© Rootsville.eu

Jan De Smet & De Grote Luxe
Try-out
CC Zwaneberg Heist-op-den-Berg (19-09-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Jan De Smet - The Bonnie Blues - Les Guitares Magiques - Stoy Stoffelen
info organisatie: Zwanenberg


© Rootsville 2023


We wisten het al een tijdje want tijdens een optreden van 'The Bonnie Blues' kwamen Nele, Juno en Laura het via de grote trom te verkondigen, er zit wat moois aan te komen. Jan De Smet blaast in 2023 niet minder dan 'zeventig' kaarsjes uit en dat zullen we geweten hebben. Samen Met 'The Bonnie Blues', 'Les Guitares Magiques' en de reeds legendarische drummer, Stoy Stoffelen zou hij een grote tour opzetten langsheen de vele culturele centrums van ons land met als titel 'Jan De Smet & De Grote Luxe'.

Op donderdag 21 september wordt de première afgetrapt in 'De Warande' te Turnhout maar een goeie 100 gelukkigen konden op dinsdagavond de try-out van deze 'Jan De Smet & De Grote Luxe' beleven in 'CC Zwaneberg' in Heist-op-den-Berg. Met liefst 18 akoestische instrumenten zouden ze ons zo een avondje gaan plezieren.

Het waren Raf Timmermans, Gijs Hollebosch en Mathias Moors AKA 'Les Guitares Magiques' die deze 'Jan De Smet & De Grote Luxe' met een instrumentaal opener kwamen af te trappen. Daarna kwam de 'man himself' ons begroeten en nodigde hij zo ook Stoy Stoffelen uit op de bandstand. Met zijn nog steeds ontwapende humor nodigde 'Jan De Smet' zo ook Nele Paelinck, Laura vanden Heede en Juno Kerstens op het podium uit en zo zitten we uiteraard bij 'The Bonnie Blues'.

Een avondje dat bol staat van de diversiteit en zo begonnen ze eraan met 'Mr Ghost'. Een nummer waarbij Jan zijn muze vondt bij de 'Blind Boys of Alabama'. Vervolgens aanzetten is een 3/4 maat is steeds bevordelijk voor de stemming en op 'Mockingbird' konden 'The Bonnie Blues' al meteen laten horen welke perfecte close harmony ze in huis hebben. Na de 'Ego Boogie' zette Nele Paelinck dan een stapje voorwaarts en samen met Jan De Smet brachten ze zo het nummer 'Ik Heb Vannacht Zeer Onrustig Geslapen', eentje over een verdwenen nummer op de jukebox in het café.

Het zou zonde zijn wanneer je naast je drie 'Nightingales' hebt staan om hun skills niet te gaan gebruiken en zo kregen we de eerste interventie van 'The Bonnie Blues' met 'Drie Tovenaressen' en hoorden we daar niet ook een stem van een tovenaar? Eentje over onze vroegere kolonie 'De Congo' is altijd wel terug te vinden in het repertoire van Jan De Smet en zo verschijnt Koning Bodewijn terug in onze 'plurale tantum' met het nummer 'Bwana Kitoko'.

Het humor gehalte krijgt meteen ook een serieuze boost wanneer diezelfde 'The Bonnie Blues' komen aanzetten met hun 'Hawaiian War Chant' welke dateert van...jawel 1858. Dez toepasselijke bordjes die anders door het publiek worden getoond, die eer valt nu te beurt aan Jan, Raf en Mathias.

Ook voor het volgende nummer 'Zeg Haar Als Je Haar ziet' is Jan De Smet een hele tijd terug gegaan in de geschiedenis, iets wat ontstond in Argentinië in de 40-tiger jaren maar nu door toedoen van Jan eindelijk ook een Nederlandse versie kent. Geen humor hierin maar wel een prachtig muzikaal samenspel van cello, piano en accordeon, dit versterkt door de akoestische inbreng van 'Les Guitares Magiques'. Magic, Magique, Magisch.

Geïnspireerd door Woody Guthrie en ook de muziek van Buddy Holly wist Jan De Smet ook een reeks kinderliedjes te schrijven. Allée in wezen prachtige kleinkunst voor zijn kleinkinderen en omdat de 'Felix' niet aanwezig is krijgen we het pakkende 'De Regels Van Het Spel'. Een herinnering ook aan de King of Rock 'n Roll waarbij hij met 'de King' zowat alle verwensingen van de Belgische fanclub van Elvis over zich heen kreeg. Jan probeerde het goed te maken met het daarop volgende 'Rock-A-Hula' maar toen zonder het gewenste resultaat.

Wij trokken ons van die hele hetze niet aan en genoten van de muzikale hoogstandjes van het orkest 'De Grote Luxe' zoals Raf op zijn resonator, Gijs op de lapsteel, Nele op viool, Laura op de black & white keys en Juno op haar cello. Voor 'The Bonnie Blues' kwam toe het moment om ons mee te nemen naar de era van de Bawdy songs. Het nummer 'My Girls Pussy' heeft dan wel een dubbelzinnige betekenis maar dat is toch de definitie van dit soort nummers en zo leerde we ook destijds Oscar Brand, Ma Rainey, Bo Carter en zelfs Josefien Baker kennen.

Met 'False Kisses' was het de beurt aan 'Les Guitars Magiques feat. Laura vanden Heede om een instrumentaaltje te brengen welk ons zo rechtstreeks richting Griekenland bracht, Hoppa! Vervolgens schudde Jan De Smet in de sfeer van een Harry Belafonte ook nog wat 'Calypso' uit de mouw en krijgen we met 'Zoet Lawaai' ook nog een balla ddie er best mocht wezen. Het 'De Grote Luxe' orkest bracht nog een ode aan Bob Dylan waarna we de voorstelling kregen van het orkest. Namen als Kale Luxe (Stoy), Lage Luxe (Mathias) Volle Luxe (Gijs), Grijze Luxe (Raf), Kleine Luxe (Juno), Jongste Luxe (Laura), Roste Luxe (Nele) en Oudste Luxe (Jan) deed de hilariteit nog wat toenemen.

Helaas loopt ook deze try-out op zijn einde en kan de stormloop voor ticket verder gaan. Jan De Smet brengt nog 'Blaasblues' waarop hij accordeon en mondharmonica op hetzelfde moment brengt en sluit 'Jan De Smet & De Grote Luxe' hier af met die onvergetelijke hit 'De Zwemmer'. Niet te missen deze show wanneer ze bij je in de buurt komen. Onthaastend moment in deze hectische met een hoog humor gehalte zoals we dat kennen van Jan De Smet en 'The Bonnie Blues'.