© Rootsville.eu

Piet Vandenheuvel, David Piedfort & Mike Smeulders
Concert Unplugged
Sint Trudokerk Webbekom (Stamineeke) (07-09-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info club: Stamineeke


© Rootsville 2023


Voor de tweede maal deze week trekken we riching 'Sint Trudokerk' in Webbekom. De tweede keer al dat 't Stamineeke' onder de noemer van 'Re:lict' er een intiem en unplugged concert komt te organiseren. Het is maar dat de miswijn zo lekker was vorige maandag want voor de rest hebben we met deze lokale Kathedraal geen affectie. Vandaag prijken op de affiche 'Piet Vandenheuvel, David Piedfort & Mike Smeulders'.


Piet Vandenheuvel is een Belgische singer-songwriter die ook al een tijdje mee gaat in onze muziekscène. Piet stond zo aan de wieg van de band "Scooter" met hits als 'You' en 'Minute by Minute' een Belgische band die het na een paar jaar al voor gezien hielden. 

David Piedfort is een veel gevraagde sessie gitarist en speelde ook zo de laatste jaren bij 'The Scabs'. Vandaag de dag maakt hij ook deel uit van de 'Guy Swinnen Band' en oogstte de voorbije jaren een geweldig succes samen met Bart Buls voor hun 'Coocking With Knopfler'.

Mike Smeulders vormt samen met zijn broer Ivan het duo 'Smeulders & Smeulders'. Beide broers werden bij het grote publiek bekend dankzij hun samenwerking met Bart Peeters. Een samenwerking die al meer dan 10 jaar duurt. Mike maakt deel uit van De Ideale Mannen (de begeleidingsband van Bart Peeters) en deelt hij als vaste pianist/accordeonist het podium met Piet Van Den Heuvel.

Vorige maandag was subliem te noemen en daar speelde de plaatselijke Kathleen Vandenhoudt samen met haar muzikale kompanen Bruno Deneckere en Rony Verbiest dan weer een grote rol in. Of diezelfde warmte vanavond ook van ons bezit zou gaan nemen, daarvoor stonden we al onmiddellijk voor een dilemma. Na een vlugge visuele vastlegging merkte ik op dat de drie troubadours van vanavond zich zouden gaan neervlijen op de bekende lage kerkstoeltjes en dit zou misschien wel voor een euvel kunnen zorgen. Bij het vorige concert toornden de muzikanten boven de luisteraars uit maar wanneer ze zich nu verschuilend achter hun 'guitarras acusticas' hun liedjes nog tot bij de achterste rijen zouden krijgen valt te betwijfelen.

De tip om plaats te nemen op een barkkruk werd meteen weggewuifd en ook de organisatie van dit 'Re:lict' festival staat erom bekend dat er vanuit hun kant geen hulp verwacht moest worden. Zo zou een klein houten podium veel soelaas hebben gebracht want het is niet zo dat de akoestiek in iedere kerk van een dermate hoog nivau is als de 'Whispering Gallery' van de 'St. Paul's Cathedral' in Londen. Nee deze 'Sint Trudokerk' is van een totaal andere orde en zo zouden de 'Commonwelth Airmen' uit WOII vanavond wel eens de bevoorrechte luisteraars kunnen worden. Zelfs een tapijt dat we kennen om de drums a-go-go te temperen zou een akoestische meerwaarde hebben gekend.

Piet, David en Mike begonnen er zo aan en ondanks ik geen 'eartumpet' ter hand had kon ik best genieten van hun opener. Het trio begon er aan door de oorlogshelden die hier begraven liggen te eren met 'Cold On The Shoulder' van de Canadese songwriter Gordon Lightfoot uit 1975 vanonder het stof te halen en daarmee was alweer een uitverkochte kerk hier meteen in de ban.

De klankkleur van Piet Vandenheuvel heeft door de jaren heen al heel wat te verduren gekregen en als minstreel zou hij hij niet meer aan de bak kunnen komen moesten we in de middeleeuwen leven maar de melodieën die ze brengen zijn oh zo herkenbaar en dat maakt zo al veel goed. Zeker wanneer ze hier vanavond 'People Get Ready' van Curtis Mayfield uit hun hoed komen te toveren. Voor mezelf kon de avond toen al niet meer stuk.

Voor deze gelegenheid heeft Piet een 'cajon' mee gebracht naar Webbekom en dar konden we al meteen horen bij het brengen van 'Ruby Lee' van Joe Cocker. Het trio bleef hooggewaardeerde covers brengen zoals ook 'The River' van John Hiatt en daarmee kwam iedereen op het puntje van zijn kerkstoel te zitten. Iets waardoor het stoeltjesgeld hier meteen mee met de index zou gaan stijgen.

Het moet zijn dat de plaatselijke koster een affectie heeft met de accordeon want net als vorige maandag levert ook nu Mike Smeulders een muzikale bijdrage op dit instrument die ook vanavond zeer werd gewaardeerd. De omwisseling van resonator naar een akoestische gitaar heeft dan voor de gitaarvirtuoos David Piedfort zoals we weten geen geheimen en lopen zijn rifjes subtiel doorheen het optreden.

Ook al was Linda Ronstadt hier niet aanwezig vanavond toch werd 'Blue Bayou' van Roy Orbison uit 1963 hier fijn gebracht en konden we dit tweede 'unplugged' concertje al in het lijstje plaatsen van hoog gewaardeerde concerten georganiseerd door Maaike, al is dit al een lange lijst. Op Ricky Nelson's 'Garden Party' kregen we dan weerom de skills van Piet op de 'cajon' te horen en kregen we met 'Sensitive Kid' van JJ Cale ook nog 'The Easy Chair' van die Nobelprijs winnaar Robert Zimmerman aka Bob Dylan.

Ook met ' The Healing' zou het applaus enkel maar toenemen en toen...toens sloeg de klok '10' en werd er nog een staande ovatie gebracht aan 'Piet Vandenheuvel, David Piedfort & Mike Smeulders' Ik ben enkel nog benieuwd naar de foto'kes van ons Wendy....Neeje, niet die van Armand Schreurs maar die van Rillaar ;-). Nog even nakeuvelen met Roel en Veerle van 'Living 29' want ook daar valt in Meulestee een unplugged concert te beleven op zondag 10 september. Op de affiche prijkt daar 'Black Label' met het 'Songbook van Robert Johnson' en zo tekende ik dan maar een contractje met de 'Duivel van 't Stamineeke' om huiswaarts te keren. Maar toch leve den elentriek...


Toch mooi dat ze hier in Webbekom 'Don Cornelius' (1936-2012) van 'Soultrain' komen te eren...

Amen...en uit!