© Rootsville.eu

Milonga sin Corte (Arg)
Argentijnse Tango & Zang
Stamineeke Webbekom
(06-10-2023)
report & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke

© Rootsville 2023


Vorig jaar trokken we op een zomerse vrijdagavond richting 'Stamineeke' in Webbekom om ons te laten onderdompelen in de beste export product dat Argentinië rijk is, en dat is de tango. Een avondje , al was die een ver van mijn bed show, me toen toch wist te bevallen en reden ook waarop ik op een door 'Indian Summer' beïnvloede vrijdagavond weerom richting Webbekom trok met misschien wat te hoge verwachtingen.

Hier in het 'Stamineeke' geen terrasjesweer maar een avondje café met 'Milonga Sin Corte'. 'Milonga sin Corte', of vrij vertaald een plaats waar de liefhebbers van Argentijnse tango samenkomen om dan zo deze dans ten uitvoering te brengen zonder ook maar aan een pauze te denken, is een Argentijns trio dat voor de vijfde maal op rij op doorreis is door Europa.

'Milonga Sin Corte' ontstond als trio in 2011 in en rond de Argentijnse stad 'Córdoba', gelegen in het centrale gedeelte van dit Zuid-Amerikaans land. Ook vorig jaar werd het trio gereduceerd tot een duo en kregen we toen vooral gitaar te horen via de meegereisde smartphone. Die had vanavond een transformatie ondergaan naar een laptop en 'La Guitarra' zou worden vervangen door piano en viool. Zangeres Verónica Bie en violist Benshi Dron vormen de basis ervan waarbij je Verónica het best kan vergelijken als de Nina Hagen van de Argentijnse tango.

Vanavond zou het toch enigszins anders gaan worden dan vorig jaar en dat werd meteen toen er zelfs geen aankondiging aan te pas kwam. 'La Gerente' was er plots niet meer en ook was er geen Silke aanwezig, laat staan Kristel op een vrijdag en zo rest er de vraag van tegen wie moet ik nu praten. Slachtoffer van de avond werd dan maar de tourmanager Hans van het 'Palieter Café' waar dit duo gisteren nog een optreden ten beste gaf. Zelfs de investering van la familia Ronaldo werd niet benut en voelde ik dat het een duistere avond zou gaan worden.

Openen deden ze met nummers als 'Barbazul' en 'Curtida de Amarguras'. 'La passion' die was aanwezig bij Verónica maar de fine tuning met de laptop die verliep enigszins moeizaam. In die mate zelfs dat er meer viool uit het 'IT' hulpstukje kwam dan uit het instrument van Benshi. Met in het achterhoofd van, het komt allemaal wel goed begonnen 'Milona Sin Corte' aan een nieuw stukje tango op 'Boca de Vino'. Niet bevorderlijk voor de sfeer zou ik zo zeggen daar Verónica er even bij ging zitten en de passionele tekst zo maar kwam af te lezen.

Voor mezelf werd 'La Passion' dan maar wat 'Paciencia' op wat we hier vorig jaar voorgeschoteld kregen. We kregen vervolgens een blend van 'Tango' met 'Guartelà', een muziekstrekking uit centraal Argentinië en meer bepaald 'Córdoba' van waar dit duo afkomstig is, al zullen die van Guatemala dit niet graag horen. Het voordeel aan deze Guartelà is dat er meer leven dan passie in te beleven valt en dus dachten de vele handclapping aanwezigen hier dat ze even aanwezig waren op een Flamenco avond.

Verónica wist ons nog te vertellen dat 'Tango' deel uit maakt van het dagdagelijkse leven in Argentinië en op de vraag of er tango dansers in het café waren moesten zelfs de twee naar Webbekom afgereisde Argentijnen negatief antwoorden. Geen voorstelling van een Tango dan want hier is het eerder van luisteren en zeker ook al geen rockin' pnuemonia.

Op 'Marginal' kregen we geen uiteenzetting van de dronkemans praat van onze politici maar een tango waar weerom wat Guartelà in zat verweven, in alle geval goed voor de sfeer. Geen Libertango vanavond maar zwaardere versies van deze geliefde dans waarbij het theatrale soms wat teveel de bovenhand nam. Ons Spaans is dan ook maar beperkt tot 'cerveza' al valt het woord 'Amor' ook wel meerdere malen te horen. We moesten het dan maar hebben van de expressie die Verònica uitstraalde en ook al waren haar twee landgenoten hier aanwezig toch riep het bij mij de twijfels op van Argentijnen die geen Tango kunnen dansen? W*th The F*ck!.

Dus dit jaar geen ''Amor de Mis Amores' en dit was nu juist het luchtige van vorig jaar, gelukkig was er wel Piaf. Een raad voor 2024, meer 'musicà de vida'...