© Rootsville.eu

Gutbucket
Sunday Evening Blues
be-Mine Blues (Muzecafé) Zolder - 24-09-2023

reporter & photo credits: Freddie

info band: Gutbucket
info club: be-Mine Blues

© Rootsville 2013


Ook bij de kompels van 'be-Mine Blues' wordt het nieuwe clubseizoen van hun 'Sunday Evening Blues' op gang getrapt en dat doen ze met de Delta blues van 'Gutbucket'. Ondanks het zonnige Indian Summer gevoel er toch nog behoorlijk wat volk komen opdagen op deze zondag en tekenden ook hun bluesbrothers van 'Move2Blues' aanwezig. De PR-man van 'Gevarenwinkel' die kan je gewoon niet wegdenken hier in het 'Muzecafé'...there must be something in the water.

'Gutbucket' is een blues trio dat bestaat uit Remko Van Damme gitaar, National steel, Lapsteel en mondharmonica samen met Michael Trompeneers op drums en piano en Rik Lenaerts op basgitaar. Meestal speelt Rik in dit trio op contrabas en heeft dit instrument bij deze muziek mijn voorkeur. Michale bespeelt piano en drums op het zelfde moment, iets wat ook niet als alledaags kan worden beschouwd. Remko Van Damme die kennen we uiteraard ook als 'Black Label' waarmee hij samen met het 'Songbook van Robert Johnson' in de kleinere zalen en bluescafé's heel wat succes komt te oogsten. Vorig jaar speelde hij hier zo op het 'be-Mine Blues' festival tijdens de change-over al was zijn zitje naast de whiskey bar nu niet de juiste plaats om zijn podium neer te planten. Als 'MC' hier bij 'be-Mine Blues' is er naar vaste gewoonte Roeland Bierkens AKA die ene helft van het bawdy duo 'Ale & Alley'.

De 'PA' had zich niet als vorige week met 'Big Pete's Blues Band' weerom op het eerste verdiep gesetteld en net als toen kan dit niet als een succes worden bestempeld, daar waar ze hier in het verleden fier konden zijn op de 'sound & vision' hier in het 'Muzecafé'. God moves in a Mysterious Way... We zijn hier uiteraard voor de blues en het kenmerk van deze 'Gutbucket' is dat ze hun originals komen om te buigen tot een bekendere blues song of visa versa, het is maar hoe je het bekijkt.

Opener vanavond is 'Old Avenue' en zo bevinden we ons meteen in de Delta van de Mississippi of moeten we zeggen van de Schelde want de roots van dit trio ligt in het Antwerpse en zo heeft deze Remko Van Damme ook een smakende tribute aan 'Wannes Van De Velde'. Niet te versmaden voor de Belgische muziekliefhebbers onder ons. Ook op de lapsteel weet Remko zijn weg te vinden en met 'Devil Train' krijgen we een onvervalste trainsong en denderen we zo doorheen het landschap van de cotton fields, al kleuren die hier in de 'Muze' zwet van de hoelle.

Uit zijn passage op het 'be-Mine Blues' festival wist Remko een Single Malt om te buigen naar een nieuwe blues song al heeft het deuntje heel wat weg van het bekendere 'Ramblin' On My Mind' en zo bevinden we ons meteen terug in de era van de 'Godfather of the Blues', Robert Johnson. Nummers als 'Down To Mississippi' en 'Wicked Grin Bottle of Gin' laten horen dat dit trio uit het juiste eikenhouten vat zijn gesneden. Nog eentje over de 'Mississippi' en na 'Feel So Bad' komen we met een eerbetoon aan Howlin' Wolf met 'Smokestack Blues' uit bij het einde van de eerste set.

Geen 'Champagne and Reefer' buiten aan de Muze maar gewoon de onvervalste galmen van sigaretten. Wij waren ondertussen als Beer Drinkin' Trio veilig omgeschakeld naar dat stilles wasser al was het maar om even gezond te doen. Binnen werden we met 'Gravel and Stones' door 'Gutbucket' al vlug terug meegenomen naar de Delta Blues.

Nummers als 'Mind Like Hell', 'Long Black Hair' en het oppeppende 'Shake It' konden ze hier bij 'be-Mine Blues' wel smaken en dit heeft uiteraard allemaal te maken met het blues publiek dat trouw iedere maand naar het 'Muzecafé' komt af te zakken. Het zou hier anders op een zondagavond misschien maar een triestige bedoening zijn.

Met het bekend klinkende 'Stones in My Shoes' en 'You Got To Help Me' deinen we helaas richting einde van onze trouwe zondag avond blues en gaan we het eens een weekje rustiger aan doen. Oewek goe veu de santé. Volgende maand is er geen 'Sunday Evening Blues' of een 'Move2Blues' want net als zoveel ander organisators hebben ze met z'n allen de schouders gestoken onder 'Blues Fo Bas' met een affiche om van te smullen met daarop 'The Dibs', David Ronaldo & The Dice' en 'Black Cat Biscuit'. Eerts uiteraard nog komen supporteren op 14 oktober voor de finale van de 'Belgian Blues Challenge'

so, don't forget...
14 oktober 'Belgian Blues Challenge' en 27 oktober 'Blues For Bas'.