© Rootsville.eu

Black Label (B)
Re:lict Festival
Living 29 Molenstede (10-09-2023)

reporter & photo credits: Nicolien

info band: Black Label
info organisatie: Living 29

© Rootsville 2023


Op een zondag namiddag richting 'Living 29' te Molenstede om ons nog eens te laten onderdompelen in het verhaal van Robert Johnson en de 'Delta Blues'. Als één iemand dit kan dan is het Remko Van Damme aka Black Label wel. Het concert is een gevolg van het festival 'Re:lict' te Diest naar een herinnering van 100 jaar 'elektriek' in deze Orjanjestad.

Blues en 'Living 29' van Roel en Veerle gaan hand in hand en telkens weer is het hier aangenaam toeven en vergeten we zo de drukte van festivals en/of concertzalen. We kunnen stellen dat dit intiem concert de voorloper is van het clubseizoen dat deze week ook weerom uit de startblokken zal schieten.

Het optreden gaat door in de echte huislijke living van Roel Celis die we ook kennen als bassist bij 'Chilly Willy'. Het concertje zal doorgaan zonder enige versterking en met kaarslicht als spots om zo de elctriciteit nog een te bannen en terug te keren naar een era die de meesten onder ons niet zullen kennen of zelfs niet zullen herinneren als er toch nog zo een oudstrijder aanwezig zou zijn. Wie er wel was waren de blues liefhebbers die zich hier thuis voelen in 'Living 29'.

Naast zijn band 'Gutbucket' is Remko Van Damme aka 'Black Label' dus voornamelijk bekend om zijn 'vertellingskes' over de blues, iets waar hij zeer gedreven in is. Ook zijn hommage aan de Belgische kleinkunstenaar Wannes Vandevelde is er trouwens eentje dat niet te versmaden is. 'De Blues', je zou haast kunnen stellen dat zonder de ontmoeting van Robert Johnson (1911-1938) met de duivel er misschien wel geen moderne blues zou zijn geweest de dag van vandaag. Zo krijg je met deze 'Black Label' niet enkel het repertoire van Robert Johnson maar dwaalt hij ook af naar andere bepalende muzikanten die in die era van de blues onder de mensen trachtten te brengen.

Robert 'Leroy' Johnson was tevens het eerste lid van de tragische 'club of 27' avant la lettre en toch liet hij ons al een schat aan nummers achter. Zo opent 'Black Label' hier vanavond met 'Walking Blues' en kunnen we samen met Remko ons reisje doorheen de Mississippi Delta aanvatten. Dit enkel met een resonator, een akoestische gitaar, een neck rack en meer dan voldoende informatie om een avondje met te vullen.

Charly Patton (1891-1934) is ook zo een iconische naam uit die tijd. Patton had zowel zwart, blank als indiaans bloed in de aderen en van hem krijgen we misschien wel zijn bekendste nummer 'Pony Blues'. Robert Johnson wist 'Sweet Home Chicago' reeds in 1936 op te nemen waarbij 'Black Label' hier op het einde een zeer intens uptempo slot aan gaf. Tijd voor een love song als 'Kind Hearted Blues' of een ballad al is een ballad niet meteen ook een love song te noemen.

Van Robert Johnson krijgen we ook 'The Rolling Man' en dit is het eerste nummer van de 'Godfather of The Blues' dat door Eric Clapton werd opgenomen. Met een familienaam als Johnson kan je in het Delta gamma wel een beetje uitwijden. Zo was er naast blues 'n Jazz muzikant Lonnie Johnson (1899-1970) ook een Tommy Johnson (1896-1956) en van hem brengt Remko het nummer 'Big Road Blues' uit 1928. De bijhorende bindteksten zijn bijzonder leerrijk voor iemand die de blues nog aan het ontdekken is. Alleen...die waren er niet.

'Blind Willie Johnson' (1897-1945) had zich in zijn periode meer toegelegd op holly blues aka gospel, hij was trouwens ook een evangelist. 'John The Revelator' is zo een gospel traditional die door 'Blind Willie Johnson' in 1920 op plaat werd gezet. Na Son House (1902-1988) zijn 'Death Letter Blues' leek het wel of Howlin' Wolf het genoeg kwam te vinden en alsof hij met 'I Put A Spell On You' wilde duidelijk maken dat er ook nog andere blues iconen waren begon op het terras een howlin' wolf in het echt te huilen.

Krijgen we ook nog het verhaal van de ontmoeting van Robert Johnson op de crossroads met de duivel en uiteraard ook 'Crossroad Blues'. Robert Johnson kwam aan zijn einde door het drinken van vergiftigde whisky ook al had Sony Boy Williamson hem ooit verteld van...never drink whiskey from an open bottle. Als afsluiter brengt 'Black Label' nog 'Ramblin' On My Mind' en zo beleefden we hier pal in het centrum van 'Meulestee City' een Delta blues beleving pur sang.