharing The Blues' van Bruno en Kathleen werd het ijzingwekkend stil hier in en rond de kerk. De fans weten dat Kathleen en Bruno afwisselend een song zullen fluisteren om toch maar geen geluidoverlast te creeëren met daarbij de magische klanken van Rony Verbiest zijn trekzak. Zo is het dan de beurt aan Bruno met 'The Captain of My Ship', eentje dat je kan terugvinden op diens in 2011 uitgegeven album 'Walking On Water'.

Een klassieker bij de concerten van Kathleen Vandenhoudt is zonder meer 'Reach For My Arms' en ook dit pareltje kan je terugvinden op 'Sharing The Blues'. Wij beginnen hier te verdwalen in de intimiteit dat dit uitzonderlijk concert met zich meebrengt en daar brengt de vraag van Bruno of er een station in Webbekom is enige humoristische onderbreking. Gekend want zonder enige humor is het geen Deneckere concert.

We grasduinen zo verder in het uitgebreide oeuvre van Kathleen en Bruno en zo komen we uit bij dat nieuwe album 'Sharing The Blues' dat hier met dit concert een bijzondere voorstelling krijgt. Mooi daarop is ook deze prachtige ballad 'I'm So In Love With You' en zou beginnen hun fans hier al te dromen van een uitgebreide 'Church Tour'.

Tijd toch ook om Rony Verbiest even in de spotlights te zetten. We weten allemaal wat hij naast het sublieme accordeon spel kan. Ook saxofoon en mondharmonica zijn hem niet vreemd maar breng dit maar eens allemaal mee op 'de brommer' vanuit Zelzate. Met zijn accordeon in aanslag deed hij hier even de monden openvallen bij het brengen van zijn eigen creatie 'Anna', met als gevolg een denderend en oververdiend applaus.

We dromen stilaan richting einde van dit uitzonderlijk concert en dus mag ook 'Drifting' niet ontbreken. Een prachtige song die ook op het reeds vermelde album prijkt en een creatie is van Kathleen Vandenhoudt met Pascale Michiels. Met 'Sharing The Blues' neemt dit trio hier dan vanavond afscheid was er niet...dat we in Webbekom zijn. Na een wel zeer krachtig en prachtig applaus volgt er uiteraard nog een bisnummer. Hierbij geen original van Kathleen of Bruno maar 'Ol'55' van die andere sublieme songsmid Tom Waits, uit zijn in 1973 verschenen en nu iconische album 'Closing Time'.

De 'Psalmen' die de koster had aangeduid kwamen er niet en zo moesten we welles nietes voor het zingen de kerk uit ;-) Dikke merci zulle!

tijdens de biecht ging er dan plots een lichtje branden...

ook de 'mama' wilde dit niet missen...

daarvoor zal deze Madonna morgen wel op het matje worden geroepen door de koster...

op alle voorbije festivals aanwezig, tot zelfs in de kerk...

Heilge plaats? den Duvel is overal...

weet je wat ik zie als ik gedronken heb?...lichtjes, overal lichtjes om me heen...