© Rootsville.eu

Guy Swinnen - Origin Tour (B)
Blue Rooster Event #10
Hanewijk Werchter
(05-10-2023)
reporter & photo credits :Freddie


info organisatie: Blue Rooster Event
info artist: Guy Swinnen

© Rootsville 2023


Een nieuw 'Blue Rooster Event' staat vanavond in de startblokken met niemand minder dan 'Guy Swinnen' en zijn 'Origin Tour'. Die van 't Hanekot zijn steeds op zoek gaan naar een nieuw uitgangspunt voor hun events. en zo starten ze vanavond met het lumineus idee om tijdens de avond ook 'kunst' in de kijker te zetten. Onder de noemer 'Blue Rooster Meets Art' kan je zo voor, tijdens en na het concert van Guy Swinnen genieten van portretten van de hand van Greet Meirhaeghe en zo gaat ook hier het seizoen 2023-2024 van start uit een andere invalshoek.

Guy Swinnen begon in 1978 met 'The Scabs' en die band groeide uit tot één van de belangrijkste rockgroepen in onze Belgische geschiedenis. In 1997 was een split er de oorzaak van dat Guy op de solo tour ging en zo ook onder de naam 'Jonesy', Guy Swinnen and the Banned, Swinnen en vervolgens ook de 'Guy Swinnen Band'. In 2007 maakten 'The Scabs' een heropstart die door toedoen van het spijtige overlijden van bandlid 'Willy Willy' (1959-2019) in 2019 terug aan een einde kwam.

Deze 'Origin Tour' werd in 2020 in het leven geroepen ter gelegenheid van Guy's 60ste verjaardag. Het doel was even back to the roots te gaan met een reeks intiemere concerten met aan zijn zijde gitarist Yves Verthongen. Uiteraard worden er naast een selectie uit zijn eigen werk ook 'The Scabs' hier vanavond tot leven herwekt en wordt er ongetwijfeld ook stilgestaan bij zijn Scabs brother in arms, Willy Lambregt AKA Willy Willy.

Het was dus niet 'By the light of a Silvery Moon' dat beide heren hier van start gingen maar met als achtergrond het hier vertrouwde licht van de 'Blue Rooster Candelier', en dat deden ze met eentje over Hendrix, Neil Young en naaktzwemmen en wilde Guy Swinnen misschien zo back in time naar de tijd van 'De Witte'. Het zijn tenslotte streekgenoten. Tijdens een 'Team Building' met de band vielen ze zo zonder drummer en voor de oplossing bij het nummer 'I'll Lose You' kwam de muze van een fles whiskey. 'Stay' is dan ook een ouwertje uit 1986 ten tijde van 'The Scabs' en hun EP 'Rockery'.

Dat Yves Vertonghen er zo maar niet bij zat voor de spreekwoordelijke 'spek en bonen' kon je duidelijk horen wanneer zijn warme skills op de akoestische gitaar het 'Hanekot' werden ingestuurd en meteen zo ook een meerwaarde betekende voor deze 'Swinnen Origin Tour'. Het is algemeen bekend dat Guy zijn moeilijkere periodes uit zijn leven niet wegsteekt maar komt te verwoorden in mooie nummers zoals we hier ook vanavond kunnen luisteren naar 'No One Can Make It All Alone'.

Het wordt een rollercoaster tussen de songs van 'The Scabs' en Guy's solo carrière zoals ook 'One Eye For The Soul' uit 'Burn The Bridges' van 2008. Een totaal andere wending kreeg het concert wanneer Yves zijn mandoline tot zich nam en zo 'The Wayfairing Stranger' uit de boxen galmde in de uitvoering van Johnny Cash. Het nummer kwam reeds in 1858 aan de oppervlakte, hier vanavond werd het ontvangen met een gul applaus.

Onder de naam 'Guy Swinnen Band' bracht Guy zo in 2022 het album 'Rock Ain't Dead (It Just Smells Funny) uit en daarvan krijgen we nu vanavond 'Throw It Away'. 'A Little Blue' kan je dan onder meer weer terug vinden op zijn solo en 'live' album 'Hard Times: Revisted' uit 2003. We komen zo terug uit bij het album 'Rock Ain't Dead' met het nummer 'Without You' en dit is wat Guy Swinnen niet is want er zijn hier behoorlijk wat fans komen opdagen in die maten zelfs dat er zich ongegeneerd als echte rimpelrockers op de eerste rij kwamen plaats namen. Een aanhang die hij meteen al meekreeg bij het ontstaan van 'The Scabs'.

Voor de pauze kregen we nog eentje om de ambiance nog wat meer te gaan opkrikken met het met country beïnvloede 'Four Aces', een Scabs nummer uit het album 'Dogs Days Are Over' en zo teken we hier vanavond 1993. Kris drukte zo de pauze knop in en meteen was het moment voor de talrijke fans aangebroken om mee op de foto te mogen met Guy Swinnen.

enkele fans mee op de foto, de andere waren om 'Hanewijk Tripel' (Arno is watching you!)

Opener van de tweede set was 'The Time Of My Live' en dat was wat de vele fans hier hadden vanavond. Dat ze moeiteloos de teksten konden meezingen was zo mee genomen en voor de nieuwere fans er zijn heel wat teksten terug te vinden op de website van 'The Scabs' en zo kan je al beginnen oefenen voor de volgende ontmoeting.

Hier bij 'Blue Rooster Events' konden we nog een tijdje doorgaan met ouder en nieuwer werk. Zo kregen we ook nog 'Sweet Stranger' uit dat album 'Rock Ain't Dead' en dat rock nog niet dood is konden we hier vanavond ook beamen. Nummers als 'Handle Me With Care" deden de lippen hier bewegen, en ook voor zij die al een paar flessen 'Hanewijk Blond' achterover hadden gewerkt. Naar het einde toe konden en mochten klaskrakers als 'Hard Times' en 'Robbin The Liquor Store' uiteraard niet ontbreken en voor zover het nog niet was werd dit voor de vele fans weerom een avond om niet te vergeten. Eén van mijn favorite nummers was dan ook nog 'Solitairy Man'.

Uiteraard hadden Guy Swinnen en Yves Vertongen naast de obligate CD's ook nog enkele bissers in hun koffer zitten zoals 'Matchbox car' en zo moeten we dan ook al terug richting 1983 en het album 'Here's To You, Gang!' en zo werd het 'Hanekot' nog net niet afgebroken en kijken we nu reeds uit welke spinsels Kris & Co ons nog te bieden hebben. En oh, ja die van de 'Living 29' te Molenstede waren er ook bij. CU!

Eén van de portretten van Greet Meirhaeghe welke vanavond zeker niet mocht ontbreken
Willy Willy (1959-2019)