© Rootsville.eu

The Rusty Zippers (B)
Blues - Americana
De Loods Aarschot (01-10-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: The Rusty Zippers
info club: De Loods (De Knoet)


© Rootsville 2023


Zelfs op en door een 'Indian Summer' beïnvloede zondagnamiddag vonden de muziekliefhebbers meteen de weg naar 'De Loods', waar net als bij andere clubs het seizoen 2023-2024 van start ging. Ook enkele music minded rockers van Gevarenwinkel trotseerden het zalige terrasjesweer om aanwezig te zijn, net zoals er waren die een zonnig weekendje bruuks beëindigd zagen om van 't zeetje toch maar richting Aarschot af te zakken. Sommige voelden zelfs dat er eventueel zou kunnen gedanst worden door invloeden van NOLA en dit alles was duidelijk allemaal de schuld van Ed De Smul en Tom De Poorter AKA 'The Rusty Zippers'.

Wat mogen we van deze 'The Rusty Zippers' verwachten? Wel in de eerste plaats een onthaastende namiddag vol met mooie en ook wel energieke Americana, een bluesy & country masterclass waardig. De warme en glasheldere klankkleur van een Ed De Smul samen met het foutloos beroeren van de 'frets' door Tom De Poorter maken van dit duo een 'match in heaven'. Het naar buiten komen als duo is een zegen gebleken voor onze Belgische muziekscène en ook al is iedereen bijlange nog niet op de hoogte van hun prachtig debuutalbum 'Film Dust', toch moeten we die personen teleurstellen want het kleinood droeg in een mum van tijd het label 'Sold Out'. Het goede nieuws is dan weer dat ze werken aan een opvolger.

Ze brengen als vanouds een mix van covers met eigen originals die moeiteloos de tand des tijds komen te doorstaan. Met nummers als 'Mim's, en het relaas over het dorpje waar Eddie kwam op te groeien in een nummer als 'Up On The Hill' maakte hier dat iedereen meteen aan hun lippen gekluisterd waren. Zelfs het uptempo 'Quarentine Girl' kon deze betovering niet meteen doorbreken en zo zitten we enkel nog bij het eigen werk.

Het is zeker niet alleen Shakin' Stevens die over Julie kan zingen maar ook deze 'The Rusty Zippers' al heeft het nummer van dit duo een meer bittere naklank doordat het zich afspeelt in de Amerikaanse burgeroorlog al zijn we door de jaren heen wel gewoon geworden aan de oorlog. Het nummer zelf is een cover van Rhianna Giddens, en ook de medeoprichter van de 'Carolina Chocolate Drops'. Daar waar op het 'Ghost Epos' Maggie Mae ter sprake kwam en Tom zijn skills liet horen op de 'Wah Wah' werd op het nummer Julie dan maar de banjo gehanteerd.

Beide muzikanten zijn gezegend met een DNA waarvan we met z'n allen enkel kunnen van dromen. De vocale kwaliteiten van Ed De Smul die staan hier meteen buiten kijf en het gevoel waarop Tom De Poorter zijn instrumenten komt te bespelen doet menig gitaarliefhebber de handen in het haar krabben. Ieder nummer weer lijkt het of hij zich in zijn cocon terugtrekt, is het nu op gitaar, mandoline of banjo het lijkt allemaal zo makkelijk...als is het verdoemd zeer moeilijk wat hij doet!

Met 'Oh Baby' krijgen we een doorsnee 12-bar bluesje te horen en hun interpretatie van het gospelbluesje 'Nobody's Fault But Min' van Blind Willie Johnson is gewoon weergaloos te noemen. Met het brengen van 'Junco Partner' dat in 1951 werd opgenomen als bluesnummer door James Waynes en de traditional 'The House of New Orleans' komen we zo uit in de 'Big Easy'. Ook met Hank Williams zijn 'Jambalaya (On The Bayou)' blijven we in het cajun gedeelte van het diepe zuiden en wordt 'stoeldansen' hier dan maar een begrip vandaag.

Hun theme song 'The Rusty Zipper Man' betekend helaas ook het einde van een heerlijk muzikale namiddag maar op de vraag om enkel bisnummers te spelen konden Ed en Tom dan weer niet weerstaan. 'Bird on A Wire' is niet dat nummer van de Leonard maar gewoon een eigen original en ook al verkondigden deze 'The Rusty Zippers' nog om te blijven met 'Hold On' toch moesten we gaan kijken of onze 'Jolly Jumper' nog niet het hazenpad had gekozen.

Ondertussen hadden we al een beetje het geheim ontrafeld van het feilloos gitaarspel van Tom De Poorter. Op gitaar is het bewegen met twee voeten, op de banjo enkel met de rechter (grapje ;-)) Maak 28 januari 2024 al maar vrij in jullie agenda want dan zakken beide terug af richting onze contreien en oh ja, op 14 oktober allemaal eerst richting Herselt voor de 'Belgian Blues Challenge'