© Rootsville.eu

Circo Maximo
Stamineeke Webbekom (15-09-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info club: Stamineeke

info band: Circo Maximo

© Rootsville 2023


Dedjuu weeral een misverstand van mijnentwege want bij de melding dat 'Circo Maximo' naar 't Stamineeke in Webbekom zouden komen spookte het bij mij de naam in mijn hoofd van 'Circus Ronaldo' en dacht ik al voor die tent is de binnenkoer toch te klein. Geen circustheater maar het beste van onze 'Americana Belgica' en dat is 'Circo Maximo'. De band bestaat uit Jorn Torfs, Erik Meuris, Bert Schovaerts, Arne Troffaes, Wannes Verbeeck, Sven Lens en Henk Dom. We mogen van geluk spreken dat het mooie weer nog niet aan zijn einde is want deze meute voor den toog zou niet mogelijk zijn geweest.

Vier veertigers met een gezamenlijk verleden tot in de pampertijd, een uitgeweken Bruggeling en twee “jonkies” met een oude ziel. Muzikale ervaringen in rock, folk, bluegrass, country, klassiek en zelfs dance gecombineerd tot iets wat de band zelf omschrijft als Belgicana. Podiumervaring zat, jawel, ook bij de jonge garde. Dat, en meer, dat is Circo Maximo

'Circo Maximo' begon als instrumentaal folk-duo in 2011. Maar enkele jaartjes later  staat er een band van zeven muzikanten op het podium die op het album “Bataklank”, dat eind 2019 werd uitgebracht, verder gaan dan die traditionals waarmee ze begonnen. De teksten zijn eigentijds, soms met een randje geschiedenis, én in het dialect waarin ze zich thuis voelen: het Zuid-Kempisch. Vorig jaar stonden ze zo ook op 'Art & Roots in the Woods' in het Meetshovenbos te Aarschot.

de geplogenheden van het huis zijn meteen overduidelijk...

Hun muziek is een 'blend' van Folk, Bluegrass, Country en Americana die zij dan weer omgedoopt hebben tot 'Belgicana'. Hun openers zijn 'New York' en met 'Aurore' en daarmee is de volgelopen binnenkoer alweer meteen aan het genieten. Hun instrumentarium mag ook best wel wezen gaande van de traditionele akoestische gitarenn slide over een mandoline, een elektrische fiddle, een resonator banjo, oer echte bagpipes, een basgitaar een snare- en basdrum, enkele folk wisthles tot zelfs een guitarlele toe.

Op 'Belle Gique' zitten die van 'Circo Maximo' meteen in het vaarwater van 'Laïs' en indien er liefhebbers en kenners zijn mag dan nu een 'Quadrille' worden aangevat. Met 'Altijd Maar Meer' krijgen we een klassenstrijd tussen arm en rijk en borrelt bij mezelf ook de nostalgie op naar het duo Ed Kooiman en Herman Van Haren, Na Na Na Na.

'Mijnenschacht' gaat dan weer over echte kompels en of dit een autobiografisch nummer betreft is niet geweten laat staan dat het gaat over die zeven dwergen en hun meid voor alle werk 'Sneeuwwitje'. In alle geval lekker luisterend is het wel. 'Soldatenkruis' is dan eigenlijk, feitelijk une chanson triste over een soldaat die naar de 'Grote oorlog' trekt en zo enkel zijn naam nog wat zal betekenen op de stille tienduizenden getuigenissen op de 'kruisjes'.

Hierna krijgen we twee instrumentale nummers en na 'Andro' gaan we met Tenpenny' duidelijk op verkenning in een echte 'Irish Pub'...alleen de Guinness ontbreekt hier nog. Deze 'Circo Maximo' zouden geen echte Belgskes zijn moesten ze het niet hebben over de koers. Met 'Geen Sportman' zoeken ze het nogal breed en komen sportmannen als Ayrton Senna, Diego Maradonna en skiër Albert Tomba. Door de inbreng van Arne's electric fiddle en zijn ritme komt dit muzikaal aardig dicht bij een cajun'ke. Gelukkig wordt het net niet Tiritomba.

Deze zeven zussen... heu, muzikanten beginnen er a capella aan bij het liefdesepos 'Verdwijnen' waarna er met 'Helden aan de Muur' de schwung er een beetje uit wordt gehaald. Gelukkig zorgen de twee Maximo groupies nog voor voldoende afleiding. Na een wedstrijdje 'sjoekes' aka eclairs verdienen zijn de eerste twee laureaten de dames op de achterste rij en krijgen we weerom een donker getint nummer met 'Dag des Oordeel'.

Met het nummer over de 'Bookenrijders' wordt het toch weer een beetje vrolijk al is deze era uit onze 'Vlaamsche' geschiedenis nu niet bepaald vrolijk te noemen. Up tempo wordt het zeker met het Folky 'Tijden van Komen' waarna er een intermezzo volgt over de hoogmis van Vlaanderen, 'De Ronde'. Dit inclusief de welgekende sluikreclame van 'Rodania' en daardoor wint er één iemand vanachter nog het resterende 'sjoeke'.

Deze 'Circo Maximo' trekken er nog op uit met de 'Hippiebus' maar dan valt die zonder 'naft' in Webbekom. Uiteraard is de respons er onmiddellijk voor de bissers die er dan ook komen met 'Ik Zal Er Zijn' en de Ierse shanty 'Visserslied'. Helaas levert dit voor de groepeis geen 'sjoeke' op, zou toch niet smaken bij de lekkere wijn.

geen 'sjoekes'? maar liggen alle kaarten wel op tafel?

Goin' home...