© Rootsville.eu

Dirty 5 (B)
Blues
Missy Sippy Gent
(07-09-2023)
reporter: Marcel & photo credits: Marc Blues Photography


info club: Missy Sippy
info band: Dirty 5

© Rootsville 2023


Na een toch wel een heel rustige week op muzikaal gebied, werd het tijd om er terug eens in te vliegen. Terwijl collega Freddy van de ene gig nar de andere denderde, was het in mijn contreien onaangenaam rustig. Maar kijk, hier zijn ze in de Missy Sippy terug van nooit weggeweest, maar wel van een pauze na zware Gentse Feesten. Vandaag hadden ze daar Dirty5 uitgenodigd, dus trok ik in mijn bluesmobiel richting Arteveldestad.

Ik had tijdens de Gentse feesten de band al aan het werk gezien op Sint-Baafs en ze hadden mij wel een stevige indruk nagelaten. Ondertussen zijn de mannen finalist Belgian Blues Challenge '23. Dirty5 haalt de mosterd bij de pre-war legendes, bij de 70s classics en bij ietwat jongere iconen. Bas en drums zwepen op, Peppy gitaren en hese stemmen fluisteren en brullen, de blues harp scheurt je ziel uiteen.

Deze gasten brengen sprankelende muziek die aanleunen bij de vele stijlen van de blues. Ondertussen hebben ze met ‘Travelling Shoes’ hun eerste album op zak. De band bestaat uit mijn goede vrienden Jan Bruynooghe (zang & gitaar),  Stefan Gulinck (gitaar), Thomas Vandenabeele (mondharmonica),  Jean-Marc Gesquiere (drums) en Wolf Everaert (bas).

Er heersten tropische temperaturen in Gent en de terrassen zaten propvol. Zou het toch te warm zijn voor een binnen optreden was dan de vraag? Het viel dan toch nog best mee, want de mensen kwamen druppelsgewijs de joint binnen, waar de temperatuur dankzij de airco ruim wat aangenamer was dan buiten. Dit gezegd zijnde tijd voor muziek.

Met ‘Dirty5 Live’ werd de avond in gang geschoten. Een stevig nummer met een funky kantje en dat werd gevolgd door het swingende ‘Johnny Brown Eyes’. Met ‘Use Me’ belandden wij bij Bill Withers met een mooie bewerking van diens song. Fans van Colter Wall kwamen dan aan hun trekken met ‘Sleeping On The Blacktop’. De gashendel mocht dan open met ‘Shake Your Hips’ en ‘Boom Shakalaka’. De gitaar en harmonica snerpten en de ritmesectie hield de boel strak en Jan was de man die het geheel aan elkaar verbond. Goed geroutineerd deze 5 boys en dat is duidelijk te horen. Met ‘Down In The Hole’ kregen we er eentje van Tom Waits, waar Jan een grote fan van is en gingen we stilaan richting de pauze met ‘My Baby Is Sweeter ‘ geschreven door Willie Dixon en uitgebracht door Little Walter. Mooi einde van een geweldig eerste deel.

Tijd voor een fris neus en een frisse pint en we waren klaar voor “Dirty 5 The Sequel”. De band ging verder op zijn élan en op hetzelfde niveau, op geen enkel foutje te betrappen. Startend met ‘Last Spark’ en ‘Rack ‘m Up’ om te belanden bij ‘Your Funeral en My Trial’ van Sonny Boy Williamson en hierbij alweer een dikke duim voor het harmonicawerk van Thomas Vandenabeele.

De trein denderde verder met ‘Big Devil’, het swingende ‘Out Of the Cathouse’ en ‘Linda Lou’. Het minste wat je kan zeggen is dat de set van Dirty5 goed in elkaar zit, met veel variatie tussen snelle en tragere songs, soms wat funky dan terug bluesy. It was fun. Echter blijven mooie liedjes niet altijd duren en we kwamen stilaan aan het einde van de avond, maar eerst nog ‘Shake ‘m’ en een meer dan potige boogie waarbij Jan zich bediende van een megafoon om de boel in vuur en vlam te zetten, en hoe ! Een einde om “U” tegen te zeggen.

Goede band deze Dirty5, het was een leuke avond geweest en ik had er volop van genoten. Wie dit heeft gemist kan op 06 oktober terecht in de Bluesclub van Stekene, waar ze de boel op stelten komen zetten. And remember; “Don’t Forget To Boogie Folks !!!”

Marcel