© Rootsville.eu

Dirty 5 (B)
Blues
SR&BC Stekene
(06-10-2023)
reporter Marcel & photo credits: Marc Blues Photography


info club: SR&BC
info band: Dirty 5

© Rootsville 2023


De optredens volgen elkaar in snel tempo op deze week en er staan er nog een aantal op stapel voor volgende week. Heel erg vind ik dat eigenlijk niet, want “music is food for the soul” gelijk ze zeggen, en hoe ! Na Aalst gisteren, trok ik vanavond naar Stekene, waar de plaatselijke blues club de aftrap gaf voor het nieuwe seizoen en om dit te doen hadden ze 'Dirty 5' uitgenodigd. Strak plan vond ik dat, want het is een hele goede band, dus trok ik welgemutst richting Stekene.

Ik had tijdens de Gentse feesten de band al aan het werk gezien op St-Baafs en ze hadden mij wel een stevige indruk nagelaten en enkele weken geleden zag ik deze jongens nog aan het werk in de Missy Sippy in Gent, waar ze mij volledig overtuigden van hun kunnen. Ondertussen zijn de mannen finalist Belgian Blues Challenge '23. 'Dirty 5' haalt de mosterd bij de pre-war legendes, bij de 70s classics en bij ietwat jongere iconen. Bas en drums zwepen op, peppy gitaren en hese stemmen fluisteren en brullen, de blues harp scheurt je ziel uiteen.

Deze gasten brengen sprankelende muziek die aanleunen bij de vele stijlen van de blues. Ondertussen hebben ze met ‘Travelling Shoes’ hun eerste album op zak. De band bestaat uit mijn goede vriend Jan Bruynooghe (zang & gitaar),  Stefan Gulinck (gitaar), Thomas Vandenabeele (mondharmonica),  Jean-Marc Gesquiere (drums) en Wolf Everaert (bas).

Er was redelijk wat volk afgezakt voor deze seizoen opener en ze hadden gelijk want de band zou alweer een dijk van een optreden neerzetten. Met de knaller ‘Dirty5’ werd het bal in gang geschoten . Het is een nummer met een funky kantje dat werd gevolgd door het fijne ‘Johnny Brown Eyes’ om over te gaan naar Bill Withers met ‘Use Me’. Het is ook geweten dat Jan fan is van Colter Wall en dat bewees hij met zijn knappe versie van ‘Sleeping On The Blacktop’.

De gashendel mocht dan even open met ‘I’m Ready’, ‘Shake Your Hips’ en het eigen nummer ‘Boom Shakalaka’. De ritmesectie staat als een huis, cool en relax, de harmonica van Thomas snerpt en huilt, Stefan strooit met uitgemeten solo’s en Jan is de ruggengraat die alles verbindt. Genieten dus. Dit was ook het geval met de Tom Waits' cover ‘Way Down In The Hole’, God, wat een mooie versie is dat.

Op dit moment wordt stilaan naar de break gespeeld maar vandaag wordt alles in één lange set gespeeld, dus wordt er vervolgd met ‘Won’t Stand You Around’ en Willie Dixon’s ‘My Baby Is Sweeter’. Wegens plaspauze van de drummer werd nog snel even een bluesy uit de mouw geschud en nam de band terug plaats “on stage” met ‘Last Spark’ en ‘Rack Em Up’. De vijf jongens haalden een heel constant niveau en ondanks de soms moeilijke geluidsomstandigheden waren ze niet op een fout te betrappen.

Bij Sonny Boy Williamson’s ‘Your Funeral And My Trial’ konden we volop genieten van de harmonicakunsten van Thomas, die gedurig wist te wisselen tussen de chromatische en diatonische harp. Nu was het wel zo dat de trein stilaan richting eindstation denderde, maar daarvoor serveerden deze Dirty5 ons nog een aantal knappe songs zoals ‘Linda Lou’, ‘Shake Em’ en schudde Jan zowaar eentje van JJ Cale uit de kletsnatte mouwen van zijn hemd.

Hoewel het publiek niet echt enthousiast vroeg om een bisser, kregen we er toch eentje op een schoteltje geserveerd, een stevige boogie, waarbij Jan zijn “roeptoeter” bovenhaalde. Shake it baby yeah !!

Het was weer een fijne avond geweest en alweer bewezen 'Dirty 5' dat ze een stevig geheel vormen en ook een goede band zijn. Jammer dat sommigen in het publiek zich op een markt wanen en niet op een concert. Meer babbelen en drinken dan naar de muziek luisteren, maar dat kan je niet vermijden zeker? Enfin duimen voor de boys volgende week op de Blues Challenge en you know what folks? Don’t Forget To Boogie !!!!

Marcel

1+1 gratis LOL