© Rootsville.eu

Bai Kamara Jr. & Voodoo Sniffers
Blues
Hnita Hoeve Heist-op-den-Berg- 16-09-2023

report & photo credits: Rootsville

info band: Bai Kamara Jr.
info club:
Hnita Hoeve

© Rootsville 2023


Trompet en hoorngeschal want ook in Heist op den Berg wordt het tweede jaartal van de nieuwe 'Hnita Hoeve' op gang getrapt. Alsof ze vorig seizoen het nog niet goed hadden gedaan komen ze nu met affiches af waar we alleen maar bewondering voor kunnen hebben. Dus met z'n allen ticket bestellen voor bands als 'Bywater Call (Can)', het 'Alpacas Collective', 'Tommy Castro & The Painkillers (US)', 'Heartland Drive met BJ Scott', jazz met de nummers van Black Sabbath en onze bluesrockers 'The Bluesbones' en zo zitten we nog maar in 2023 en starten ze 2024 zelfs met niemand minder dan 'DeWolff (NL)' maar voor een kaartje hiervoor zal je nog super snel moeten zijn.

Met woorden als 'dag lieve mensen' kwam 'MC' Jan Ursi ons allen te begroeten voor het nieuwe seizoen dat voor de bluesliefhebber vanavond start met niemand minder dan 'Bai Kamara Jr. & The Voodoo Sniffers', een internationaal gezelschap met Bai Kamara Jr. als frontman zelf die uit Sierra Leone komt. Drummer Boris Tchango zijn roots liggen in Toga, bassist Désiré Somé die komt dan weer uit Borkina Fasso, Tom Bearslee die groeide op in Ohio en als laatste is er Julien Tassin en geloof het of niet maar hij is een Belg. Maar eerlijk zijn het misschien wel allemaal een beetje Brusselaars.

Bai Kamara Jr. is de zoon van een in Brussel gestationeerde ambassadeur uit Sierra Leone en hij brengt blues met Afrikaanse beats die niemand onberoerd laten. Bai Kamara Jr. heeft ondertussen al zowaar 7 albums op zijn naam, waar het laatste 'Travelling Medicine Man' dit jaar nog maar uitgebracht als opvolger van het in 2020 uitgeven album 'Salone' waar hij hier in ons landje toch bij het grote publiek doorbrak. Zijn debuutalbum 'Living Room' dateert van 2002.

Opener van de avond is 'Radio Africa' en zo zijn we meteen hier in de 'Hnita Hoeve' afgestemd op de juiste golflengte. Ook met 'Surrounded' uit het album 'Travelling Medicine Man' worden we ondergedompeld in de Afro beats waar hij mee is opgegroeid. Met 'I Can't Wait Here Too Long' komen we terecht in de blues uit zijn album 'Salone'. Wat oen reeds als een paal boven water stond was dat we hier vanavond te maken kregen met vijf excellente muzikanten waarbij drummer Boris zich meteen in de spotlights speelde. Hij bespeelt zowat ieder cm van zijn drumstel en tovert zo ook de fijnste percussie naar boven. Een showman ook waarbij drummen tot kunst wordt verheven.

Uiteraard zijn ook de andere bandleden uiterst verfijnde muzikanten die elk op hun gebied komen uit te blinken. Omdat deze 'Hnita Hoeve' van origine een jazzclub is kwam het idee van gitarist Julien Tassin naar boven om toch ook een nummer te spelen waarbij jazz om de hoek komt loeren. Het zijn 'Voodoo Sniffers' en dus is 'Evil' wel een beetje op zijn plaats. Wat hier ook in de spotlights kwam te staan waren Julien zijn skills op gitaar.

Terug naar de blues dan maar weer met 'Black Widow Spider' wat je als deep bluesje mag onderbrengen. Met 'Don't Judge Me' krijgen we hier in primeur eentje dat nog moet worden uitgegeven en staan we met open mond te kijken en luisteren wat deze 'Bai Kamara Jr.' hier ons laat horen. Zijn het nu Afrikaanse ritmen of de blues voor hem zijn er geen geheimen meer en wij laten ons hier allemaal moeiteloos meedrijven op zijn nummers. Een onwaarschijnlijk vakmanschap wat deze man hier komt te etaleren.

Met 'Good, Good Man' en 'If I Could Walk On Water' uit zijn laatste album worden hier het ene na het andere pareltje de zaal ingestuurd waarbij het laatste nummer weldra zal worden uitgebracht als nieuwe single. Van de blues dan naar de 'Rhythm 'n Blues' met 'Your Love Means The World to Me', eentje dat je kan terugvinden op zijn album 'This Is Home' uit 2012 en waarbij Tom Beardslee alle kunstjes uit zijn 'flower power' gitaar komt te halen.

Met zuiderse ritmes krijgen we dan 'Lover, Oh Lover' waarmee we helaas ook aan het einde van de eerste set komen te zitten. Uiteraard niet alvorens we nog een conversatie te horen krijgen tussen de drums van Boris en de gitaarlicks van Julien en waarbij bassist Désiré Somé met een indrukwekkende bas solo volledig in de spots komt te staan, en dan moet het tweede gedeelte nog komen.

Jan had de bel nog maar een seconde laten gaan om het einde van de pauze aan te kondigen en we kregen meteen een zondvloed terug naar binnen want iedere aanwezige was ontertussen al meer dan fan van deze 'Bai Kamara Jr. & The Voodoo Sniffers'.

Ook nu kregen we werk uit zijn nieuwste album met nummers als 'Star Angel' en 'Miranda Blue' maar kregen we ook nog wat ouder werk zoals 'Cry Baby' uit dat succesvolle album 'Salone'. Wanneer hij dan samen met zijn 'Voodoo Sniffers' het nummer 'Shake It, Shake It, Shake It' komt in te leiden stijgt de temperatuur hier in de 'Hnita Hoeve' naar tropische waarden. Met 'I Don't Roll With Snakes' krijgen we weerom een mix van boogie met Afrikaanse vibes en hoeft het nog gezegd dat de bissers dan nog moeten komen.

Meteen een start van het nieuwe seizoen om 'u' tegen te zeggen hier in de 'Hnita Hoeve' en daarmee staat het in de sterren geschreven dat er nog veel moois zit aan te komen...Met dank aan Peter en Jan en ook aan spinner Joris voor de prachtige plaatjes.

Hnita Hoeve in Heist-op-den-Berg waar muziekliefhebbers zich thuis voelen!