© Rootsville.eu

Donovan Keith (US)
Soul
Missy Sippy Gent
(12-09-2023)
reporter: Marcel & photo credits: Marc Blues Photography


info club: Missy Sippy
info band: Donavan Keith

© Rootsville 2023


Still on the move. Gisteren nog in Ruiselede, vandaag in Gent met een bezoekje aan de Missy Sippy. Op het menu daar ene Donovan Keith. Mij totaal onbekend, maar heb ondertussen al ondervonden dat het niets wil zeggen. Ik al leuke dingen ontdekt waar ik nog nooit had van gehoord, dus waarom niet deze Texaan ontdekken dacht ik zo. Ik weg richting Gent, na toch wel één en ander over de man te hebben opgezocht. Waar het 'World Wide Web' allemaal niet goed voor is nietwaar?

De man die nooit stopt met bewegen, zo wordt hij zowat omschreven. Donovan Keith, afkomstig uit het Midwesten en momenteel met thuisbasis in Austin, Texas, staat vooral bekend om zijn klassieke soulzang en aanstekelijke showmanschap die het publiek keer op keer voor zich weten te winnen. Zijn unieke vintage stijl die soul, funk en rock combineert, past goed bij een verscheidenheid aan muzikale genres. In 2022 bracht hij met “Hot Off The Wire” zijn eerste album uit. Benieuwd wat de man live zou brengen dus.

Ik had voor het optreden de kans om met hem een gesprekje aan te gaan . Het bleek een zeer sympathieke kerel te zijn , die goed weet waar hij mee bezig is. Zelf zou hij het liefst met zijn Texaanse band overkomen, maar hij weet dat het voor vele clubs niet betaalbaar zou zijn alleen maar aan vliegtuigtickets. Daarom zoekt hij hulp bij lokale muzikanten. Vandaag een Belg met Arie Werbrouck aan de bas en twee Italo-Belgen of Belgo-Italianen zoals je wilt met Marco Olita op gitaar en Enea Pistacchio op drums.

Stampvol zat de Gentse joint vanavond niet, maar het was wel aangenaam gevuld toen het viertal van start ging met ‘Mine’. Onmiddellijk viel de zeer goede stem van Donovan Keith op. Het genre stemgeluid dat je bij vele soulzangers uit de jaren 60 en 70 kon horen. De man combineert stijlen als soul, rock ’n roll en funk zoals bij ‘Cruels Fools Eye’, alweer eentje uit zijn laatste album. ‘Too Late To Cry’ pro pulseerde ons terug naar de zestiger jaren van de vorige eeuw. Wow, wat een stem. De ziel van Motown werd terug tot leven gebracht. Fenomenaal.

De man is een entertainer pur-sang en een echte spring-in-t-veld, zoals gezegd: “de man die nooit stil staat”. En toen kwam Sam Cooke op bezoek met ‘Wonderful World’. Nou, Sam kon geweldig zingen maar de stem van deze man benadert de echte tot op de millimeter. Met ‘Catch My Heart’ kregen we een nieuwe song voorgeschoteld. Volgens Keith nog niet volledig af maar hij test het uit op zijn publiek, een soulvolle ballad. Hij had tot hiertoe enkel de ukelele ter hand genomen, maar die legde hij nu terzijde om zich achter de piano te nestelen voor ‘Why Don’t You’ om daarna een vleugje ‘Can’t Help Falling In Love With You’ op een hels ritme los te laten.

De band is best ok, vooral de bassist maakt indruk met zijn fijne baslijnen, maar toch hoor je dat er toch iets meer repetitie moet aan te pas komen, maar dat is een detail, want iedereen amuseerde zich rot op deze aanstekelijke muziek. Terug tijd voor wat funk met ‘Keep Ya Life Funky’ en ‘Remember Me’ een song dat hij ooit uitbracht met zijn eerste band Soul Track Mind. Bij deze droeg hij deze song op aan alle hulpverleners.

Ondertussen hadden we al een zeer korte pauze gehad en was de onvermijdelijke “hoed” al rondgeweest en klonk ‘Its’ Wonderful’ door de geluidsinstallatie waarna Keith er zijn nieuwste song ‘Tidal Wave’ er aan breidde. Keith bleef op hoog niveau acteren met ‘Heartbreak Soliloquy’ en ‘She Won’t Let me Go’. ‘Down Low’ was een geëngageerde song als aanklacht over de massa-shootings in de Verenigde Staten om stilaan te gaan afsluiten met ‘Youd Don’t Know What It’s Like Love Somebody’.

Wat volgde was een daverend applaus van de enthousiaste aanwezigen en dat bleef duren tot het viertal terug kwam en ons alvast al trakeerde op een schitterende versie van ‘Unchained Melody’ van The Righteous Brothers’ alvorens definitief afscheid te nemen met ‘Ain’t No Sunshine’ van de grote Bill Withers.

Wel, wel…wat een geweldige ontdekking deze Donovan Keith. Soul van de bovenste plank, top entertainer en een fantastische stem. Hopelijk zien we de man wat meer in onze contreien. Ik zou zeggen onthoud de naam en pik een optreden mee als je ziet dat hij in de buurt speelt, u zal niet ontgoocheld zijn, wel integendeel.

Marcel